Meehelpen in het park

GroeneBuurten zet zich graag in voor het Vondelpark en organiseert diverse (medebeheer)activiteiten voor bewoners die ook iets willen doen voor het park. Het fijne van het helpen met onze werkochtenden is dat je even weg bent uit de drukte van de stad, je ontmoet andere vrijwilligers uit je buurt, het is gezellig en je hebt meteen een gratis sportles (maar je kan het ook lekker rustig aan doen op je eigen tempo). En volgens onderzoek wordt je ook nog eens gelukkig van het werken in het groen!

 

Werkochtend Koeienweide

Ongeveer 16 keer per jaar organiseert GroeneBuurten werkochtenden op het ecologisch stadsparadijs, de Koeienweide. Tijdens de werkochtenden helpt een groep vrijwilligers met het ecologisch onderhoud van het natuureducatiepad wat rondom de weide loopt: het C.W.F. Haakpad. De werkzaamheden variëren van hooien, zaaien, vijvers schoonmaken tot het knotten van wilgen en nestkastjes schoonmaken. Incidenteel wordt er ook op andere locaties in het park gewerkt. Bijvoorbeeld op de Schapenweide en bij het Vondelmonument. Het is licht werk dat makkelijk kan worden gedaan zonder speciale groenkennis of ervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom.

De ochtenden worden begeleid door een enthousiaste groenmedewerker van de gemeente. Deze deskundige vertelt niet alleen wat er gedaan moet worden aan het pad, hij geeft ook veel interessante informatie over de aanwezige flora en fauna op de Koeienweide.

Voor handschoenen en gereedschappen wordt gezorgd. Ook staat er koffie en thee klaar. Neem met warm weer zelf water mee.

Dag /tijd: woensdag- en soms zaterdagochtend van 10.00 tot circa 12.30 uur. We verzamelen om 10.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide.

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur de eerste keer dat je komt een bericht naar Simone@groenebuurten.nl

Kijk op de Agenda voor actuele data.

Werkochtend Vondelpark Slurf

Van maart – oktober helpen vrijwilligers mee met de werkochtend Vondelpark in de ‘Vondelpark Slurf’. De slurf is het smalle deel van het park tussen de hoofdingang Stadhouderskade en de Vondelbrug bij de parkingang Van Baerlestraat.

Met een groep vrijwilligers zet GroeneBuurten zich hier in voor een insectvriendelijke inrichting vol kleur en bloemen. We planten regelmatig biologische, nectarrijke heesters, vaste planten en bloembollen. Fijn voor mensen én voor de (solitaire) bijen en vlinders in het park. Onkruid verwijderen, snoeien en af en toe wat afval verwijderen hoort er ook bij.

Groenkennis is niet nodig, een groenmedewerker van de Gemeente Amsterdam begeleidt de ochtenden en geeft uitleg en tips wat er moet worden gedaan.

Voor handschoenen en gereedschappen wordt gezorgd. Koffie en thee staat ook klaar. Neem met warm weer zelf water mee.

Dag/tijd: om de week op donderdagochtend van 10.00-12.30 uur. Kijk op de Agenda voor actuele data.

Verzamelen: vanaf de hoofdingang Stadhouderkade loop/fiets je 200 meter het park in, wij staan op het grasveld aan de rechterkant. Zie: locaties

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur de eerste keer dat je komt een bericht naar Simone@groenebuurten.nl

Schoonmaakactie – afval prikken

3 a 4 keer per jaar kan je samen met andere vrijwilligers helpen om het park zwerfafval vrij te krijgen. Erger jij je aan al het (plastic) zwerfafval in het park? Doe dan mee. Zo help je mee om het afval te verminderen en inspireren we andere parkbezoekers om hun afval in de prullenbak te doen (of mee te nemen naar huis). Leuk voor volwassenen en kinderen.

Het verzamel- en eindpunt varieert per keer maar meestal is het bij de Werf van parkbeheer Vondelpark (Vondelpark 6-C). De ingang van de Werf bevindt zich in het park, direct links van parkingang Kattenlaan.

De organisatie is in handen van GroeneBuurten. Wij zorgen dat de afvalprikkers en vuilniszakken klaarstaan en we zorgen voor iets te drinken na afloop.

Meld je vooraf aan als je wilt meedoen.

Tulp Festival

Bollen planten rondom het Vondelmonument

De start van het Tulp Festival vindt elk najaar plaats in het Vondelpark.
Amsterdammers planten in november 30.000 tulpenbollen rondom het Vondelmonument en de Muziekkoepel. De aftrap wordt gedaan door een groep kinderen van een basisschool.

GroeneBuurten organiseert ongeveer 6 plantdagen waar iedereen,van buurtbewoner en tulpliefhebber tot bedrijven en scholen, welkom is om te helpen. Wil je ook meehelpen met het planten en in het voorjaar genieten van een kleurrijk tulpentapijt en van je zelf geplante tulp?
Opgeven via GroeneBuurten simone@groenebuurten.nl

Tulp Festival

Tulp Festival maakt de tulp weer zichtbaar in heel Amsterdam dus ook in het Vondelpark. Hun ambitie is voor iedere Amsterdammer een tulp te planten.
Meer informatie over het festival: www.tulpfestival.nl

Werkochtend Rosarium

Behalve de werkochtend Koeienweide en de werkochtend Vondelpark die worden georganiseerd door GroeneBuurten, kan je ook helpen in het Rosarium.

Sinds 2016 worden alle 63 rozenperken van het Rosarium Vondelpark onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Hart voor het Vondelpark uit verschillende delen van de stad. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom om mee te helpen.

De werkzaamheden die worden uitgevoerd zijn: schoffelen, (on)kruiden verwijderen, rozen snoeien, grond verbeteren en bemesten, uitgebloeide bloemen wegknippen, hagen netjes houden, rozen planten en de rozentuin netjes houden.

Onder deskundige leiding groeit je kennis over de rozenverzorging in korte tijd en wordt het steeds leuker.
Informatie over het onderhoud en het aanmeldingsformulier vrijwilliger vindt je op de website Vondel Word Actief.

Laatste nieuwsberichten

Vondelpark agenda

Thema rondleidingen 25 jaar Rijksmonument Vondelpark

1 november @ 14:30 - 16:00
Amsterdam, Noord Holland Nederland

Het Vondelpark heeft alweer 25 jaar de status Rijksmonument. Dat vieren we van 1-7 november. De Gemeente Amsterdam, de ondernemersvereniging Vondelpar...

Meer weten »
Alle agenda-items