Klimaatvriendelijker internetgebruik

Wist je dat internetten ook best milieubelastend is? Internetdiensten zorgen voor twee procent van de totale uitstoot aan koolstofdioxide! Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van de gehele luchtvaartsector.

De cloud is geen virtueel ‘niets’

Internetgebruik is vooral milieubelastend door de opslag van data. Ieder mailtje bijvoorbeeld wordt automatisch opgeslagen in de cloud. Dat klinkt als een grote virtuele ruimte, maar in werkelijkheid zijn voor de opslag van al die bites gigantische datacentra nodig. Die moeten worden gekoeld en dat vreet energie.

Om je een idee te geven: het bezoeken van een website stoot gemiddeld 0,8 gram CO2 uit, een zoekopdracht op Google 0,2 gram en een tweet 0,02 gram. Ook e-mails dragen het nodige bij. Het Britse energiebedrijf OVO becijferde dat als alle Britten dagelijks één mailtje minder sturen, dat jaarlijks 16.433 ton CO2 bespaart, wat gelijk staat aan ruim 80.000 passagiers van Londen naar Madrid.

Nog zo’n eye-opener betreft het bekijken van filmpjes op YouTube. Ontwikkelingsorganisatie HIVOS rekende uit dat met het aantal keer dat het liedje Gangnam Style van Psy werd bekeken evenveel CO2 uitgestoten werd als door 190.000 passagiers op hun reis van Amsterdam naar Rio de Janeiro in Brazilië.

Tips om klimaatbewuster te internetten

Het mooie is dat je zelf heel gemakkelijk het nodige kunt doen om minder CO2 uit te stoten. Hieronder een aantal tips voor klimaatbewuster internetgebruik:

  • sla bestanden zoals foto’s niet automatisch op in de cloud, maar op een harde schijf
  • maak bijlages van e-mails minder zwaar, of nog beter, stuur een link in plaats van een bijlage
  • wis regelmatig onnodige e-mails en leeg de prullenbak
  • schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest (daar valt de onze hopelijk niet onder 😉
  • tik het adres van een website rechtstreek in, in plaats van via een zoekmachine
  • bewaar sites die je regelmatig gebruikt in een favorietenlijst
  • gebruik de optimalisatiefunctie van je smartphone, zodat apps die onnodig op de achtergrond blijven draaien uitgezet worden (zonder daarbij gegevens te wissen), en doe dit regelmatig.
Bron: het Parool van zaterdag 14 december 2020, pagina 52