Groene Subsidies

Wil jij meer groen in jouw straat? Droom je van een eigen moestuin? Of wil je iets doen tegen wateroverlast in de straat? Voor een groen idee is naast enthousiasme ook budget nodig. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die kunnen helpen jouw idee te realiseren. Hieronder vind je een overzicht van subsidies en fondsen waar je als initiatiefnemer een beroep op kunt doen. Heb je hulp of advies nodig bij het vormgeven van je idee of het doen van een aanvraag? Neem dan gerust contact met ons op. 

Klein bewonersinitiatief

Deze subsidie is bedoeld voor het gezamenlijk vergroenen van de buurt. Denk o.a. aan het gezamenlijk onderhouden van een groenstrook, het vergroten van een boomtuin of het vergroenen van een versteend plantsoen. Via GroeneBuurten kun je op een gemakkelijke manier een bijdrage aanvragen om een groen bewonersinitiatief te realiseren, tot maximaal €500,-. Hiervoor is het belangrijk dat er genoeg draagkracht is onder andere bewoners. Stuur een mailtje met jouw idee en dan nemen wij contact met je op. 

Aanvragen boven de €500 (tot max €3000) worden toegezegd door de gemeente, de voorwaarden vind je hier

Subsidie voor onderhoud (voor bestaande initiatieven)

Na verloop van tijd kan een buurttuin of initiatief toe zijn aan het nodige onderhoud. In het verleden was het lastig om hiervoor geld te vinden. Medebeheergroepen kunnen via GroeneBuurten in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten voor het onderhoud. Neem contact op met GroeneBuurten via info@groenebuurten.nl.

Fonds voor Zuid

Fonds voor Zuid zet zich in voor initiatieven die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de buurt. De nadruk ligt op de actieve betrokkenheid van bewoners. Wil jij bijvoorbeeld buurtgroen combineren met een verhalenmiddag of een buurtbieb dan is deze subsidie misschien wel een uitkomst! Kijk op https://www.fondsvoorzuid.nl/ voor alle voorwaarden. Je kunt als stichting of vereniging tot €3000,- aanvragen en als particulier €1500,-.

NIEUW! Subsidie voor Stedelijk groen en water 

Met de subsidie Geef groen en water de ruimte stimuleert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht inwoners om zelf aan de slag te gaan. Je kunt de subsidie aanvragen voor maatregelen die regenwater opvangen in jouw buurt of tuin. Denk aan een groen dak, regenton, regenwatersysteem, tegels verwijderen, infiltratiekratten of zelfs het ontwerpen van een klimaatbestendige tuin. De subsidie is bedoeld voor huishoudens en organisaties, maar ook buurtinitiatieven of een VVE.

Oranje Fonds

NLdoet

Het is helaas net te laat voor deze subsidie maar ieder voorjaar in maart, organiseert het Oranje Fonds NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Hiervoor kun je een financiële bijdrage aanvragen tot €350,- en daarnaast ook een oproep plaatsen voor vrijwilligers. Deze initiatieven kunnen komende maart nog wel een helpende hand gebruiken. 

Burendag

Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd om het samenkomen van de buurt te stimuleren. Je kan voor je activiteit een bedrag aanvragen bij het Oranje Fonds.

Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds

Voor kleinschalige projecten die tijdelijk braakliggende terreinen omvormen tot een groene omgeving kun je hier terecht. Lees de voorwaarden op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor meer vragen over subsidies stuur een mailtje naar floor@groenebuurten.nl