Bewoners aan het woord: Betty over de groenstrook van Berlage

Bewoners aan het woord: Betty over de groenstrook van Berlage

Je tuin, achtertuin en buurt vergroenen is hartstikke mooi, maar proberen bestaand groen te behouden is ook heel belangrijk. Betty van der Meer vindt het heel jammer om te zien dat een deel van een 100 jaar oude tuin opgeofferd wordt aan een overdekte fietsenstalling voor het personeel. Daarom is zij met buurtbewoners een petitie gestart voor het behoud van de tuin.

De tuin betegeld

Betty van der Meer woont in het appartementencomplex Westhoven, ten noordoosten van het Amsterdams Lyceum. “Tussen dit wooncomplex en het lyceum lag altijd een prachtige strook groen met hoge, monumentale bomen, struiken en een vijver. Hiervan is nu een derde betegeld en er is al veel groen weggehaald. Door een nieuw afwateringssysteem krijgen de bomen die er nog wel staan nog nauwelijks water.

Beschermd stadsgezicht

De tuin maakte deel uit van een hele mooie groene strook, ontworpen door Berlage, aangelegd tegen het Rijksmonument, het Amsterdams Lyceum . Er is ook een stukje kweektuin waar ook nu nog planten gehaald worden voor gebruik tijdens de lessen. Deze groene strook hoorde bij “Plan-Zuid” van Berlage en het is “beschermd stadsgezicht”.

Genieten van groen

Betty: “Wij denken echt dat de gemeente iets over het hoofd heeft gezien. De groenstrook hoort bij het Rijksmonument en is met zorg ontworpen om het stadsbeeld af te ronden. Alle bewoners van het appartementencomplex en vele omwonenden willen het groen weer terug, zodat mens en dier weer van deze historische groenstrook kunnen genieten.

Als je het ook heel jammer vindt dat het groen weggaat, kun je de petitie tekenen.