Duurzaamheid

Als bewoner kun je zelf het nodige doen om bij te dragen aan een duurzamer Amsterdam. Hieronder vind je meerdere onderwerpen met betrekking tot duurzaamheid. Aan de meeste daarvan werkt GroeneBuurten rechtstreeks, bij sommige via samenwerkingspartners of buurtinitiatieven.

Nederland dient steeds meer circulair te worden. In een circulaire economie bestaat er geen afval en worden grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt. Zo putten we de aarde niet uit. Zelf kun je daar op heel veel verschillende manieren aan bijdragen. De vuistregel is het verminderen van onze consumptie op alle terreinen; voedsel, mobiliteit, wonen, energie enzovoorts. Hieronder vind je enkele mogelijkheden met betrekking tot hergebruik van gebruiksartikelen.

Spullen repareren

In Nederland worden nog steeds heel veel spullen onnodig weggegooid. Vaak zijn ze nog prima te repareren, maar mensen weten niet goed hoe ze dat zelf kunnen doen. Bij het Repair Café kun je dat gratis laten doen door vrijwilligers. Zij hebben de kennis, gereedschap en materiaal om elektrische apparaten, kleren, speelgoed of meubels weer op te knappen. Stadsbreed zijn 21 Repair Cafés actief. In Amsterdam Zuid zijn momenteel vijf Repair Cafés te bezoeken: in Huis van de Wijk Olympus, De Coenen, Wijkcentrum de Pijp, Huis van de Wijk Rivierenbuurt en Wijkontmoetingscentrum Buitenveldert. Hier vind je de adressen en openingstijden.

Ruilen en tweedehands

Als je op zoek bent naar bepaalde artikelen, kijk dan eerst of je het tweedehands kunt krijgen. Daarmee geef je spullen een tweede kans en voorkom je dat allerlei grondstoffen en energie gebruikt worden voor jouw nieuwe product. Bij kringloopwinkels kun je de meeste artikelen wel vinden. Vaak doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier werkervaring op, dus je helpt tegelijkertijd mee aan een sociaal doel. Zie hier een overzicht van kringloopwinkels in Amsterdam.

Er worden ook allerlei bijeenkomsten georganiseerd waar mensen hun spullen ruilen. Kleren, planten, noem het maar op. Vaak zijn deze vrij kleinschalig en vinden ze plaats in buurthuizen. Kijk daarom op hun agenda voor activiteiten bij jou in de buurt.

Tweedehands of nieuwe energiezuinige variant?

Twijfel je wel eens of het milieuvriendelijker is een bepaald product te vervangen door een nieuw model omdat deze energiezuiniger zou zijn? Of dat het toch beter is om en tweedehands model te kopen ter vervanging van je kapotte apparaat? Een nieuw product maken kost namelijk ook veel energie en grondstoffen. Het antwoord hierop hangt af van het soort artikel.

Bij een koelkast of vriezer en wasdroger is het zeker aan te raden om een ouder apparaat te vervangen voor een nieuwe. Het milieuvoordeel door de energie die je gaat besparen is veel groter dan de extra milieubelasting van het maken van het nieuwe apparaat (grondstoffen, energieverbruik in de fabriek) en het wegdoen van een nog werkend toestel. Voor andere apparaten geldt meestal dat de milieukosten voor de verwijdering plus de grondstoffen en energie voor de productie van het nieuwe exemplaar niet opwegen tegen het lagere energieverbruik. Hierbij is een tweedehands model dus een goede keus, zodat deze nog een aantal jaren mee kan.

Amsterdam circulair

Wil je weten wat de circulaire plannen van de Gemeente zijn? Lees dan de ‘Strategie Amsterdam Circulair 2020-2050’. Amsterdam wil in 2050 een 100% circulaire stad zijn, en in 2030 al 50% minder nieuwe grondstoffen gebruiken. Om een kader voor dit beleid te bieden, heeft de Britse econoom Kate Raworth de Stadsdonut voor Amsterdam ontwikkeld. Met daarin het raamwerk om voor alle inwoners een florerende, zichzelf vernieuwende en inclusieve stad te zijn, met respect voor de grenzen van de planeet. Een mooie ambitie, hoewel het beleid zich vooral richt op hergebruik en naar de mening van GroeneBuurten te weinig focust op consuminderen als basisprincipe.

