Het ideale plantseizoen breekt aan

budget voor groene bewonersinitiatieven

Na een natte en vrij koele zomer breekt de herfst weer aan. Terwijl de zaden van de planten nog aan het rijpen zijn, trekken veel vogels alweer weg naar zuidelijke oorden. Binnenkort gaan planten en bomen weer in rust. Dan wordt het tijd voor de herfst-snoei. Maar ook het ideale plantseizoen breekt aan.

Het ideale plantseizoen breekt nu aan, ook voor zaden

Als je komend voorjaar een mooie weelderige beplanting wilt in je tuin, zet dan nú die vaste planten neer! Van groot tot klein, planten hebben de beste groeikansen als je ze in het najaar in de grond zet. Zo gaat het immers ook in de natuur. De omstandigheden in dit jaargetijde zijn ideaal. De grond is nog warm, en bovendien valt er voldoende regen zodat de bodem vochtig blijft. Zo hebben planten de tijd om te wortelen voordat de winter aanbreekt. In het voorjaar kunnen ze dan meteen starten met groeien. Ze zijn dan groter en bloeien mooier dan wanneer je ze pas in de lente plant.

Dit geldt trouwens ook voor zaden: ook die kun je beter in de herfst zaaien. Veel zaden in meerjarige mengsels hebben de winterse kou nodig om te kiemen. Als je in het voorjaar zou zaaien, komt een deel van het mengsel dus pas een jaar later op. Een ander voordeel is dat bepaalde eenjarige onkruiden zo minder kans krijgen. Deze soorten kiemen namelijk in het voorjaar op losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen de éénjarige onkruiden dus minder massaal kiemen.

Voorkom vorstschade met een mooie laag mulch

Als je bang bent dat de vorst schadelijk zou kunnen zijn voor je nieuwe planten, zorg dan voor een lekkere laag plantaardig materiaal op de bodem. Afgevallen bladeren zijn daar bijvoorbeeld uitstekend voor, maar anders ook snoeimateriaal, houtsnippers of hooi. Mulchen heet dat officieel. En het mooie is dat deze laag ook erg prettig is voor dieren; zij vinden daar voedsel en ruimte om te schuilen.

Op zoek naar chemievrije inheemse planten of turfvrije aarde?

Veel lezers vragen ons waar ze goede planten, bollen of zaden kunnen krijgen. Dat is nog best een dingetje, want veel planten en zaden uit tuincentra zitten vol bestrijdingsmiddelen, zijn niet-inheems en bovendien fragiel omdat ze in kassen gekweekt zijn. Die zijn dus niet zo goed voor het milieu, voor de biodiversiteit én uiteindelijk ook voor je portemonnee. Kies liever voor een duurzaam alternatief.

Hetzelfde geldt voor tuin- of potaarde. Koop deze liever zonder bestrijdingsmiddelen en zonder toegevoegd turf of veen om natuurvernietiging elders te voorkomen. Op deze lijst van kwekers en andere kun je zien waar je de goede alternatieven zoal kunt vinden. De lijst is niet compleet dus mocht je nog een goed adres weten, dan horen we dat graag (info@groenebuurten.nl).

Behoefte aan beplantingsadvies?

Een hovenier heeft voor ons verschillende plantenlijsten samengesteld voor specifieke omstandigheden. Te eerste een lijst met planten die het goed doen in de schaduw. Hierbij staat de herkomst vermeld, zodat je bewust kunt kiezen voor inheems als je de biodiversiteit een handje wilt helpen. Ten tweede een lijst met begroeiing die bestand is tegen een droge en winderige omgeving, zoals bijvoorbeeld in bloembakken of op een balkon. Als laatste een lijst met voedselgewassen die in de schaduw kunnen groeien.