Terugblik 25 jaar Rijksmonument Vondelpark

Rijksmonument Vondelpark

Begin november vierden we dat het Vondelpark 25 jaar de status Rijksmonument heeft. De Gemeente Amsterdam en verschillende organisaties waaronder GroeneBuurten organiseerden activiteiten voor Vondelpark liefhebbers. Denk aan een fototentoonstelling en thema rondleidingen.

Meer dan 100 personen liepen mee met thema rondleidingen en een stiltewandeling door verschillende delen van het park waaronder de normaliter afgesloten Koeienweide. Daniel Kropveld, Hans Homburg, Hans de Bruin en GroeneBuurten-natuurgidsen vertelden over de geschiedenis, architectuur, monumenten, bankjes en natuur.

Tijdens een zwerfafvalactie prikten 18 personen tientallen kilo’s afval variërend van peuken, bierdopjes tot klein plastic en glas. Hopelijk worden de hoeveelheden elk jaar wat minder want het liefst willen we allemaal een schoon park.

Jong en oud hielpen ook mee met het schoonmaken en inspecteren van de nestkasten in het park. Zo zag je dat nesten met diverse materialen zijn opgebouwd. Van takjes, mos en bladeren tot hondenhaar en gekleurde stof van tennisballen. Soms lagen er nog eitjes in. Elke vogel heeft zijn eigen voorkeur qua woning. Er waren ook nestkasten gekraakt zoals een uilenkast die gebruikt was door een paartje holenduiven.

Hieronder een aantal foto’s.

Voor meer informatie zie ook: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/hoera-vondelpark/

Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument VondelparkRijksmonument Vondelpark Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument Vondelpark Rijksmonument VondelparkRijksmonument VondelparkRijksmonument VondelparkRijksmonument Vondelpark

Nestkasten Nestkasten Nestkasten Nestkasten Nestkasten Nestkasten