Composteren

Composteren is een methode om organisch afval te verwerken. Groente-, fruit- en tuinafval kun je namelijk in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Hierbij verteren micro-organismen als bacteriën, schimmels en kleine insecten het afval, vergelijkbaar met het natuurlijke proces in de bodem. Compost is humusrijk en daarom een goede bodemverbeteraar voor je tuin of bloempotten; het bevat voeding en verbetert de bodemstructuur.

Als je thuis of samen met de buurt composteert houd je de kringloop klein; je bespaart energie omdat het afval niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Bovendien voorkom je dat nuttig afval in de vuilverbranding belandt. Je helpt zo mee aan de circulaire stad van de toekomst.

Kiezen uit compostsystemen

Je kunt kiezen uit verschillende manieren om te composteren. Je keuze hangt af van de hoeveelheid te composteren afval en of je over een tuin beschikt of niet.

Wormcomposteren:

Heb je alleen maar keukenafval dan is composteren met behulp van wormen heel geschikt. Een wormenbak neemt weinig plek in, en kan op het balkon, in de keuken of zelfs in een meterkast staan. Je voert ze ongekookte groente en fruitresten, aangevuld met karton, krantenpapier of droge bladeren. Gekookte etensresten lusten ze niet, net zoals citrusfruit of pepers.

Wormencompost is uitstekende compost voor je (gevel)tuin of balkon. Ook het vocht dat vrijkomt is te gebruiken: verdund met 1/10 delen water is het vloeibare meststof.

Er zijn allerlei kant en klare wormenemmers van hout of kunststof te koop, maar je kunt de bak ook heel gemakkelijk zelf maken van meerdere gestapelde kunststof bakken. De aanbevolen afmetingen bedragen voor een gezin van 2 á 3 personen 20 x 60 x 60 cm ((h x b x l). Neem voor een gezin van 4-6 personen bakken van ongeveer 30 x 60 x 90 cm. Plaats de bakken op een plek waar je nieuwe huisdieren een prettige leefomgeving houden; d.w.z. koel en vochtig, met voldoende lucht.

GroeneBuurten organiseert regelmatig praktische workshops wormcomposteren, waarbij je aan het einde naar huis gaat met een complete emmerset met wormenbroed. Kijk in de agenda wanneer er weer een workshop plaatsvindt.

Je kunt ook samen met je buren composteren. Er staan 75 wormenhotels verspreid door de hele stad. Soms worden nog nieuwe deelnemers gezocht. Ook zijn er bewonersgroepen die hun eigen wormenhotel hebben gemaakt. Voorlopig worden er geen nieuwe wormenhotels bijgeplaatst door de Gemeente. In de loop van 2020 moet blijken of de proef geslaagd is en er weer nieuwe bij zullen komen.

Fermenteren:

In een speciale afgesloten Bokashi-emmer wordt het afval gefermenteerd door bacteriën. Je voegt bij elke volgende laag GFT een soort starter (een mix van de juiste micro-organismen) toe. Als het proces goed verloopt is het geurloos. Het fermenteersap dien je dagelijks af te tappen via het kraantje in de emmer. Dit vocht is een soort natuurlijke Pokon, dat wel sterk verdund moet worden. Vermeng in de verhouding van 1/100 met water, d.w.z. 10 ml op 1 liter water. De gefermenteerde resten begraaf je vervolgens op ±10-20 centimeter onder de grond waar deze versneld wordt verteerd.

De emmers en het benodigde bacterie-materiaal zijn online te bestellen en verkrijgbaar bij de winkel van Eco-Logisch in Amsterdam. Een instructie van het hele proces staat op de website van Permacultuur. Daar vind je ook een recept om de starter zelf te maken (overigens wel een langdurig en energieslurpend karwei).

