Activiteiten 25 jaar Rijksmonument Vondelpark

thema rondleidingen 25 jaar Rijksmonument Vondelpark

Het Vondelpark heeft alweer 25 jaar de status Rijksmonument. Dat vieren we van 1-7 november. De Gemeente Amsterdam, de ondernemersvereniging Vondelpark en organisaties als de Vrienden van het Vondelpark, stichting Hart voor het Vondelpark en GroeneBuurten organiseren deze week activiteiten voor alle Amsterdammers die graag in het park wandelen, fietsen, muziek luisteren, recreëren, helpen met werkochtenden, sporten, de hond uitlaten etcetera.

Er is een fototentoonstelling met foto’s van toen en nu van 1 november tot 3 december naast VondelCS. De kunstwerken van Kunst aan de Schinkel zijn tot 3 december te zien in het gehele park.

Help mee met een zwerfafvalactie of met een werkochtend nestkasten schoonmaken. Loop mee met een stiltewandeling of met een van de speciale themarondleidingen door het park.

GroeneBuurten organiseert de onderstaande activiteiten, soms in samenwerking met andere organisaties/personen.

1-7 november Rondleidingen met verschillende thema’s

Wandel mee met een rondleiding over het natuurpad op de normaliter afgesloten Koeienweide of met een themarondleiding door het park.

Data en inhoud rondleidingen:

– Maandag 1 november 14:30-16:00 uur rondleiding door Vondelpark-kenner Hans Homburg. Thema’s parkbeleving, bomen en monumenten. Start Hoofdingang Stadhouderskade – oudste parkdeel
– Dinsdag 2 november 10.00-11.30 uur rondleiding door Vondelpark-imker (Stadswerken) Nicole de Rop ‘bijen en bomen’ langs de Schapenweide en rest van het park. Startlocatie: Schapenweide.
– Dinsdag 2 november 15.30-17.00 uur rondleiding door het park onder begeleiding van Vondelpark-kenner Daniel Kropveld. Thema Natuur & Historie & Architectuur. Startlocatie: VondelCS.
– Woensdag 3 november 14.00-15.00 en 15.30-16.30 uur rondleiding Natuurpad Koeienweide onder begeleiding van een natuurgids. Thema flora en fauna.
– Donderdag 4 november 10:00-11:30 uur rondleiding door Vondelpark-kenner Hans Homburg. Thema’s parkbeleving, bomen en monumenten. Start Ingang/plein Kattenlaan – middendeel noord.
– Donderdag 4 november 15.30-17.00 uur rondleiding door het park onder begeleiding van Vondelpark-kenner Daniel Kropveld. Thema Natuur & Historie & Architectuur. Startlocatie: VondelCS.
– Zaterdag 6 november 10.30-12.00 uur: wandeling langs de bankjes met historische toelichting door Hans de Bruin. Verzamelen bij het Vondel Informatie Punt (VIP) huisje. Voor deze wandeling kan je je aanmelden via stichting Hart voor het Vondelpark: info@vondelpark.com.
– Zaterdag 6 november 11.30-13.00 uur rondleiding door het park onder begeleiding van Vondelpark-kenner Daniel Kropveld. Thema Natuur & Historie & Architectuur. Startlocatie: VondelCS.
– Zondag 7 november tussen 13.00-16.00 uur: rondleidingen Natuurpad Koeienweide onder begeleiding van een natuurgids. Thema flora en fauna. Wil je zondags zeker zijn van een plekje, meld je dan vooraf aan.

3 en 6 november Werkochtend nestkasten schoonmaak/inspectie

Help mee met het schoonmaken en inspecteren van de nestkasten in het Vondelpark. Na de schoonmaak zijn ze weer klaar voor het volgende broedseizoen. Er hangen meer dan 90 nestkasten in het Vondelpark. Iedere vogel heeft zijn eigen model woning, aangepast aan zijn eigen smaak.

Meer informatie en aanmelden: https://groenebuurten.nl/agenda-item/werkochtend-nestkasten-schoonmaken/

 

6 november Zwerfafvalactie Vondelpark

Prik je een uurtje mee tussen 10.00-12.30 uur (let op: in media staat nog de oude tijd 13.00 en 15.00 uur)? Samen houden we het park schoon. Wij regelen een afvalgrijper, vuilniszakken en wat te drinken na afloop. Verzamelen bij Stayokay Amsterdam Vondelpark (Zandpad 5). https://groenebuurten.nl/agenda-item/zwerfafval-actie-25-jaar-rijksmonument-vondelpark/

7 november Stiltewandeling Koeienweide

Een kadootje aan jezelf. Francis geeft je tips om de stiltewandeling op een bijzondere manier te ervaren. Er wordt afgesloten met een korte ronde waarin je ervaringen kunt delen.

Kosten

De activiteiten zijn gratis. Voor de rondleidingen wordt een vrijwillige bijdrage gewaardeerd.

Aanmelden activiteiten

Voor alle activiteiten is een maximum aantal deelnemers. Dus graag vooraf aanmelden via info@groenebuurten.nl.

Meer informatie over 25 jaar Rijksmonument

Wil je meer lezen over de geschiedenis van ’25 jaar Rijksmonument Vondelpark’? Ga naar website van de Gemeente Amsterdam https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/hoera-vondelpark/ of naar https://www.inhetvondelpark.nl/rijksmonument1996-2021.html

 

 

Foto: Jules Kootwijk