Stadionbuurt

Een beetje weg van het drukke centrum, ligt de Stadionbuurt. Met een compleet gerenoveerd Stadionplein is de buurt verlevendigd met nieuwe winkels, horeca en bewoners. Daarnaast is er ook veel ruimte en aandacht voor groen, waar ook bewoners zelf het initiatief in hebben genomen.

Op het Olympiaplein vindt je De Olympiatuin. Deze is enkele jaren geleden opgezet door een moestuinvereniging van de Zuidas. Het is een gemeenschappelijke moestuin die door ca. 18 deelnemers wordt bewerkt en waarbij de oogst wordt verdeeld. Twee keer in de week wordt er gezamenlijk gewerkt.

Ook op andere plaatsen in de wijk bijvoorbeeld in de Donarstraat hebben bewoners langs de muur van een schoolgebouw een groene strook onder handen genomen. Maar ook op de hoek van de Achillesstraat en het Olympiaplein is een zichttuin door buurtbewoners aangelegd. Een waterpomp, apparatuur en gereedschap zijn aanwezig voor de actieve buurtbewoners die deze tuin onderhouden. In de Herculusstraat is jaren geleden de eerste buurtmoestuin aangelegd. Het begon allemaal toen twee dames met een zak tuinbonenzaad het voormalige wijkcentrum aan de Achillesstraat binnenstapten. Zij wilden mensen in de stad aanmoedigen tuinbonen te zaaien, een makkelijk gewas met mooie bloemen. Dit groentetuintje wordt nog steeds door hen onderhouden.

In de Sportstraat wordt het groen aan het pleintje goed onderhouden door een tiental actieve buurtbewoners. Rondom het plein liggen de groentetuintjes waar kinderen met hun ouders in werken. Gezamenlijk werken de buurtbewoners eens per maand aan de groene borders, die volstaan met prachtige planten. Het is een actieve groep die sinds 2013 wordt gecoördineerd door Gert-Jan de Ruiter.

Aan de Stadionkade genieten buurtbewoners al vijftien jaar van een fijn plekje aan het water. Een paar initiatiefnemers heeft destijds gezorgd dat er een hekje omheen gezet is en zij hebben er mooie plantjes in gezet. Een heerlijk plekje om even lekker te ontspannen of te picknicken.

Aan het Van Tuyll van Serooskerkenplein ligt een kruidentuin, waar bewoners ieder in hun eigen deel keukenkruiden, eetbare bloemen en geneeskrachtige kruiden verbouwen. De tuin bestaat al bijna 20 jaar, op initiatief van GroeneBuurten, bewoners en de gemeente. De bewoners hebben alles zelf aangelegd, van de hekken tot de kruidenbedden. In 2020 is er naast de individuele tuintjes ook een gezamenlijke bijentuin aangeplant. Er wordt 1x per maand samengewerkt tijdens een werkdag. Sinds 2023 hebben de bewoners de gehele coördinatie van de Kruidentuin Tuyll in eigen hand genomen.

Meehelpen?

Bij de Olympiatuin is altijd wel ruimte voor nieuwe vrijwilligers.
E-mail naar: olympiatuinboon@gmail.com

Meedoen aan de kruidentuin aan het Tuyll van Serooskerkenplein?
E-mail naar: kruidentuintuyll@gmail.com

Wil je meedoen aan de gezamenlijke activiteiten in de Sportstraat of zoek je een groentetuintje voor je kind?
E-mail naar buurttuinsportstraat@outlook.com

De tuincommissie in de Achillesstraat heeft ook ruimte voor vrijwilligers, annex liefhebbers om eens wat te tuinieren in de grote zichttuin.
Stuur een berichtje naar Charles, tel.nr. 06-53707478

Laatste nieuwsberichten

Hond en kat – Overlastgevers?

Overlastgevers of zwart schaap van de stad? Ontdek in deze rubriek de feiten en fabels.

meer...
(Moes)tuinen bijna van start

Het is bijna zover! Dan kan er gemoestuinierd worden in diverse moestuinbakken in de buurt....

meer...
Groene (kinder)maatjes gezocht

Werk je graag op een groene plek? En vind je het leuk om daarbij anderen...

meer...
Donker – Overlastgever of zwart schaap?

Overlastgevers of zwart schaap van de stad? Ontdek in deze rubriek de feiten en fabels...

meer...

Stadionbuurt agenda

Repair Café Welkom

6 maart @ 19:00 - 21:00
Groenpunt Welkom
Stadionplein 65
Amsterdam, Noord Holland 1076 CJ Nederland
+ Google Maps

Elke eerste woensdag van de maand kunnen buurtbewoners zonder aanmelding langskomen in Buurtkamer Welkom met kapotte spullen. Repair Café Welkom van ...

Meer »
Alle agenda-items