Stadionbuurt

Een beetje weg van het drukke centrum, ligt de Stadionbuurt. Met een compleet gerenoveerd Stadionplein is de buurt verlevendigd met nieuwe winkels, horeca en bewoners. Daarnaast is er ook veel ruimte en aandacht voor groen, waar ook bewoners zelf het initiatief in hebben genomen.

Op het Olympiaplein vindt je De Olympiatuin. Deze is enkele jaren geleden opgezet door een moestuinvereniging van de Zuidas. Het is een gemeenschappelijke moestuin die door ca. 18 deelnemers wordt bewerkt en waarbij de oogst wordt verdeeld. Twee keer in de week wordt er gezamenlijk gewerkt.

Ook op andere plaatsen in de wijk bijvoorbeeld in de Donarstraat hebben bewoners langs de muur van een schoolgebouw een groene strook onder handen genomen. Maar ook op de hoek van de Achillesstraat en het Olympiaplein is een zichttuin door buurtbewoners aangelegd. Een waterpomp, apparatuur en gereedschap zijn aanwezig voor de actieve buurtbewoners die deze tuin onderhouden. In de Herculusstraat is jaren geleden de eerste buurtmoestuin aangelegd. Het begon allemaal toen twee dames met een zak tuinbonenzaad het voormalige wijkcentrum aan de Achillesstraat binnenstapten. Zij wilden mensen in de stad aanmoedigen tuinbonen te zaaien, een makkelijk gewas met mooie bloemen. Dit groentetuintje wordt nog steeds door hen onderhouden.

In de Sportstraat wordt het groen aan het pleintje goed onderhouden door een tiental actieve buurtbewoners. Rondom het plein liggen de groentetuintjes waar kinderen met hun ouders in werken. Gezamenlijk werken de buurtbewoners eens per maand aan de groene borders, die volstaan met prachtige planten. Het is een actieve groep die sinds 2013 wordt gecoördineerd door Gert-Jan de Ruiter.

Aan de Stadionkade genieten buurtbewoners al vijftien jaar van een fijn plekje aan het water. Een paar initiatiefnemers heeft destijds gezorgd dat er een hekje omheen gezet is en zij hebben er mooie plantjes in gezet. Een heerlijk plekje om even lekker te ontspannen of te picknicken.

Aan het Van Tuyll van Serooskerkenplein ligt een kruidentuin, al meer dan 16 jaar. Destijds is deze door bewoners, GroeneBuurten en de gemeente opgezet. Bewoners hebben alles zelf aangelegd van de hekken tot kruidenbedden. In de tuin staan vooral keukenkruiden, eetbare bloemen en geneeskrachtige kruiden. Ook is er in 2020 samen met bewoners en Groenebuurten een bijentuin aangeplant. GroeneBuurten organiseert 1x per maand werkdagen.

Meehelpen?

Bij de Olympiatuin is altijd wel ruimte voor nieuwe vrijwilligers.
E-mail naar: olympiatuinboon@gmail.com

Meedoen aan de kruidentuin aan het Tuyll van Serooskerkenplein?
E-mail naar: info@groenebuurten.nl

Wil je meedoen aan de gezamenlijke activiteiten in de Sportstraat of zoek je een groentetuintje voor je kind?
E-mail naar buurttuinsportstraat@outlook.com

De tuincommissie in de Achillesstraat heeft ook ruimte voor vrijwilligers, annex liefhebbers om eens wat te tuinieren in de grote zichttuin.
Stuur een berichtje naar Charles, tel.nr. 06-53707478

Laatste nieuwsberichten

Najaar = beste plantseizoen

Wil jij een mooie begroeide tuin in de lente? Start dan in de herfst! Dat...

meer...
Boomtuin do’s (en don’ts!)

Leuk, die boomtuintjes met extra beplanting! Dat fleurt de stad op! Hoe klein zo’n stukje...

meer...
Subsidie beschikbaar voor onderhoud

Ook dit jaar hebben wij een speciale subsidie waarmee we bestaande groeninitiatieven kunnen ondersteunen m.b.t....

meer...
Floor vertrekt bij GroeneBuurten

Met een lading vol groen kennis erbij neem ik na twee mooie jaren afscheid van...

meer...

Stadionbuurt agenda

Groencafé Welkom

20 september @ 14:00 - 16:00
Groenpunt Welkom
Stadionplein 65
Amsterdam, Noord Holland 1076 CJ Nederland
+ Google Maps

Elke woensdagmiddag kun je langskomen in Buurtkamer Welkom voor het Groencafé. Tijdens deze inloopmiddag van 14:00-16:00 kun je terecht voor al je gr...

Meer »
Alle agenda-items