Groenedaken-excursie

Afgelopen zaterdag bezochten we met een groep deelnemers enkele groene daken van particulieren. Een unieke mogelijkheid om deze te bekijken en een praatje te maken met de bewoners over hun ervaringen. Dankzij de gastvrijheid van de dakbezitters konden de excursie-deelnemers drie heel verschillende soorten daken bezichtigen.

Idyllische groene daken met zonnepanelen, vogels en vlinders

In de Johannes Verhulststraat beklommen we een dak met zonnepanelen, verankerd met het gewicht van sedum- en kruidenbedekking. Het lag er nog prachtig bij voor eind november. Vanuit de loungebank in een idyllisch hoekje konden de eigenaren afgelopen zomer genieten van het uitzicht en de toename van vogels, vlinders en insecten. Zij waren heel positief over het verkoelende én geluiddempende effect in huis en de hogere opbrengst van de zonnepanelen.

Nadat iedereen zijn vragen kon stellen, fietsten we verder naar de Saxen Weimarlaan, waar de eigenaar had gekozen voor eenvoudig zelf te plaatsen ‘cassettes’ met sedum. Ook hij was enthousiast maar het nadeel van dit systeem is wel dat sedumplantjes hierin snel te nat staan, waardoor mos het sedum verdringt.

Goede laagopbouw

Dat bood ons een goed moment om de deelnemers informatie te geven over de ideale laagopbouw van een groen dak. Wanneer je verschillende lagen aanbrengt, voorkom je dat de planten uitdrogen of te nat staan. Mosgroei wordt bijvoorbeeld tegengegaan met worteldoek zodat de wortels niet in het water hangen.

Ook gaven we informatie over hoe je kunt achterhalen of je dak geschikt is.

Bij het laatste adres op het IJsbaanpad bewonderden we een groen dak met zonnepanelen op een volledig energie-neutrale woonboot. Ook hier kregen we weer interessante informatie over aanleg, onderhoud en resultaten. Het was erg leuk om bij deze heel verschillende adressen het dak op te mogen. De verhalen van de ervaringsdeskundigen waren bovendien informatief en aanstekelijk enthousiast.

We hoorden terug dat veel deelnemers het fijn hebben gevonden, deze combi van rechtstreeks de daken op en rechtstreeks contact met ervaringsdeskundigen en GroeneBuurten.

Een mooie kantoordaktuin als afsluiting

Als toegift bezochten we nog de vrij toegankelijke daktuin op het dak van ‘Circle’ aan de Zuidas. Een waar paradijsje voor kantoorpersoneel in deze verder stenige omgeving en leuk om eens te bezoeken!

           

Heb je de excursie gemist, en wil je meer informatie over groene daken, kom dan langs op één van onze spreekuren, of neem contact met ons op via info@groenebuurten.nl of 020-6628 237. Meer achtergrond informatie vind je ook in de Handreiking Natuurdaken.