Meer biodiversiteit met 5 tips

“Wat kan ik zelf doen voor de biodiversiteit?” vragen bewoners ons vaak. Heel fijn dat zoveel mensen iets willen doen om de biodiversiteit willen bevorderen! Daarom de belangrijkste tips.

Meer biodiversiteit met vijf tips:

  1. Het allerbelangrijkste advies is natuurlijk: Vergroen, vergroen en vergroen! Daarmee zorg je voor voedsel, en wel zo natuurlijk mogelijk. Want nestkastjes, insectenhotelletjes en egelhuisjes zijn allemaal leuk en schattig, maar als er niets te eten in de buurt te vinden is, komt geen enkel dier gebruik maken van deze beesteninfrastructuur. Met planten, struiken en bomen bied je voedsel voor allerlei dieren. Een boom bijvoorbeeld is een ecosysteem op zichzelf, waar wel 10.000 andere dieren of planten in en op leven. Het liefst plant je inheemse bomen: onderzoekers van de WUR telden bijvoorbeeld op de inlandse eik wel 423 insectensoorten, maar slechts 4 op de uitheemse paardenkastanje, en 1 op de plataan!
  2. Ook op je balkon kun je veel bijdragen aan de biodiversiteit in de stad. Want wist je dat je bomen en heesters goed in potten of bakken kunt laten groeien? Prachtige toevoeging voor je balkon of dakterras! Ze hebben dan wel wat speciale aandacht nodig. Sprinklr beschreef hoe dan. Liever iets kleiners? Zet dan allerlei nectarrijke planten neer waar insecten dol op zijn. Kies ook hier bij voorkeur inheemse planten, want juist de meer zeldzame soorten insecten zijn daarvan afhankelijk na eeuwen van specialisatie
  3. Gebruik geen gif. Ook niet als je last hebt van een plaag. Het is een fabeltje dat het gif alleen het plaagdier zoals de mier of naaktslak dood. In tegendeel, gif blijft langdurig aanwezig en verspreid zich in je tuin en omgeving, ook via de dode plaagdieren die opgegeten worden. Lees hier hoe je plaagdieren op een andere manier tegen kunt gaan, zonder dat de biodiversiteit daar onder lijdt.
  4. Hetzelfde geldt voor planten die niet biologisch gekweekt zijn. Het is stuitend hoeveel gifresten daar nog opzitten, ook tegenwoordig nog ondanks allerlei verboden. Koop dus bij voorkeur biologische planten (of, nog duurzamer, wissel plantmateriaal met anderen waar het iets te weelderig groeide 😉 Gelukkig geeft Sprinklr handige tips voor als je toevallig nog een plant hebt gekocht waar wel pesticiden opzitten.
  5. Zorg voor een gezonde bodem. Dat is de basis voor al wat er groeit en bloeit. De bodem zit als het goed is vol bodemleven, zoals wormen, bacteriën en ander klein grut. Samen doen zij het werk om de grond gezond te houden, door dood organisch materiaal te verteren en de grond los te houden. Ook dragen ze bij aan een betere waterhuishouding. Door compost toe te voegen of afgevallen bladeren en stengels van planten gewoon te laten liggen, kun je het bodemleven bevorderen. Kunstmest, en natuurlijk ook gif, werken averechts, dus die gebruik je niet als je het bodemleven gezond wilt houden.

Meer gedetailleerde informatie over het starten van een gezonde en biodiverse tuin of balkon vind je hier.