Koud composteren:

Dit is de traditionele en meest bekende variant, je voegt het afval gewoon beetje bij beetje toe op een hoop. Het duurt zeker een jaar voordat de compost rijp is. Bovendien worden ziekten, zaden en woekerende wortels niet allemaal gedood. Zorg voor goede doorluchting door ongeveer elke zes weken de composthoop om te keren. Let ook op de variatie in materiaal, waarbij je afwisselt tussen vochtig en droog, grof en fijn, en koolstof- en stikstofrijk materiaal. Verder mag de composthoop niet te nat of te droog worden. Half beschut tegen zon en regen, onder een boom, is een goede plek.

Koud composteren kan overigens ook in een compostbak. Ze zijn te krijgen in allerlei vormen en maten, te vinden bij tuincentra of online. Op de website van Velt kun je een uitgebreide beschrijving van een goede composthoop lezen.

Warm composteren:

Deze composthoop zet je in één keer op met veel afval. Je hebt in een keer tenminste een kubieke meter tuinafval nodig, zodat de hoop kan gaan broeien. Het voordeel van warm composteren is dat door de hitte kiemen en zaden worden gedood; de temperatuur binnenin de hoop kan oplopen tot wel 70 graden. Bovendien is de compost relatief snel klaar, soms al na drie maanden. Je moet daarvoor wel regelmatig de temperatuur controleren en de hoop omzetten (lees bij het Compostgilde hoe), zodat al het materiaal voldoende verhit en volledige composteert. In het begin is dat zelfs wel een paar keer per week.

Let op: voorkom milieuschade bij composteren

Zelf composteren is in principe milieuvriendelijk, maar dat geldt alleen als je goed composteert. Bij verkeerd composteren vindt een rottingsproces plaats zonder zuurstof, waarbij methaan of lachgas ontstaan. Beide zijn schadelijke broeikasgassen. Zorg daarom voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van materialen in de composthoop. Zo krijg je geen last van ongewenste gassen en stank. De geur van goede compost is vergelijkbaar met de geur van bosgrond.

Plaats een composthoop bij voorkeur ook minimaal 5 meter van oppervlaktewater zoals een sloot vandaan. Zo voorkom je vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen uit de compost.

Meer informatie

Wil je meer lezen over composteren, kijk dan op de website van het Compostgilde. Je vindt hier ook een handig overzicht om te bepalen welke manier van composteren het best bij jou past.

MilieuCentraal biedt een heldere lijst van materiaal dat wel en dat echt niet op de composthoop mag.

Heb je specifieke vragen met betrekking tot composteren, check dan eens de Vraag & Antwoord-pagina van Velt. Daar kun je lezen of giftige planten of onkruid op de composthoop mogen, en of compost nou werkelijk zuur is of niet.

Energie besparen in en om je huis levert veel milieuwinst op. Bovendien scheelt het veel in je portemonnee.

Bekende en minder bekende tips

Er is al veel en uitgebreid geschreven over manieren om energie te bezuinigen. Kijk voor een goed en uitgebreid overzicht op de website van MilieuCentraal, waar je per subthema tips vind over het isoleren en koelen van je huiszonnepanelen, apparaten en licht, of snel besparen. Op de website van de Vlaamse overheid vind je juist een overzichtelijke lijst waar alle tips op beknopte wijze bij elkaar staan.

Een aantal punten waarover je minder leest en die toch best wat aandacht mogen krijgen, betreffen de volgende onderwerpen:

Milieubewust internetten – Wist jij dat elk mailtje of elke zoektocht op internet energie kost, boven op jouw eigen elektrarekening? Voor alle uitwisselingen en opslag van die bites zijn gigantische datacentra nodig. Die moeten worden gekoeld en dat vreet energie. Al je foto’s opslaan in de cloud is dus zeker niet zo energiezuining als het je misschien leek. Lees hier enkele tips hoe je jouw internetgebruik milieubewuster maakt.

Maak gebruik van natuurlijke hulpbronnen – Maak gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals wind en zon in plaats van elektrische apparaten. Zo is het veel beter om je was gewoon op een rekje in de tuin of aan het balkon te drogen; je bespaart veel energie en bovendien blijft je kleding of beddengoed veel langer mooi. Of pas je slaapritme aan zodat je meer gebruik kunt maken van het daglicht; daarmee heb je minder elektrische verlichting in huis nodig.

