Bewoners aan het Woord Baarsstraat

Bewoners aan het Woord

In Bewoners aan het Woord vertellen Richard Geudeke en zijn vriendin Hanna de Haan over hun inspanningen in de Baarsstraat. Ze hadden in mei 2020 het leuke idee om de straat een fijner aanzicht te geven. Er lag vaak rommel in de straat. Zij zetten op de hoek van de Baarsstraat en de Vaartstraat wat plantenbakken neer en een boeken weggeefkast met een bankje. Het idee is dat mensen dan minder gauw geneigd zijn troep achter te laten. Zo is het begonnen. Om niet alles zelf te blijven betalen vroegen, en kregen, ze via GroeneBuurten een subsidie van € 500,00 van Stadsdeel Zuid ter vergroening van de buurt.

Betrokken buren

Richard en Hanna kregen positieve reacties uit de straat en mensen wilden zelf ook een bak plaatsen. De lokale plantenwinkel droeg een steentje bij door wat goedkope planten te leveren of wat “afdankertjes” weg te geven. Nu staan er bij 7 boomspiegels plantenbakken en hebben ze in het najaar nog bloembollen in de bakken geplant.

Ze hebben aan de woningbouwvereniging gevraagd of ze een regenton mochten aansluiten op de regenpijp omdat het water geven best veel werk is. Nu moeten ze aldoor met gieters naar beneden lopen. Er is al een regenton maar nadat er iemand is komen kijken, die geen aansluitspullen bij zich had, hebben ze er niets meer over gehoord. Ze gaan nu zelf een aansluitsetje kopen en de vereniging opnieuw uitnodigen de ton (gezamenlijk) te komen aansluiten.

Rommel

Het blijft werken om de plek netjes te houden want mensen laten toch rotzooi achter (vooral bij de containers). Richard is nu adoptant van de containerplek en heeft een speciaal telefoonnummer, zodat de gemeente, als hij belt, met voorrang de troep komt ophalen. Richard vindt het: “de kunst om er geen strijd van te maken en het leuk te houden” en hangt daarom positief getinte briefjes op.

Toekomst

Hanna en Richard willen het niet als een project verder gaan organiseren, “het moet wel een beetje “organisch geregeld blijven” vinden ze. Ze zijn nieuwsgierig hoe de planten het doen na de eerste strenge winter en hebben, zoals elke tuinier, al voorjaarskriebels.

Buurt vergroenen

Wil jij ook jouw buurt vergroenen? Kijk voor tips op  https://groenebuurten.nl/wat-kan-je-doen/vergroen-jouw-buurt/

Wil je ook jouw verhaal vertellen voor Bewoners aan het Woord? Laat het weten via info@groenebuurten.nl