Boomtuinen in de Legmeerstraat

Een bewonersinitiatief starten. Hoe werkt dat?

Een groot bewonersinitiatief heeft gezorgd voor een prachtige nieuwe look van de Legmeerstraat. Bij de feestelijke opening zijn de eerste plantjes in de grond gezet.

Wel 11 nieuwe boomtuinen

Eind vorig jaar sprak GroeneBuurten voor het eerst met Sander, bewoner van de Legmeerstraat. Wat begon met de wens om één boomspiegel te vergroenen, groeide uit tot een omvangrijk initiatief dat ondersteund werd door 65 omwonenden. Het leidde tot een make-over van de straat. In totaal zijn er maar liefst 11 boomspiegels vergroot en vergroend en is er een haag neergezet naast de afvalcontainer voor een fraaier aanzicht.

Wat ook bijzonder is aan het initiatief is dat de boomtuinen zijn beplant met gebiedseigen soorten. Dat wil zeggen, planten die van oudsher voorkomen in het gebied en die complexe relaties hebben met bestaande flora en fauna.

Afstemmen met de buurt

Het is belangrijk je ideeën te delen met de buurt, er waren veel buren die graag meedachten” geeft Sander aan. Via de buurtapp en een ronde door de straat lichtte Sander zijn buren in over zijn wens. In de Legmeerstraat bleken diverse bewoners met veel kennis en enthousiasme voor groen. Zij wilden die graag inzetten voor de boomtuinen. Na veel schetsen, aanpassingen en advies kwam er een activiteitenplan plus een plattegrond van het gewenste resultaat op papier.

Samen met GroeneBuurten is er gezocht naar beschikbare subsidies. Op 9 april was het zover. Een groep van ongeveer 10 bewoners verzamelde zich, gewapend met koffie en cake, om de boomtuinen feestelijk in te luiden. Er werd gezamenlijk aangeplant en de buurtbewoners wisselden ideeën uit over het onderhoud. Aan het eind bedankte iedereen elkaar voor de inzet.

Ook al zijn de plantjes nu nog klein, de boomtuinen in de Legmeerstraat staan er prachtig bij. Dat valt ook omwonenden op. Diverse buren lieten weten ook in hun straat aan de slag te willen met groen. Dat is de kracht van een geslaagd bewonersinitiatief!

 

De situatie in de Legmeerstraat voor (links) en na (rechts) de herinrichting en beplantingsactie.

Een bewonersinitatief starten, hoe werkt dat?

Ben jij ook geïnspireerd door het voorbeeld van Sander in de Legmeerstraat? Iedere bewoner van Amsterdam kan subsidie aanvragen om een groen initiatief met buurtgenoten op te zetten. Er zijn overigens wel voorwaarden verbonden aan een bewonersinitiatief.

Neem vooral contact met ons op en dan denken we graag met je mee. Je kunt jouw idee, vraag of voorstel mailen naar info@groenebuurten.nl.