Stadionbuurt

Een beetje weg van de drukte van het centrum, ligt de Stadionbuurt. Met een compleet gerenoveerd Stadionplein is de buurt verlevendigd met nieuwe winkels en horeca en veel nieuwe bewoners. De Stadionbuurt is ruim opgezet en er is veel ruimte en aandacht voor groen. Ook bewoners hebben hierin initiatieven genomen.

Achillesstraat

Op de hoek van de Achillesstraat/ Olympiaplein ligt een mooie zichttuin, door buurtbewoners aangelegd. Een waterpomp, apparatuur en gereedschap zijn aanwezig voor de actieve buurtbewoners die deze tuin onderhouden.

Donarstraat

Langs de muur van een schoolgebouw hebben bewoners de groene strook onder handen genomen. Het lag er verwaarloosd bij en er groeide niets. Bewoners hebben de strook onder handen genomen en er mooie struiken en planten in gezet. Er zijn bollen de grond in gegaan en een groepje bewoners onderhoudt dit opgefriste stukje groen.

Herculesstraat

In de Herculusstraat, direct aan het Olympiaplein, is jaren geleden de eerste moestuin van de buurt aangelegd. Het begon allemaal toen twee dames met een zak tuinbonenzaad het wijkcentrum aan de Achillesstraat binnenstapten. Zij wilden mensen in de stad aanmoedigen tuinbonen te zaaien, een makkelijk gewas met mooie bloemen. ‘Tuinboon je mee’, noemden ze het initiatief. Zo ontstond aan de Herculusstraat ook een groentetuintje dat met deelnemers van het Odensehuis werd opgezet. Dit groentetuintje wordt nog steeds door hen onderhouden.

Hygiëaplein

Aan de kant van Huis van de Wijk, om de speeltuin heen, is een haag en een aantal perkjes door een bewonersgroep geadopteerd. Bewoners om het plein heen wilden namelijk meer genieten van het plein, omdat de voorzieningen nogal gericht waren op de schoolkinderen. De bewonersgroep heeft initiatief genomen om veranderingen door te voeren. Zo is er een extra doorgang gekomen om makkelijker het plein op te komen. Ook zijn de perkjes opnieuw beplant en op dit moment ligt er een aanvraag voor buurtbudget voor inrichting van boomspiegels en nog wat extra planten voor de perkjes.

Olympiatuin

De Olympiatuin is enkele jaren geleden opgezet door een moestuinvereniging van de Zuidas. De moestuintjes daar moesten wijken voor nieuwbouw en de vereniging heeft toen veel werk verzet om met behulp van de gemeente een groentetuinstrook te creëren over de gehele Noordzijde van de sportvelden van het Olympiaplein. Het is een gemeenschappelijke moestuin, die door ca. 18 deelnemers wordt bewerkt, en waarbij de oogst wordt verdeeld. Twee keer in de week wordt er gezamenlijk gewerkt. Wil je meedoen? Er zijn altijd mensen welkom.

Sportstraat

In de Sportstraat wordt het groen aan het pleintje goed onderhouden door een tiental actieve buurtbewoners. Rondom het plein liggen de groentetuintjes waar kinderen met hun ouders in werken. Gezamenlijk werken de buurtbewoners eens per maand aan de groene borders, die volstaan met prachtige planten. Zwerfvuil weghalen doen ze ook. Het is een actieve groep die sinds 2013 wordt gecoördineerd door Gert-Jan de Ruiter.

Stadionkade

Aan de Stadionkade genieten buurtbewoners al vijftien jaar van een fijn plekje aan het water. Een paar initiatiefnemers heeft destijds gezorgd dat er een hekje omheen gezet is en zij hebben er mooie plantjes in gezet. Een heerlijk plekje om even lekker te ontspannen of te picknicken én, hondenpoepvrij!

Tuyll van Serooskerkenplein

Aan het Van Tuyll van Serooskerkenplein ligt een kruidentuin. Dit initiatief bestaat al weer 16 jaar. Op een verwaarloosd stukje groen is dit destijds door bewoners en het wijkcentrum met hulp van de gemeente opgezet. Bewoners hebben alles zelf aangelegd, hekken, palen, kruidenbedden. Er is zelfs een eigen wateraansluiting geregeld. Er staan vooral keukenkruiden, eetbare bloemen en geneeskrachtige kruiden.  GroeneBuurten organiseert hier 1x per maand werkdagen.

Meehelpen?

Bij de Olympiatuin is altijd wel ruimte voor nieuwe vrijwilligers.
E-mail naar: olympiatuinboon@gmail.com

Meedoen aan de kruidentuin aan het Tuyll van Serooskerkenplein?
E-mail naar: info@groenebuurten.nl

Wil je meedoen aan de gezamenlijke activiteiten in de Sportstraat of zoek je een groentetuintje voor je kind?
E-mail naar buurttuinsportstraat@outlook.com

De tuincommissie in de Achillesstraat heeft ook ruimte voor vrijwilligers, annex liefhebbers om eens wat te tuinieren in de grote zichttuin.
Stuur een berichtje naar Charles, tel.nr. 06-53707478

Laatste nieuwsberichten

Stadionbuurt agenda

Workshop wormencompost voor kinderen

2 oktober @ 13:30 - 15:00
Buurtkamer Welkom
Stadionplein 65
Amsterdam, Noord Holland 1076 CJ Nederland
+ Google Maps

Wist je dat wormencompost is gemaakt van het poep van wormen? Van wormen die jouw groente- en fruit etensrestjes hebben gegeten? En dat het super vruc...

Meer weten »
Alle agenda-items