4 tips om je tuin winterklaar te maken

Nu het najaar in is gezet, breekt de beste tijd aan om je tuin voor komend voorjaar voor te bereiden. Met deze 4 tips maak je je tuin tiptop winterklaar.

Laat vallende bladeren lekker liggen

10 jaar geleden betekende winterklaar maken van de tuin dat al het dode plantmateriaal werd verwijderd om een nette aanblik te creëren. Dit advies is echter helemaal achterhaald; het blijkt zelfs slecht te zijn voor je tuin. Want als je nu alles verwijdert, blijven kale plekken over waar vorst dieper kan doordringen. De afgestorven plantenresten en bladeren vormen juist een beschermende laag. Bovendien biedt dit dode materiaal voedsel en overwinteringsplekken aan insecten, vogels, egels en kikkers. Schoffelen en opruimen kun je dus beter uitstellen tot eind februari, begin maart.

Zet nú vaste planten in de grond

Als je komend voorjaar een mooie weelderige beplanting wilt hebben, zet dan nú die vaste planten neer! De omstandigheden in dit jaargetijde zijn ideaal. De grond is nog warm, en bovendien valt er voldoende regen zodat de bodem vochtig blijft. Zo hebben planten de tijd om te wortelen voordat de winter aanbreekt. In het voorjaar kunnen ze dan meteen starten met groeien. Resultaat, ze worden groter en bloeien mooier. Zeker in de stad is november nog een geschikt plantseizoen.

Bloembollen voor vroege bloeiers

Hetzelfde geldt voor bloembollen. Zet ze deze maand in de grond en komend voorjaar heb je al vroeg een bloeiende tuin. Bloemen als krokus en de narcis bloeien vroeg in het jaar. Dat is niet alleen leuk voor jezelf maar ook fijn voor insecten. Als bijvoorbeeld wilde bijen vroeg in het seizoen weer actief worden, zijn dit de eerste planten waar zij nectar kunnen vinden. Kies voor biologische bloembollen voor een gezonde bodem en insectenvoeding zonder gifresten. Ook heel fijn: veel biologische bloembollen zijn vermeerderingsbollen zodat je vanzelf elk jaar meer bloeiende bollen krijgt.

Snoeien voor de winter?

Voor veel soorten geldt dat de herfstperiode de beste snoeiperiode is, om infectieziektes te voorkomen. Bij vruchtbomen stimuleer je zo de optimale groei van vruchtbeginsels voor volgend jaar. Ook vlinderstruiken snoei je nú flink terug om volgend jaar veel bloemen te krijgen. Laat alleen besdragende struiken nog staan totdat de bessen op zijn, omdat dit voor veel vogels een belangrijke voedselbron is. Daarvoor is februari een goede snoeimaand.

Foto: KaiPilger via Pixabay