Groen gemeenschapje in de Sportstraat

Sportstraat

Elke eerste zondag van de maand werkt een tiental buurtbewoners gezamenlijk in het groen aan de Sportstraat in de Stadionbuurt. Zwerfvuil opruimen, snoeien, onkruid wieden, zaaien in de kindertuintjes, er is altijd wat te doen.

Op een zonnige, maar koude zondag in januari steekt buurtbewoonster Vera-Lynn (6 jr) behendig een schep in de grond. Samen met vader Guus, plant ze een kerstboompje in een van de kinderperceeltjes. “Aan deze kant hebben we een aantal tuintjes voor ouders met kinderen en op de hoeken zijn borders met gemeenschappelijk groen”, vertelt Gert-Jan de Ruiter. Al sinds 2013 coördineert hij de groene werkzaamheden door buurtbewoners op het plein, na buurtbewoonster Dolly, die het in 2005 had opgezet.

Verbondenheid

“Het is goed gelukt buurtbewoners actief mee te laten helpen en het is mooi om samen iets moois te creëren”, vertelt Gert-Jan. “In de buurt leidt het tot verbondenheid. Mensen voelen zich verantwoordelijk en betrokken en leven niet langs elkaar heen. De vorm van het plein helpt ook zeker mee want iedereen heeft zicht op het plein. Architectuur en ruimtelijke ordening dragen hier echt bij aan het gevoel van betrokkenheid. Dochter Shanna (20 jr) onderhoudt hier sinds een jaartje ook een perceeltje, ook al woont ze inmiddels op kamers in Slotervaart. Ze vertelt: “Ik heb mais geoogst, courgette, ik heb munt en ook frambozen, van die gele, heel lekker. Ik heb echt veel gegeten van de tuin.”

Meedoen

Gert-Jan: “Als mensen willen helpen, zijn ze van harte welkom en een ouder met een kind voor een perceeltje, is helemaal geweldig. De eerste zondag in de maand gaan we altijd eerst even flink aan de slag en daarna borrelen. Het is echt een leuk gemeenschapje, van nu een man of tien. Wij doen het zelf maar heel goed dat GroeneBuurten dit soort initiatieven ondersteunt!”

Wil je meedoen in de Sportstraat? E-mail naar: buurttuinsportstraat@outlook.com