Bewoners aan het woord: Bart aan de Schinkelkade

Fiets je over de Schinkelkade, dan vallen ze meteen op. Rondom de meeste bomen zijn groene oases gecreëerd met struiken, bloemen, kruiden en zelfs groente. Deels in potten, deels rechtstreeks in de aarde, groeit hier van alles. Buurtbewoner Bart van Ulden is vijf jaar geleden begonnen met het vergroenen van drie boomspiegels (tuintjes rondom bomen). Inmiddels zijn het er zeven.

Bart: “Het is best lastig met het heftige klimaat aan de kade. Het kan er heel heet worden of extreem koud en er staat regelmatig harde wind. Bovendien is het een continu gevecht de plantjes in leven te houden, zo vlakbij de inparkerende auto’s, fietsers en met de vele honden in de buurt. Maar ik word steeds inventiever inhet vinden van oplossingen hiervoor.”

Groen maakt het goede in mensen los.

Een groene leefomgeving is niet alleen mooier, maar het geeft ook een gevoel van veiligheid en saamhorigheid, vindt Bart. “Ik denk dat door een omgeving schoon te houden en zo groen mogelijk te maken, dit het goede in de mens losmaakt. Daarnaast wil ik een thuis bieden aan insecten en vogels en ik heb dan ook veel struiken en bloemen geplant en een diepe mulchlaag aangebracht. Ik vind het leven een stuk rijker als ik me omringd voel door ander leven. Het lijkt me belangrijk om ook in de stad zoveel mogelijk plek te bieden aan de natuur.”

Onderhoud in zijn eentje

De aanplant en het onderhoud doet Bart helemaal in zijn eentje en betaalt hij vanuit eigen zak. Hij is blij dat de gemeente besloten heeft ruimte te laten voor groene activiteiten van burgers. Hij vindt het fijn dat hij dit gewoon kan doen zonder met de gemeente over elk wissewasje te moeten overleggen.

 

Bart bij zijn boomspiegel
Bart bij een van zijn boomspiegels

Groen initiatief Schinkelhavenkade

Voor zijn nieuwste initiatief, gaat hij grootschaliger te werk. “Ik wil graag een stuk stoep op de Schinkelhavenkade, tegen de brug aan, vergroenen. Via Groenebuurten heb ik begrepen dat ik daar een plan voor kan indienen bij de gemeente, mits dit gesteund wordt door een aantal buurtbewoners. Inmiddels heb ik negentien handtekeningen verzameld van enthousiaste buurtbewoners”, vertelt hij, dus ik heb goede hoop dat het gaat lukken.

Zou je graag mee willen werken bij de aanplant en het onderhoud? Neem even contact op via Groenebuurten.