Schinkelbuurt

De Schinkelbuurt is een gezellige buurt in Amsterdam Zuid, grofweg begrensd door het water van de Schinkel en de Amstelveenseweg. De meeste huizen stammen uit het begin van de 20e eeuw en de straten hebben veelal namen uit de scheepvaart zoals de Schinkelhavenstraat, Sluisstraat, Zeilstraat, Vaartstraat en Baarsstraat. Omringd door Vondelpark en iets verder het Rembrandtpark is er al veel groen maar in de Schinkelbuurt zelf doen buurtbewoners ook hun best.

Schinkelkade

Aan de Schinkelkade zijn enkele bewoners al jaren heel actief met het aanleggen en onderhouden van boomspiegels. Rondom de bomen staan de prachtigste kruiden en planten en in het voorjaar en zomer is het een feest van bloeiend moois. Er staan ook planten in potten en er zijn bankjes en stoelen neergezet, waardoor het een fijne plek om tot rust te komen is en uit te kijken over het water.

Schinkelstraten

In de straten haaks op de Schinkel zie je ook veel aandacht voor groen, in potten en langs de muren. Ook hier zijn al jaren bewoners actief. Er zijn ook met behulp van GroeneBuurten geveltuinen aangelegd.

Schinkelhavenkade

Tussen het fietspad over de Schinkel en de Schinkelhavenkade onderhouden buurtbewoners al jaren een prachtige tuin. Enkele buurtbewoners steken al jaren heel wat uurtjes in het onderhouden en vernieuwen van deze tuin. Een keer per jaar krijgen zij hulp van vrijwilligers op de NLdoet-dagen, die hard nodig is om het vele werk aan te kunnen.

Nieuw project aan fietspad over de Schinkel

Een bewoner uit een van de Schinkelstraten heeft onlangs een ontwerp gemaakt voor een beplantingsplan direct onder het fietspad over de Schinkel, grenzend aan het water en het prachtige tuin aan de Schinkelhavenkade. Daar is nu een wel erg brede stoep. Ook de bewoners die eromheen wonen plus de actievelingen van de genoemde buurttuin zijn betrokken bij zijn prachtige ontwerp. Op dit moment is het al goedgekeurd maar wordt het plan nog een beetje bijgesteld op suggestie van de gemeente.

Meehelpen

Schinkelhavenkade buurttuin

Marjorie Bal en Pia Kemper zijn altijd blij met mensen uit de buurt die hen een handje willen helpen bij de buurttuin aan de Schinkelhavenkade, die zij verzorgen. Stuur een mail naar GroeneBuurten: info@groenebuurten.nl.
Je kunt ook aansluiten op de NLdoetdagen, in maart. Dan wordt er ook altijd in deze buurttuin gewerkt.

Schinkelkade

Bart van Ulden, die een aantal boomspiegels aan de Schinkelkade onderhoudt, komt ook graag in contact met mensen die hem een handje willen helpen. Al is het maar eenmalig.
Ook als zijn beplantingsplan voor de vergroening van de brede stoep aan het fietspad over de Schinkel is goedgekeurd, kan hij wel wat hulp gebruiken.
Stuur een mail naar Bart: b.vanulden@live.nl.