Natuurliefhebbers in de dop

Natuurliefhebbers in de dop

Veel kinderen in de stad komen weinig tot niet met de natuur in aanraking. En wat je niet kent, dat waardeer je niet. Daarom zet GroeneBuurten zich in om kinderen te laten ervaren hoe prachtig de natuur is. Om zo natuurliefhebbers in de dop te kweken.

Ervaren van verwondering = natuurliefhebbers in de dop

Het is niet vreemd dat veel stadskinderen weinig interesse hebben voor natuur, als zij er nooit mee in aanraking komen. Ze spelen in betegelde binnentuinen, voetballen op kunstgrasvelden en in de versteende straten is ook weinig leven te vinden. Als je dan ook nog ouders hebt die het niet interesseert of, nog erger, er bang voor zijn, dan heeft zo’n kind er zelf ook weinig feeling mee.

Maar neem ze een uurtje mee op een natuurrondleiding, dan raken ze bijna allemaal begeesterd. Weg angst voor friemelende diertjes en aarde, en daarvoor in de plaats is er verwondering, enthousiasme en leergierigheid. Dan willen ze méér: meer groen en meer diertjes, ook in hun eigen omgeving. Deze ervaringsgerichte natuureducatie is een belangrijke pijler in het werk van GroeneBuurten.

Speelse natuureducatie op de Koeienweide

De ecologisch beheerde Koeienweide in het Vondelpark is een uitstekende omgeving om natuur in de stad te ervaren: heel centraal gelegen midden in de stad, en tegelijkertijd een natuurpareltje. De biodiversiteit is er hoog en de plantengroei wild, zodat je het gevoel hebt echt midden in de natuur te staan. Je kunt er van alles zien, voelen en ruiken.

GroeneBuurten leidt vrijwillige natuurgidsen op zodat zij kinderen op een speelse en interactieve manier kunnen laten ervaren wat natuur is. Zij geven rondleidingen over de Koeienweide aan groepjes basisschoolkinderen uit de hele stad, ook aan degenen die van huis uit weinig betrokken zijn bij de natuur. Daarnaast zijn jong en oud welkom bij rondleidingen tijdens Slootjesdag, Bodemdierdagen of speciale excursies. Omdat de Koeienweide normaliter niet toegankelijk is, is dat een mooie manier om dit natuurpareltje eens te kunnen ontdekken.

Jaarlijks beleven zo ongeveer 900 kinderen hoe leuk en fijn natuur is. Dan durft een kind dat eerst bang was vaak wel een wriemelende worm of pissebed in de hand te nemen. Of zegt een ander kind dat het zijn ouders gaat vragen om de tegels te vervangen door planten. Die waardering voor dieren en planten is precies de reden waarom ervaringsgerichte natuureducatie zo belangrijk is: het is de grondlegging van natuurbewustzijn van toekomstige generaties!

 

Zelf ook ervaren hoe bijzonder de natuur op de Koeienweide is?

GroeneBuurten organiseert binnenkort weer enkele Open Dagen. Kom zelf de natuur op de Koeienweide ervaren, en neem je buur- of (klein)kinderen mee:

Op 9 juni is er weer een Slootjesdag van 12:00-16:00 uur. Gewapend met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten ga je op zoek naar waterdiertjes in de sloot voor de Koeienweide. Je kunt ook meelopen met een rondleiding over het natuurpad.

Op 3 juli organiseren we de Open Zaden dag. Die dag staat in het teken van het oogsten van zaden van inheemse planten om deze op andere plekken in het Vondel- en Beatrixpark op natuuroevers in te zaaien.