Hulp bij het opsporen van warmtelekken in je huis

Bij oudere en slecht geïsoleerde woningen ontsnapt vaak warmte uit kieren en spleten, en komt koude lucht als tocht naar binnen. Hoe hoog de verwarming ook staat, zo’n huis voelt oncomfortabel. Met simpele maatregelen kun je daar echter veel tegen doen. Daarom raden we huurders en huizenbezitters van dergelijke woningen aan om een infraroodscan van hun huis te laten maken. Op de infraroodbeelden zie je overduidelijk waar je actie moet ondernemen. Je ontvangt bovendien een rapport met foto’s, toelichting en adviezen.

Onze samenwerkingspartner Jungle maakt de scan en het rapport. Voor mensen met een smalle beurs wordt de scan en het bijbehorende rapport gratis aangeboden. Aan bewoners die dit goed zelf kunnen betalen, wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Wil je weten waar bij jou de pijnpunten zitten? Vraag dan de scan aan via info@groenebuurten.nl.

Infiltratiekratten

Wat is een infiltratiekrat en waar dient het voor?

Een infiltratiekrat is een ondergrondse opvang voor regenwater. Vandaaruit zakt het water langzaam weg in de bodem. In plaats van weg te stromen naar het riool zorgt het voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater. Een infiltratiekrat draagt zo bij aan de klimaatbestendigheid van de stad.

Door het afvangen en infiltreren van het water droogt de bodem minder uit. Dit heeft een positief effect op bodemleven en andere flora en fauna. Bovendien komt het regenwater niet op straat of in het riool terecht, wat helpt tegen wateroverlast in de piekmomenten.

Waar moet je aan denken bij aanleg

De meeste kratten zijn gemaakt van kunststof omhuld met geotextiel zodat de aarde niet de krat inspoelt. Een nieuwere variant is van steenwol. Ze zijn er al vanaf 100 liter tot aan wel meer dan 1000 liter per krat. Bepaalde modellen kun je op elkaar aansluiten zodat een compleet waterbergsysteem ontstaat. Vaak worden deze groepen aangesloten op een regenpijp, om bijvoorbeeld het afstromende water van een platdak op te slaan. Je kunt dan het beste ter hoogte van het maaiveld een overloop op de regenpijp aanbrengen. Als de kratten bij hevige regenval vol zitten, kan het water via het maaiveld afstromen richting de tuin.

Verschillende hoveniers kunnen de kratten voor je aanleggen. Wanneer je handig bent, kun je de kratten zelf aanleggen. Online zijn allerlei infiltratiekratten te koop. Let daarbij wel op de eventuele ontluchting van de regenpijp en een zandvang.

Maak zelf een simpele maar doeltreffende infiltratiekrat

Een stuk goedkoper en ook veel meer voldoening gevend is het om de infiltratiekrat zelf te maken. Wij maakten er een waarmee 100 liter wordt opgevangen. Deze werd ingegraven in onze regentuin, op een plek waar voorheen altijd een plas regenwater bleef staan. In deze foto-instructie kun je stap voor stap zien hoe het ingraven in zijn werk ging.

We gebruikten hiervoor vier bierkratten en een stuk geotextiel van twee m2. Let op: hoewel geotextiel veel op worteldoek lijkt, is dat laatste hiervoor niet geschikt! De bierkratten werden gezamenlijk in het geotextiel gevouwen.

De krat werkt het best als deze op een laag punt wordt aangelegd. Dat kun je vaak gemakkelijk zien, want daar blijven de regenplassen het langst staan. Om ervoor te zorgen dat het water gemakkelijk in de ondergrondse opslag kan infiltreren, dien je de oude stoeptegels te vervangen door draineertegels. Deze tegels hebben extra brede voegen of openingen, waardoor het water snel kan wegzakken.

Veel tijd kostte het niet: in anderhalf uur was de klus geklaard.

Is jouw tuin geschikt voor een infiltratiekrat?

