Meehelpen in het park

GroeneBuurten zet zich graag in voor het Vondelpark en organiseert diverse (medebeheer)activiteiten voor bewoners die ook iets willen doen voor het park. Het fijne van het helpen met onze werkochtenden is dat je even weg bent uit de drukte van de stad, je ontmoet andere vrijwilligers uit je buurt, het is gezellig en je hebt meteen een gratis sportles (maar je kan het ook lekker rustig aan doen op je eigen tempo). En volgens onderzoek wordt je ook nog eens gelukkig van het werken in het groen!

 

Ongeveer 20 keer per jaar organiseert GroeneBuurten werkochtenden op het ecologisch stadsparadijs, de Koeienweide. Tijdens de werkochtenden helpt een groep vrijwilligers met het ecologisch onderhoud van het natuureducatiepad wat rondom de weide loopt: het C.W.F. Haakpad. De werkzaamheden variëren van hooien, zaaien, poelen schoonmaken tot het knotten van wilgen en nestkastjes schoonmaken. Incidenteel wordt er ook op andere locaties in het park gewerkt zoals bijvoorbeeld de Schapenweide en langs natuuroevers om ook dqar de biodiversiteit te bevorderen. Het is licht werk dat makkelijk kan worden gedaan zonder speciale groenkennis of ervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom.

De ochtenden worden begeleid door een enthousiaste groenmedewerker van de gemeente. Deze deskundige vertelt niet alleen wat er gedaan moet worden aan het pad, hij geeft ook veel interessante informatie over de aanwezige flora en fauna op de Koeienweide.

Voor handschoenen en gereedschappen wordt gezorgd. Ook staat er koffie en thee klaar. Neem met warm weer zelf water mee.

Dag /tijd: woensdagochtend en soms op vrijdag- of zaterdagochtend van 10.00 tot circa 12.30 uur. We verzamelen om 10.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide.

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur een mail naar simone@groenebuurten.nl

Kijk op de Agenda voor actuele data.

Na zeven jaar is in 2024 het medebeheerproject Werkochtend Vondelpark Slurf gestopt. GroeneBuurten heeft deze activiteit opgezet in een tijd dat de parkingang van het Vondelpark er treurig uitzag, vol stond met brandnetels en er verder geen bloemen te zien waren. Sindsdien hebben vrijwilligers, in samenwerking met Stadswerken, dit deel van het Vondelpark flink opgeknapt door het planten van insectvriendelijke inheemse beplanting en door elke werkochtend kilo’s zwerfafval te verwijderen. Al met al werd de Slurf weer een fijne plek om te vertoeven voor mens en dier.

GroeneBuurten kan dit project helaas niet continueren. Stadwerken zal daarom het onderhoud verder oppakken.

Naast het helpen met bovenstaande werkochtenden die georganiseerd worden door GroeneBuurten, kan je ook helpen met werkochtenden via Stichting Hart voor het Vondelpark.

Sinds 2016 worden alle 63 rozenperken van het Rosarium onderhouden door vrijwilligers. De werkzaamheden die worden uitgevoerd zijn: schoffelen, (on)kruiden verwijderen, rozen snoeien, grond verbeteren en bemesten, uitgebloeide bloemen wegknippen, hagen netjes houden, rozen planten en de rozentuin netjes houden. Onder deskundige leiding groeit je kennis over de rozenverzorging in korte tijd en wordt het steeds leuker.

Ook zoekt de stichting gastheren en -vrouwen voor het Vondelpark Informatie Punt.

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom om mee te helpen. Aanmelden kan via https://vondelpark.com/

Laatste nieuwsberichten

Meer biodiversiteit met 5 tips

“Wat kan ik zelf doen voor de biodiversiteit?” vragen bewoners ons vaak. Heel fijn dat...

meer...
De wesp – overlastgever of zwart schaap?

Verbeter je kijk op de wesp aan de hand van feiten en fabels in het...

meer...
Biodivers jubileum

Al 15 jaren lang wordt er gewerkt aan het ecologisch beheer van de Koeienweide in...

meer...
Natuurliefhebbers in de dop

Veel kinderen in de stad komen weinig tot niet met de natuur in aanraking. En...

meer...

Vondelpark agenda

Stiltewandeling Koeienweide

21 juli @ 09:25 - 10:30
Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps

Twee keer per maand kun je op zondagochtend op de Koeienweide in het Vondelpark een stiltewandeling maken. Kom even helemaal tot jezelf.

Meer »
Alle agenda-items