Meedoen

Naast de werkochtenden voor vrijwilligers organiseert GroeneBuurten ook allerlei groene, creatieve en inspirerende activiteiten om het park op een andere manier te beleven. Meestal vinden deze plaats op de Koeienweide. Hoewel deze weide normaal gesproken niet openbaar toegankelijk is in verband met de kwetsbaarheid van het gebied, maken we dit prachtige stuk stadsnatuur op deze manier zo toegankelijk mogelijk voor een breed publiek. Kijk voor alle data in onze Agenda.

Activiteiten

Open dagen Koeienweide

GroeneBuurten stelt de Koeienweide jaarlijks drie dagen open om extra veel mensen in de gelegenheid te stellen om deze stadse, groene oase eens te bezoeken. Onze natuurgidsen, die normaal alleen schoolgroepen rondleiden over het natuureducatie pad, staan tijdens de Open Dag klaar om groepjes bezoekers rond te leiden. Meestal kun je ook proeven van thee en limonade die zijn bereid van kruiden en planten die groeien op de Koeienweide. Het is een leerzame manier om kennis te maken met de door het jaar heen wisselende flora en fauna.

Dus ben je nooit in de gelegenheid om te helpen met een werkochtend of vraag je je wel eens af wat er toch gebeurt op de weide achter dat houten hek, kom dan langs bij een Open Dag.

Tijden: van 10.00-16.00 uur.

Data: zie Agenda

Cursus Natuurgids

In april start de jaarlijkse opleiding tot natuurgids op het C.W.F. Haakpad op de Koeienweide in het Vondelpark. Onder leiding van groendeskundige Arend Wakker leer je wat er zoal groeit en bloeit op deze schitterende weide en wat er bijvoorbeeld eetbaar is of giftig. Ook krijg je didactische tips. Het is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en zijn/haar enthousiasme wil delen met kinderen door als vrijwilliger zelf rondleidingen te verzorgen op de Koeienweide, doordeweeks voor schoolgroepen of in het weekend tijdens de Open dagen.

Cursusdata 2020: wegens het corona virus is de cursus uitgesteld tot nader te bepalen data.

Deelname aan de cursus van zeven avonden kost € 56.00, incl. digitaal lesmateriaal en drankje tijdens 1e en 7e les.

Aanmelden is verplicht via Simone@groenebuurten.nl .

Excursies en Cursus eten uit de natuur

GroeneBuurten organiseert enkele basis/beginnersexcursies over de Koeienweide onder het motto ‘Eten uit de natuur’.

Doe bijvoorbeeld mee met een zes-delige Cursus Eten uit de natuur. Er is veel meer eetbaar dan je denkt. Je krijgt niet alleen informatie over eetbare planten, maar ook over geneeskrachtige kruiden én giftige en hallucinerende planten. Natuurlijk ook uitgebreide aandacht voor de plukregels en theorie. Onderdeel van de cursus is het maken van een verslag en een korte presentatie over een plant. Een van de lessen vindt plaats op de Koeienweide Vondelpark, de andere op locatie in Amsterdam Zuid. Meer informatie over de cursus en locaties: zie Agenda

Kosten: € 50,00

Opgave is verplicht via Simone@groenebuurten.nl

Stiltewandelingen

Ongeveer twee keer per maand kun je op zondagochtend op de Koeienweide onder begeleiding van een vrijwilliger een ‘Stiltewandeling’ maken. De Koeienweide is een heerlijke plek om even helemaal tot jezelf te komen, de rust in jezelf te vinden en stil te staan bij de natuur. Het is een cadeau aan jezelf op een besloten plek in het Vondelpark. Tijdens de Stiltewandelingen op de Koeienweide krijg je de gelegenheid om op je eigen manier de stilte te ervaren en van de natuur te genieten. Het hek van de Koeienweide is tijdens deze activiteit gesloten.

Verzamelen is om 09.25 uur bij het houten hek van de Koeienweide. De activiteit begint om 09.30 uur en eindigt om 10.30 uur.

Kosten: Vrijwillige donatie (een deel van de opbrengst is bestemd voor natuureducatie Koeienweide).

Aanmelden kan door een email te sturen naar francis.vancampenhout@gmail.com .

Om op de hoogte te worden gehouden van deze activiteit kun je lid worden van de facebook groep ‘Stiltewandelingen op de Koeienweide in het Vondelpark

Workshops tekenen in de natuur

Als je niet kan kiezen tussen natuur en iets creatiefs kan je nu beide combineren bij de workshop Tekenen in de Natuur. Verzamelen op zondag om 11.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide. Bij binnenkomst ervaren we eerst om stil te zijn in de natuur. Daarna doen we intuïtieve tekenoefeningen. Tot slot combineren we intuïtief tekenen met observerend tekenen van de natuur. Mine Yapar, kunstenares en natuurgids begeleidt deze unieke tekenworkshops.

Wanneer: op zondagen van 11.00-±12.45 uur.

Kosten: vrijwillige donatie (een deel van de opbrengst is bestemd voor natuureducatie Koeienweide)

Zelf meenemen: je deelname bijdrage (cash), tekenmaterialen zoals tekenblok, pen, potlood e.d., iets om op te zitten en op warme dagen drinkwater en pet.

Meer informatie over de workshop en Mine: www.earthcolours.nl

Aanmelden: mine.yapar@earthcolours.nl

Vleermuis excursie tijdens Nacht van de Vleermuis

Deze excursie vindt om het jaar plaats in het Vondelpark (afgewisseld met een andere Amsterdamse buurt/park).

Tijdens de jaarlijkse Nacht van de vleermuis organiseert GroeneBuurten twee spannende vleermuisexcursies. Een vleermuisdeskundige vertelt vol enthousiasme over deze nachtelijke zoogdieren. Met bat detectoren kan je de vleermuizen ook horen en wie weet gaan we ze ook nog zien! Een avontuur voor jong en oud.

Laatste nieuwsberichten

Vondelpark agenda

Nestkasten schoonmaken Vondelpark (geannuleerd)

28 oktober @ 10:00 - 12:30
|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 04/11/2020 at 10:00

One event on 07/11/2020 at 10:00

Vondelpark Koeienweide
Amsterdam, Noord Holland 1075 Nederland + Google Maps

Alle drie de werkochtenden Nestkasten zijn geannuleerd. Op woensdag 28 oktober (onder voorbehoud) en 4 november en zaterdag 7 november inspecterende w...

Meer weten »
Alle agenda-items

Houd rekening met je kleding

Voor alle activiteiten op de Koeienweide geldt dat het terrein voor een groot deel van het jaar wild begroeid is en nogal drassig kan zijn. Houd daar rekening mee bij de keuze van je kleding. Trek bij voorkeur een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan.

Websites van derden over het Vondelpark

Behalve GroeneBuurten zijn er meer organisaties die zich inzetten voor het Vondelpark. Onder andere:

http://www.vondelpark.info/ Vondelpark Ondernemersvereniging
www.vondelpark.com stichting Hart voor het Vondelpark
https://vriendenvanhetvondelpark.nl/ Vrienden van het Vondelpark
http://www.inhetvondelpark.nl
www.hetvondelpark.net