Vondelpark locaties

Koeienweide in mei

Koeienweide

Dichtbij de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg ligt de Koeienweide: een normaal voor het publiek niet toegankelijk, ruig stuk weide. Sinds 2009 beheert GroeneBuurten, met een grote groep vrijwilligers en in samenwerking met het groenbeheer van de gemeente Stadswerken Zuid, op ecologische wijze dit prachtige gebied. In de loop der jaren heeft GroeneBuurten flink geïnvesteerd in dit paradijselijke stukje stadsnatuur met zijn wilde flora en fauna, waarmee het inmiddels behoort tot een van de groene parels in Zuid.

Er zijn diverse activiteiten en speciale open dagen, waarop buurtbewoners kennis kunnen maken met dit bijzondere gebied. Ook onderwijsgroepen komen langs voor rondleidingen over het natuureducatie pad.

Help mee als vrijwilliger met de werkochtend Koeienweide of doe mee met een van de andere activiteiten. Iedereen is van harte welkom!

Waar vind je de Koeienweide?

Het is gelegen op circa 300 meter vanaf de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg. Verwar het niet met de iets verderop gelegen Schapenweide: de weide met het ooievaarsnest en een bijenkorf.

Kaart: https://goo.gl/maps/YmfALttRExm1rre77

Schapenweide

Een aantal keer per jaar kan je helpen op de Schapenweide. Deze weide is altijd afgesloten voor publiek en wordt voor een groot deel aan de natuur overgelaten. Een aantal keer per jaar helpen vrijwilligers van de werkochtend Koeienweide ook op de Schapenweide om het maaisel op te ruimen. Een unieke ervaring voor jong en oud.
De Schapenweide is vooral bekend vanwege de ooievaars die er al jaren broeden.
Ook staat er een bijenkorf van Smartbeeing. Deze stichting houdt zich bezig met biologisch imkeren; elk jaar mogen een paar schoolgroepen de bijen van dichtbij bekijken, de rest van het jaar worden de volken met rust gelaten.

Kaart: https://goo.gl/maps/HiqzNy2mqCzDRKGa9

Vondelpark Slurf

De ‘Slurf’ is de entree van het Vondelpark, het smalle deel vanaf de hoofdingang Stadhouderskade tot de Vondelbrug bij parkingang Van Baerlestraat. Vroeger werd dit deel van het park de ‘Bloemenweg’ genoemd. GroeneBuurten organiseert hier af en toe een groenactiviteiten, bijvoorbeeld tijdens NLdoet of Burendag.

Kaart: https://goo.gl/maps/8AWC8ZPCi1gki7RXA

 

De Werf

De Werf is de locatie waar Stadswerken materialen heeft staan. Deze bevindt zich IN het park naast de parkingang Kattenlaan. De Werf is bij een aantal vrijwilligersactiviteiten de start- en eindlocatie. Zoals in november bij het schoonmaken en inspecteren van de nestkasten in het park.

Kaart: https://goo.gl/maps/b8ZHXRekxvVk21Ch9

Laatste nieuwsberichten

Meer biodiversiteit met 5 tips

“Wat kan ik zelf doen voor de biodiversiteit?” vragen bewoners ons vaak. Heel fijn dat...

meer...
De wesp – overlastgever of zwart schaap?

Verbeter je kijk op de wesp aan de hand van feiten en fabels in het...

meer...
Biodivers jubileum

Al 15 jaren lang wordt er gewerkt aan het ecologisch beheer van de Koeienweide in...

meer...
Natuurliefhebbers in de dop

Veel kinderen in de stad komen weinig tot niet met de natuur in aanraking. En...

meer...

Vondelpark agenda

Werkochtend Koeienweide

17 juli @ 10:00 - 12:30
Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps

Help mee met het ecologisch onderhoud langs het natuureducatiepad op de Koeienweide, het mooiste stukje ruige stadsnatuur in het Vondelpark.

Meer »
Alle agenda-items