Niet alle grond is geschikt voor het plaatsen van een infiltratiekrat. Van sommige grond is de waterdoorlatendheid te laag waardoor het water niet wegsijpelt en infiltreert. Je kunt dit gemakkelijk testen met de ‘emmertest’:

  • Graaf op verschillende plekken een gat van 30 centimeter diep
  • Vul de gaten met een emmer water
  • Als het water binnen 15 minuten wegloopt, infiltreert het regenwater goed. Als het minder dan een uur duurt, is de waterdoorlatendheid gemiddeld. Is het water na een uur nog niet volledig weggezakt? Dan is de waterdoorlatendheid laag en is de grond niet zo geschikt voor infiltratie.

Meer informatie

Meer technische informatie vind je op Klimaatklaar. Op de webpagina van Rainproof kun je foto’s en een interessante tekening zien. Zij geven ook informatie per merk krat en een instructiefilmpje.

Regenton

Waarom een regenton?

Als je een (gevel)tuin of balkon met planten hebt én een regenpijp binnen handbereik, kan het heel handig zijn om een regenton aan te sluiten. Het regenwater dat daarin opgevangen wordt, kan worden gebruikt voor het begieten van de planten. Dat betekent ten eerste veel minder gedoe met gieters of tuinslangen in huis. Er is ten tweede ook minder schoon water uit de kraan nodig. Dat scheelt in je portemonnee en helpt tegen de toenemende watertekorten in het land. Bovendien is regenwater beter voor je planten omdat het minder hard is.

Het mooie is dat je met een regenton ook bijdraagt aan een klimaatbestendige stad. Tijdens flinke regenbuien, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen, sla je het regenwater tijdelijk op in je ton. Dat helpt om piekbelasting van de riolering tijdens die hevige buien te voorkomen.

Wat komt erbij kijken?

Een regenton kan aangesloten worden op allerlei soorten regenpijpen, zowel pvc als zink of koper. Ook op balkons kun je een ton installeren als er een regenpijp langsloopt.

Ben je huurder of lid van een VVE, vraag dan wel vooraf toestemming aan jouw woningcorporatie of de mede-eigenaren.

Check vooraf de afstand tussen de plaats waar de ton moet komen en de regenpijp. Als die afstand meer dan 30 centimeter is, kan er geen vulautomaat gebruikt worden. Een vulautomaat is wel aan te raden. Een vulautomaat voorkomt dat de regenton overstroomt. In de betere varianten zit een bladvanger en vaak kun je de toevoer in de winter afsluiten om kapotvriezen van de ton te vermijden.

Wij raden een vulautomaat aan waarbij je slechts een gat maakt in de regenpijp, en deze niet helemaal hoeft door te snijden. Dat maakt bevestiging veel gemakkelijker en verkleint het risico op lekkages.

Aansluiten van de regenton

De regenton kun je vrij gemakkelijk zelf aansluiten, zeker als je kiest voor bovengenoemde vulautomaat. Kijk bijvoorbeeld onze beknopte instructie van de Speedy. Bij Rainproof kun je ook instructiefilmpjes voor het aansluiten van een regenton vinden.

Verschillende woningcorporaties hebben een speciaal team samengesteld om zorg te dragen voor een goede aansluiting. Vraag hiernaar bij je eigen woningcorporatie wanneer je contact opneemt om toestemming te vragen.

Mocht het je ondanks alles toch niet lukken om de ton zelf aan te sluiten, neem dan contact op met ons om te kijken of er in jouw buurt een vrijwilliger is die je zou kunnen helpen, via info@groenebuurten.nl of 020-6628 237.

Achterhaalde tuinmode: een betegelde binnentuin

Het was een poosje gangbaar om tuinen zoveel als mogelijk te betegelen. Gelukkig komen veel mensen tot inkeer; een betegelde tuin houdt de hitte vast op die toch al hete zomerdagen èn regenwater kan niet in de grond zakken waardoor planten en bomen last krijgen van droogte. Een groene tuin daarentegen biedt koelte en ruimte voor biodiversiteit. En zeg nou zelf, een begroeide tuin is toch vele malen aangenamer voor het oog?

