Vondelpark locaties

Koeienweide in mei

Koeienweide

Dichtbij de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg ligt de Koeienweide: een normaal voor het publiek niet toegankelijk, ruig stuk weide. Sinds 2009 beheert GroeneBuurten, met een grote groep vrijwilligers en in samenwerking met het groenbeheer van de gemeente Stadswerken Zuid, op ecologische wijze dit prachtige gebied. In de loop der jaren heeft GroeneBuurten flink geïnvesteerd in dit paradijselijke stukje stadsnatuur met zijn wilde flora en fauna, waarmee het inmiddels behoort tot een van de groene parels in Zuid.

Er zijn diverse activiteiten en speciale open dagen, waarop buurtbewoners kennis kunnen maken met dit bijzondere gebied. Ook onderwijsgroepen komen langs voor rondleidingen over het natuureducatie pad.

Help mee als vrijwilliger met de werkochtend Koeienweide of doe mee met een van de andere activiteiten. Iedereen is van harte welkom!

Waar vind je de Koeienweide?

Het is gelegen op circa 300 meter vanaf de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg. Verwar het niet met de iets verderop gelegen Schapenweide: de weide met het ooievaarsnest en een bijenkorf.

Kaart: https://goo.gl/maps/YmfALttRExm1rre77

Vondelpark Slurf

De ‘Slurf’ is de entree van het Vondelpark, het smalle deel vanaf de hoofdingang Stadhouderskade tot de Vondelbrug bij parkingang Van Baerlestraat. Vroeger werd dit deel van het park de ‘Bloemenweg’ genoemd.
Jaren werd dit deel van het park niet erg goed onderhouden en namen brandnetels al snel de overhand. Sinds 2017 helpen vrijwilligers van GroeneBuurten mee met de werkochtend Vondelpark Slurf. De gemeente zorgt voor het basisonderhoud, de vrijwilligers doen de ‘extra’s’ zodat dit deel van het park in oude glorie wordt hersteld. Onder begeleiding van een groenmedewerker van de gemeente wordt onkruid en zwerfafval verwijderd en worden duurzame, nectarrijke bloembollen, heester en vaste planten in de grond gezet. De beplanting zorgt voor diversiteit aan flora en fauna. Het is een fijne verblijfsplek voor onder andere insecten als (solitaire) bijen en vlinders, vogels en natuurlijk de mens.

Dus stap eens af van je fiets en bewonder ook dit diverse deel van het park. Of nog beter, kom gezellig een keer helpen bij de werkochtend.

Kaart: https://goo.gl/maps/8AWC8ZPCi1gki7RXA

Andere locaties Vondelpark

Behalve op de Koeienweide en in de Slurf, kan je incidenteel ook helpen op andere locaties in het park.

 • De Schapenweide.
  Een aantal keer per jaar kan je helpen op de Schapenweide. Deze weide is altijd afgesloten voor publiek en wordt voor een groot deel aan de natuur overgelaten. Een aantal keer per jaar helpen vrijwilligers van de werkochtend Koeienweide ook op de Schapenweide om het maaisel op te ruimen. Een unieke ervaring voor jong en oud.
  De Schapenweide is vooral bekend vanwege de ooievaars die er al jaren broeden.
  Ook staat er een bijenkorf van Smartbeeing. Deze stichting houdt zich bezig met biologisch imkeren; elk jaar mogen een paar schoolgroepen de bijen van dichtbij bekijken, de rest van het jaar worden de volken met rust gelaten.

Kaart: https://goo.gl/maps/HiqzNy2mqCzDRKGa9

 • Vondelmonument
  Vrijwilligers van GroeneBuurten helpen incidenteel met de plantwisseling van deze monumenten. O.a. door het planten van tulpenbollen (i.s.m. het Tulp Festival)

Kaart: https://goo.gl/maps/4HUGEx37tJqZF27N7

 • Rosarium: zie meehelpen
 • De Werf: de zwerfafvalacties Vondelpark (3a4x per jaar) beginnen en eindigen meestal bij de Werf van de gemeente. Deze bevindt zich in het park naast de parkingang Kattenlaan.

Kaart: https://goo.gl/maps/b8ZHXRekxvVk21Ch9

Laatste nieuwsberichten

Najaar = beste plantseizoen

Wil jij een mooie begroeide tuin in de lente? Start dan in de herfst! Dat...

meer...
Terugblik nachtvlinders: 81 soorten gezien

Op 28 juni 2023 organiseerde GroeneBuurten de excursie nachtvlinders spotten. Nachtvlinderexpert Edo Goverse die namens...

meer...
Subsidie beschikbaar voor onderhoud

Ook dit jaar hebben wij een speciale subsidie waarmee we bestaande groeninitiatieven kunnen ondersteunen m.b.t....

meer...
Fototerugblik excursie Kijken door de ogen van een bij

Wat een succes was de excursie waar Sonne (Bee Foundation) de deelnemers liet kijken als...

meer...

Vondelpark agenda

Werkochtend Koeienweide

20 september @ 10:00 - 12:30
Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps

Help mee met het ecologisch onderhoud langs het natuureducatiepad op de Koeienweide, het mooiste stukje ruige stadsnatuur in het Vondelpark.

Meer »
Alle agenda-items