Meehelpen in het park

Vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij een van de vele groenactiviteiten ofwel met het prikken van (plastic) zwerfafval. Er zijn werkochtenden ecologisch onderhoud op de Koeienweide en in de Vondelpark Slurf. Incidenteel wordt er ook op andere locaties in het park gewerkt. Bijvoorbeeld op de Schapenweide, bij het Vondelmonument of de Muziekkoepel.

Het fijne van het helpen met de werkochtenden is dat je even weg bent uit de drukte van de stad, je ontmoet andere vrijwilligers uit je buurt, het is gezellig en je hebt meteen een gratis sportles (maar je kan het ook lekker rustig aan doen op je eigen tempo). En volgens onderzoek wordt je ook nog eens gelukkig van het werken in het groen!

Werkochtend Koeienweide

Ongeveer 15 keer per jaar werkt een groep vrijwilligers aan het onderhoud van het natuureducatiepad op de Koeienweide: het C.W.F. Haakpad. De werkzaamheden variëren van hooien, zaaien, vijvers schoonmaken tot het knotten van wilgen en nestkastjes schoonmaken. Licht werk dat makkelijk kan worden gedaan zonder speciale groenkennis of ervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom.

De werkochtenden worden begeleid door een enthousiaste groenmedewerker van de gemeente. Deze deskundige vertelt niet alleen wat er gedaan moet worden aan het pad, hij geeft ook veel interessante informatie over de aanwezige flora en fauna op de Koeienweide.

Voor handschoenen en gereedschappen wordt gezorgd. Ook staat er koffie en thee klaar. Neem met warm weer zelf water mee.

Dag /tijd: woensdag- en soms zaterdagochtend van 10.00 tot circa 12.30 uur. We verzamelen om 10.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide.

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur de eerste keer dat je komt een bericht naar Simone@groenebuurten.nl

Kijk op de Agenda voor actuele data.

Werkochtend Vondelpark Slurf

Van maart – oktober helpen vrijwilligers mee met de werkochtend Vondelpark in de ‘Vondelpark Slurf’. De slurf is het smalle deel van het park tussen de hoofdingang Stadhouderskade en de Vondelbrug bij de parkingang Van Baerlestraat.

Met een groep vrijwilligers zet GroeneBuurten zich in voor een insectvriendelijke inrichting vol kleur en bloemen. We planten regelmatig biologische, nectarrijke heesters, vaste planten en bloembollen. Fijn voor mensen én voor de (solitaire) bijen en vlinders in het park. Onkruid verwijderen, snoeien en af en toe wat afval verwijderen hoort er ook bij.

Groenkennis is niet nodig, een groenmedewerker van de Gemeente Amsterdam begeleidt de ochtenden en geeft uitleg en tips wat er moet worden gedaan.

Voor handschoenen en gereedschappen wordt gezorgd. Koffie en thee staat ook klaar. Neem met warm weer zelf water mee.

Dag/tijd: om de week op donderdagochtend van 10.00-12.30 uur. Kijk op de Agenda voor actuele data.

Verzamelen: vanaf de hoofdingang Stadhouderkade loop/fiets je 200 meter het park in, wij staan op het grasveld aan de rechterkant. Zie: locaties

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur de eerste keer dat je komt een bericht naar Simone@groenebuurten.nl

Schoonmaakactie – afval prikken

3 a 4 keer per jaar kan je samen met andere vrijwilligers helpen om het park zwerfafval vrij te krijgen. Erger jij je aan al het (plastic) zwerfafval in het park? Doe dan mee. Zo help je mee om het afval te verminderen en inspireren we andere parkbezoekers om hun afval in de prullenbak te doen (of mee te nemen naar huis). Leuk voor volwassenen en kinderen.

Verzamel- en eindpunt: de Werf van parkbeheer Vondelpark (Vondelpark 6-C). De ingang van de Werf bevindt zich in het park, direct links van parkingang Kattenlaan.

Tulp Festival

Bollen planten rondom het Vondelmonument

De start van het Tulp Festival vindt elk najaar plaats in het Vondelpark.
Amsterdammers planten in november 30.000 tulpenbollen rondom het Vondelmonument en de Muziekkoepel. De aftrap wordt gedaan door een groep kinderen van een basisschool.

Wil je ook meehelpen met het planten? Iedereen is welkom, buurtbewoners, tulpliefhebbers, bedrijven, scholen.
Doe mee en geniet in april van een kleurrijk tulpentapijt en van je zelf geplante tulp.
Opgeven via simone@groenebuurten.nl

Tulp Festival

Tulp Festival maakt de tulp weer zichtbaar in heel Amsterdam dus ook in het Vondelpark. Hun ambitie is voor iedere Amsterdammer een tulp te planten.
Meer informatie over het festival: www.tulpfestival.nl

Werkochtend Rosarium

Behalve de werkochtend Koeienweide en de werkochtend Vondelpark die worden georganiseerd door GroeneBuurten, kan je ook helpen in het Rosarium.

Sinds 2016 worden alle 63 rozenperken van het Rosarium Vondelpark onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Hart voor het Vondelpark uit verschillende delen van de stad. Nieuwe vrijwilligers zijn voor het seizoen 2019 van harte welkom om mee te helpen.

Wat

De werkzaamheden die worden uitgevoerd zijn: schoffelen, (on)kruiden verwijderen, rozen snoeien, grond verbeteren en bemesten, uitgebloeide bloemen wegknippen, hagen netjes houden, rozen planten en de rozentuin netjes houden.

Onder deskundige leiding groeit je kennis over de rozenverzorging in korte tijd en wordt het steeds leuker.
Informatie over het onderhoud en het aanmeldingsformulier vrijwilliger vindt je op de website Vondel Word Actief.
Op de kalender kun je zien wanneer we met elkaar gaan werken in het Rosarium, veelal zijn we elke dag (maandag t/m zaterdag) aan het werk tussen 09:30 tot 12:30 uur.
Kom meegenieten van het opbouwende werk in een rustgevende omgeving en bepaal zelf wanneer het je schikt.
Tuingereedschap en werkhandschoenen liggen voor je klaar en we vergeten de thee- en koffiepauzes niet.
Voor vragen kun je terecht bij Gon of Hans Homburg via hartvoorhetvondelpark@gmail.com

Laatste nieuwsberichten

Vondelpark agenda

Werkochtend Koeienweide Vondelpark (geannuleerd)

15 april @ 10:00 - 12:30
Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps

Help mee met het ecologisch onderhoud van het natuureducatiepad op de Koeienweide, het mooiste stukje ruige stadsnatuur in het Vondelpark.

meer... »
Alle agenda-items