Bewoners aan het woord

Op safari in het Herculesplantsoen. GroeneBuurten spreekt met de bewoners van de Herculesstraat over hun werkzaamheden.

“Het was hier echt een jungle voordat we begonnen” zegt Lisanne, bewoonster van de Herculesstraat. Ik spreek met initiatiefnemers Saskia, Lisanne, Elia en Hajo over hun werkzaamheden in het Herculesplantsoen. “Begin vorig jaar zijn we gestart met snoeiwerk, de hekjes die je hier nu ziet waren toen niet zichtbaar en ook dat boompje daar verdween eerder in de struiken.”

Snoeicursus

We lopen een ronde om het plantsoen en hier en daar wordt gewezen op een aantal planten die weer zichtbaar zijn onder andere een aantal vlinderstruiken. Voor het snoeien hebben de bewoners twee keer een snoeicursus gehad van snoeiexpert Gerard Schuitemaker. “Toen we hadden gesnoeid was het voor sommige bewoners wel erg kaal, we hebben toen uitgelegd dat dit in het voorjaar allemaal echt weer terug komt!” zegt Saskia.

Ontmoetingsplek

In totaal zijn er ongeveer 10 bewoners die meewerken aan het plantsoen en nog een aantal bewoners komt graag buurten om te zien wat er allemaal gebeurd. “Het is fijn om dit plantsoen samen te onderhouden, want het is tegelijkertijd ook een ontmoetingsplaats” legt Saskia uit. “Zonder dit initiatief hadden wij elkaar zeker niet zo goed leren kennen” vult Lisanne aan.

Plannen voor de toekomst

De groep heeft aanvraag het plantsoen in medebeheer te nemen. “Er zijn veel wensen maar we gaan het stap voor stap aanpakken en laten zien dat we er echt iets moois van maken hier.” zegt Elia. Een aantal maanden geleden is al een waterpomp geïnstalleerd. Dat is een mooie stap om de planten goed te kunnen onderhouden. Nu wordt er gekeken naar een plan voor de beplanting zodat in het voorjaar kan worden genoten van een prachtig plantsoen. Kom dan dus vooral even buurten!

Wil je ook iets vertellen of het groeninitiatief in jouw buurt stuur dan een mailtje naar info@groenebuurten.nl. Of wil jij ook aan de slag met groen in jouw buurt maar weet je niet waar te beginnen? Hier vindt je meer informatie.