Tegels verwijderen

Je kunt je tuin natuurlijk zelf onttegelen, of je kunt een hoveniersbedrijf inhuren. De kosten zijn afhankelijk van het te onttegelen oppervlak en of de hovenier ook de tegels afvoert of niet. Gemiddeld kost het complete verwijderen + afvoeren van de tegels van een tuin van 60m2 zo’n €900 inclusief btw.

In bepaalde stadsdelen zijn groenorganisaties die inruilacties organiseren, waarbij je tegels kunt inruilen voor plantjes. Dat kan in Oost bijvoorbeeld bij Jungle, in het kader van het project ‘Steentje eruit, plantje erin’. In West, Centrum en Slotermeer NO kan tegelseruit.nl tegels komen ophalen, na het geven van een gratis advies voor de tuininrichting. Ook GroeneBuurten verwacht op korte termijn een project te starten rond het verwijderen en afvoeren van tegels, houdt daarvoor onze agenda in de gaten.

Mooi hergebruik in de tuin zelf

Je kunt tegels heel goed hergebruiken in de tuin zelf. Opgestapeld wordt het een handige border, een verhoogd bloembed of een bankje. Ook kun je verschillende hoogtes bouwen of een groentetoren maken. Ter inspiratie verschillende foto’s van de genoemde voorbeelden.

Zo’n stapelmuur is bovendien een heerlijke schuilplek voor allerlei kleine beestjes die jou helpen in de tuin. Om plagen in de tuin te bestrijden (zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die luizen opeten), of om te zorgen voor vruchtbare grond (de pissebedden en wormen die plantenresten verteren). Daarnaast zijn al die insecten ook weer heerlijk natuurlijk voedsel voor de vogels in de tuin.

Afvoeren

De tegels kun je zelf wegbrengen naar een afvalpunt. Tuintegels vallen onder ‘schoon puin’ en afvoer is gratis voor bewoners (ondernemers betalen kosten). Vergeet daarom niet een legitimatiebewijs mee te nemen (bijv. rijbewijs).

Bewoners van de Dapperbuurt en Indische buurt kunnen de tegels aan de straatkant zetten zodat deze door de afvaldienst worden opgehaald. De Gemeente is hier een proef gestart. Indien dit succesvol is wordt de proef ook naar andere delen van de stad uitgebreid.

Nederland krijgt steeds vaker te maken met lange droogteperiodes. Daardoor dreigt regelmatig een watertekort. We krijgen dus ook vaker te maken met maatregelen om het watergebruik aan banden te leggen. Toch pleiten wij als GroeneBuurten ervoor om in deze droogteperiodes het groen in de stad te blijven besproeien, vooral vanuit een langetermijnstrategie. We hebben alle planten en bloemen namelijk hard nodig om de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid te bevorderen. Je kunt hierbij wel rekening houden met enkele zaken.

Hoe houd je watergebruik voor besproeiing laag

  • Geef planten niet elke dag water maar slechts eens per week een grotere hoeveelheid. Zo ontwikkelen ze langere wortels zodat ze dieper in de bodem water vinden
  • Geef ze vroeg in de ochtend water, zodat het tijd heeft om goed diep in de aarde te infiltreren en niet meteen verdampt
  • Zorg voor bedekking van de aarde in bloembedden met behulp van bodembedekkers, mulch (zoals afgemaaid gras, afgevallen bladeren of houtsnippers van gesnoeid hout) of cacaodoppen, om uitdroging tegen te gaan
  • Neem een regenton of regenwaterschutting zodat je minder water uit de kraan nodig hebt.

Vier extra tips om spaarzaam met water om te gaan zijn:

Water besparen is sowieso belangrijk. We verbruiken met zijn allen steeds meer, terwijl het door toenemende verontreiniging steeds moeilijker wordt om voor schoon drinkwater te zorgen. Met deze vier tips ben je al goed op weg:

Minder lang douchen – Stap telkens één minuut eerder onder de douche vandaan. Als iedereen dat doet, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas (en ook nog eens 126 miljoen m3 gas).

