Meedoen

Naast de werkochtenden voor vrijwilligers organiseert GroeneBuurten ook allerlei groene, creatieve en inspirerende activiteiten om het park op een andere manier te beleven. Meestal vinden deze plaats op de Koeienweide. Hoewel deze weide normaal gesproken niet openbaar toegankelijk is in verband met de kwetsbaarheid van het gebied, maken we dit prachtige stuk stadsnatuur op deze manier zo toegankelijk mogelijk voor een breed publiek. Kijk voor alle data in onze Agenda.

Activiteiten

GroeneBuurten stelt de Koeienweide jaarlijks een a twee dagen open om extra veel mensen in de gelegenheid te stellen om deze stadse, groene oase eens te bezoeken. Onze natuurgidsen, die normaal alleen schoolgroepen rondleiden over het natuureducatie pad, staan tijdens de Open Dag klaar om groepjes bezoekers gratis rond te leiden. Een open dag heeft altijd een thema, zoals Slootjes of Bodemdieren; kinderen gaan op onderzoek naar de beestjes die er leven. Meestal kun je ook proeven van thee en limonade die zijn bereid van kruiden en planten die groeien op de Koeienweide. Het is een leerzame manier om kennis te maken met de door het jaar heen wisselende flora en fauna.

Dus ben je nooit in de gelegenheid om te helpen met een werkochtend of vraag je je wel eens af wat er toch gebeurt op de weide achter dat houten hek, kom dan langs bij een Open Dag.

Data: zie Agenda

In april 2024 start de opleiding tot natuurgids op het C.W.F. Haakpad op de Koeienweide in het Vondelpark. Onder leiding van een groendeskundige leer je wat er zoal groeit en bloeit op deze schitterende weide en krijg je didactische tips. Het is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en zijn/haar enthousiasme wil delen met kinderen door als vrijwilliger zelf rondleidingen te verzorgen op de Koeienweide, doordeweeks voor schoolgroepen of in het weekend tijdens de Open dagen.

Aanmelden is verplicht via Simone@groenebuurten.nl . Meer informatie: https://groenebuurten.nl/cursus-natuurgids-koeienweide-speciale-doelgroepen/

Ongeveer twee keer per maand kun je op zondagochtend op de Koeienweide onder begeleiding van Francis van Campenhout een ‘Stiltewandeling’ maken. De Koeienweide is een heerlijke plek om even helemaal tot jezelf te komen, de rust in jezelf te vinden en stil te staan bij de natuur. Het is een cadeau aan jezelf op een besloten plek in het Vondelpark. Tijdens de Stiltewandelingen op de Koeienweide krijg je de gelegenheid om op je eigen manier de stilte te ervaren en van de natuur te genieten. Het hek van de Koeienweide is tijdens deze activiteit gesloten.

Verzamelen is om 09.25 uur bij het houten hek van de Koeienweide. De activiteit begint om 09.30 uur en eindigt om 10.30 uur.

Kosten: Vrijwillige donatie (een deel van de opbrengst is bestemd voor natuureducatie Koeienweide).

Aanmelden kan door een email te sturen naar francis.vancampenhout@gmail.com .

Om op de hoogte te worden gehouden van deze activiteit kun je lid worden van de facebook groep ‘Stiltewandelingen op de Koeienweide in het Vondelpark

Als je niet kan kiezen tussen natuur en iets creatiefs kan je nu beide combineren bij de workshop Tekenen in de Natuur. Verzamelen op zondag om 11.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide. Bij binnenkomst ervaren we eerst om stil te zijn in de natuur. Daarna doen we intuïtieve tekenoefeningen. Tot slot combineren we intuïtief tekenen met observerend tekenen van de natuur. Mine Yapar, kunstenares en natuurgids begeleidt deze unieke tekenworkshops.

Wanneer: op zondagen van 11.00-±12.45 uur.

Kosten: vrijwillige donatie (een deel van de opbrengst is bestemd voor natuureducatie Koeienweide)

Zelf meenemen: je deelname bijdrage (cash), tekenmaterialen zoals tekenblok, pen, potlood e.d., iets om op te zitten en op warme dagen drinkwater en pet.

Meer informatie over de workshop en Mine: www.earthcolours.nl

Aanmelden: mine.yapar@earthcolours.nl

Deze excursie vindt om het jaar plaats in het Vondelpark (afgewisseld met een andere Amsterdamse buurt/park).

Tijdens de jaarlijkse Nacht van de vleermuis organiseert GroeneBuurten twee spannende vleermuisexcursies. Een vleermuisdeskundige vertelt vol enthousiasme over deze nachtelijke zoogdieren. Met bat detectoren kan je de vleermuizen ook horen en wie weet gaan we ze ook nog zien! Een avontuur voor jong en oud.

Laatste nieuwsberichten

Biodivers jubileum

Al 15 jaren lang wordt er gewerkt aan het ecologisch beheer van de Koeienweide in...

meer...
Natuurliefhebbers in de dop

Veel kinderen in de stad komen weinig tot niet met de natuur in aanraking. En...

meer...
Opening Buurt-Tuintjes Afroditekade

Bij deze nodigen we de mensen van de Olympisch Kwartier buurt uit voor de opening...

meer...
Pientere tuinen

Wil je meer weten over de bodem in jouw tuin? Meldt hem aan!

meer...

Vondelpark agenda

Werkochtend Schapenweide

19 juni @ 10:00 - 12:30
Schapenweide
Amsterdam, Noord Holland Nederland

Help mee met het ecologisch onderhoud op de Schapenweide. Een unieke locatie midden in het Vondelpark.

Meer »
Alle agenda-items

Houd rekening met je kleding

Voor alle activiteiten op de Koeienweide geldt dat het terrein voor een groot deel van het jaar wild begroeid is en nogal drassig kan zijn. Houd daar rekening mee bij de keuze van je kleding. Trek bij voorkeur een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan.

Websites van derden over het Vondelpark

Behalve GroeneBuurten zijn er meer organisaties die zich inzetten voor het Vondelpark. Onder andere:

https://vondelpark.info/ Vondelpark Ondernemersvereniging
https://vondelpark.com/ stichting Hart voor het Vondelpark
https://vriendenvanhetvondelpark.nl/ Vrienden van het Vondelpark
https://www.inhetvondelpark.nl/
https://www.hetvondelpark.net/