Alternatieven voor turf in potgrond

De Spijteltuin gebruikte tuinaarde van Bio-kultura een van de alternatieven voor turf in potgrond

De meeste zakken potgrond en tuinaarde die je kunt kopen bij het tuincentrum, de bouwmarkt of de supermarkt bevatten turf en kunstmest. Het gebruik van turf in potgrond wordt steeds meer ter discussie gesteld, onder meer door de mensen van turfvrij.nl. Wat zijn de alternatieven voor turf in potgrond?

Wat is er mis met onze potgrond?

Turf is afgegraven en gedroogd veen. Veengrond ontstaat door het gedeeltelijk afbreken van plantenmateriaal in moerasgebieden. Duizend jaar geleden bestond Noord- en West-Nederland nog grotendeels uit veen. Dat is vervolgens grotendeels ontgonnen als landbouwgrond of als turf in de kachel verdwenen. In Nederland wordt nog maar weinig veen afgegraven, maar in landen als Ierland, Duitsland en de Baltische Staten nog wel.

Het afgraven van veengebieden gaat ten koste van waardevolle natuurgebieden. Veengrond speelt bovendien een belangrijke rol in het vasthouden van broeikasgassen. Wanneer veen wordt gedroogd en omgezet in turf, komt het verteringsproces van de plantenresten weer op gang, waardoor de broeikasgassen vrijkomen. Twee redenen om zuinig te zijn op het veen!

Kunstmest in potgrond

De meeste potgrond bevat niet alleen turf, maar ook kunstmest. Kunstmeststoffen leveren extra stikstof voor de groei van jouw planten, maar de productie van kunstmest vergt veel energie. Niet geheel toevallig vinden we in de top-10 van grootste CO2-uitstoters van Nederland deze kunstmestfabriek. Als je potgrond zonder kunstmest wil gebruiken, dan kun je kiezen voor biologische potgrond. Biologische potgrond bevat geen kunstmest, maar organische meststoffen zoals compost. Biologische potgrond bevat echter wel turf.

Alternatieven voor turf in potgrond: kokos

Een belangrijke eigenschap van turf in potgrond is het vermogen om water vast te houden. Gelukkig zijn er alternatieven voor turf in potgrond. Het meest gebruikt is kokosvezel. Dit is een restproduct van kokosplantages. Kokosvezel is minder zuur dan turf en houdt water beter vast.

Waar koop je turfvrije potgrond?

Lees het etiket! De ingredi├źnten van de potgrond staan vermeld op de verpakking. Enkele producten om te overwegen zijn:

Bio-kultura: biologische potgrond (dus zonder kunstmest) zonder turf. Deze potgrond bevat compost, mest van biologische boerderijen, boomschors en kokosvezel. Verkrijgbaar bij onder meer Ekoplaza Marathonweg, Odin aan de Ceintuurbaan of online.

Ecostyle: potgrond zonder turf, met kokosvezel. Onder meer verkrijgbaar bij Ranzijn, Intratuin, Hornbach en online.

Pokon kokos potgrond bestaat uit gecomposteerde kokosvezel met toegevoegde organische meststoffen. Deze potgrond is onder meer verkrijgbaar bij Intratuin, Ranzijn, Gamma en Praxis.

Ten slotte: potgrond of tuinaarde, wat is het verschil?

Potgrond bevat meer meststoffen en is luchtiger dan tuinaarde. Daardoor is potgrond geschikt voor het aanplanten van nieuwe planten en voor gebruik in potten. Tuinaarde gebruik je voor bijvoorbeeld het ophogen van je tuin.

Verder lezen over alternatieven voor turf in potgrond?

Welke potgrond kies je best?

Over potgrond en duurzame alternatieven

Turfvrij.nl