Vervang oude kranen en sanitair – Door oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak te vervangen door waterbesparende varianten, kan het waterverbruik met 30% dalen. Een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld verbruikt 5 liter per minuut. Terwijl door de helaas erg populaire regendouche zelfs 15 liter per minuut wegvloeit!

Was minder en met volle trommel – Wasmachines zijn enorme water- en energieslurpers. Door bewuster te wassen bespaar je zowel water als energie. Laat de wasmachine alleen draaien als je volle trommel hebt. En gooi de trommel minder achteloos vol. Is het kledingstuk of die handdoek wel echt vies of kan deze nog een dagje extra gebruikt worden? Met minder vaak wassen help je het milieu én je portemonnee enorm.

Emmer in plaats van tuinslang – Bij het wassen van de auto kun je driekwart van het water besparen als je emmers gebruikt. Met een tuinslang gebruik je al gauw 150 liter water. Met vier emmers van tien liter kan het ook.

Meer informatie

Kijk voor meer tips om water in en om huis te besparen bij water.nl.

Als je graag écht alles over waterbesparing wilt lezen, check dan deze 101 tips (ja, je leest het goed) van Energievergelijk.

Zwervend afval heeft negatieve impact

Steeds vaker ligt er plastic afval op plekken waar het niet hoort. In borders en in het water. Als zwerfafval blijft liggen wordt het gegeten door dieren die erin kunnen stikken. Via onze grachten en rivieren belandt het in de zee. Het plastic wordt steeds kleiner en uiteindelijk wordt het afval een plastic soep. Een ramp voor vissen, vogels en ook de mens.

Ook de flessen, blikjes of oude fietsonderdelen horen niet thuis tussen de bosjes of in de goot. Soms ligt het afval er jaren, verscholen tussen het groen. Als deze langzaam vergaan, komen er allerlei chemicaliën vrij die niet in de natuur thuishoren. Dat heeft een negatieve impact op de planten en de daar levende dieren. Daarnaast spoelen zij weg naar het grondwater wat zo verontreinigd raakt.

Bovendien trekt een vieze omgeving weer meer afval en vervuiling aan. Terwijl een schone en opgeruimde omgeving maakt dat mensen zich veiliger voelen en socialer gedragen.

Help mee om je buurt schoner te houden

GroeneBuurten organiseert daarom regelmatig dagen waarop we gezamenlijk het zwerfafval rapen. In het Vondelpark bij drie speciale afvalacties en tijdens de werkochtenden in de Slurf. Kijk in de agenda om te zien wanneer de eerstvolgende actie plaatsvindt.

Woon je in de Stadionbuurt? Loop dan elke eerste woensdag van de maand tussen 14:00-15:00 mee met onze afvalploeg. Verzamelpunt: Buurtkamer Welkom, Stadionplein 65. Afvalgrijpers en zakhouders kun je van ons lenen.

Er zijn verder veel buurtbewoners die alleen of groepsgewijs afval verzamelen in hun eigen wijk. De Gemeente kan voor buurtgeorganiseerde acties materiaal verschaffen om dit mogelijk te maken, zoals afvalgrijpers, houders voor de zak en bijbehorende vuilniszakken. Een goed voorbeeld hiervan is de ploeg in de Marathonbuurt, genaamd Zwerfiezuid. Voor meer info zie hun Facebookpagina.

Je kunt ook containeradoptant worden. Dan houd je een of twee afvalcontainers bij je in de straat in de gaten, en help je mee het schoon te houden. Vuilnis en klein afvalgooi je er alsnog in, maar ook let je mee op dat er geen grofvuil wordt geplaats buiten de geoorloofde uren. Je krijgt het benodigde gereedaschap van de Gemeente wanneer je je aanmeldt.

Digitale hulpmiddelen

Tot slot wijzen we je graag op de apps Verbeterdebuurt en Litterati. Verbeterdebuurt is gekoppeld aan het systeem van de gemeente Amsterdam. Met Litterati-app kun je op een leuke manier ook anderen motiveren om zwerfafval te rapen, door middel van het fotograferen van elk stuk dat jij zelf oppikt.