Niets mooiers dan kinderen iets leren over de natuur

cursus natuurgids

Ik ben Wietze Vos en al 10 jaar verzorg ik met veel plezier rondleidingen aan schoolgroepen op de ecologisch onderhouden Koeienweide in het Vondelpark. Zo maken honderden kinderen kennis met deze bijzondere stadsnatuur.

Wat is er nou zo leuk aan om kinderen kennis te laten maken met de natuur? Voor mij is dat het stimuleren van de verwondering, kinderen helpen kijken naar wat er allemaal groeit en bloeit en vliegt en kruipt. En dat dat alles eigenlijk heel gewoon is en tegelijkertijd héél bijzonder. Want als je gezien hebt dat een naaktslak een voor- en een achterkant heeft en dat ‘ie maar heel langzaam vooruitkomt, dan zul je het schepsel misschien gaan waarderen en er niet meer op stappen. Dan kun je ervan genieten en hoef je er ook niet bang voor te zijn! Het is prachtig en ontroerend hoe kinderen kunnen stralen en opbloeien als een bloem als ze iets nieuws ontdekken.

Een voorbeeld dat me bijblijft is van een meisje van 8 jaar dat zichtbaar bang was voor vlinders; ze kende ze gewoonweg niet. Na afloop van ons avontuur vond ze hen opeens zo mooi! En twee vriendinnetjes vroegen na afloop van een rondleiding of ze mochten blijven logeren. Niet bij mij, maar op de Koeienweide. Tja, dan kan je dag niet meer stuk.

We kunnen nog nieuwe natuurgidsen gebruiken. Je hoeft echt niet alles te kunnen benoemen. Het Weten hoe iets heet is handig – dit is een kievitsbloem en dat een vink – maar veel leuker en essentiëler is het prikkelen van hun zintuigen. Laten ervaren wat er is en dat dat mooi, bijzonder, heel gewoon, eng of wat dan ook is.

Enthousiast om ook natuurgids te worden op de Koeienweide in het Vondelpark? Op 6 april 2023 start een cursus Natuurgids Koeienweide. In 7 lessen leer je over de flora en fauna op de weide en krijg je didactische tips over hoe je deze kennis kan overbrengen op kinderen. Meer informatie via https://groenebuurten.nl/agenda-item/start-cursus-natuurgids-koeienweide/2022-04-06/  .

Wietze Vos – natuurgids Koeienweide Vondelpark

Een reactie op “Niets mooiers dan kinderen iets leren over de natuur

  1. Pingback: Cursus natuurgids - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.