Amsterdam zoemt 2022 gaat van start

Amsterdam zoemt

GroeneBuurten en de Bee Foundation organiseren voor het derde jaar de campagne ‘Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase’. Op 4 april is de aftrap. Twee basisschoolgroepen krijgen een BIJles verzorgd door een bijen-expert van de Bee Foundation. Ook planten de kinderen honderden gele dotterbloemen op de Koeienweide in het Vondelpark.

Campagne Amsterdam zoemt

Tijdens de campagne kunnen bewoners, schoolkinderen en groeninitiatieven helpen en leren over het belang van de wilde bij en biodiversiteit. Samen creëren we zoveel mogelijk BIJtank-stationnetjes en bijenlinten door de stad.

De wilde bijen vliegen sinds maart weer rond in de stad op zoek naar voedsel en nestelgelegenheden. Ze eten nectar en geven stuifmeel aan hun nageslacht. Tijdens het verzamelen bestuiven ze planten, (fruit)bomen en struiken. De planten trekken weer andere insecten aan en dieren als vogels. Al met al zijn de wilde bijen daarmee van groot belang voor de natuur en de biodiversiteit in de stad. Maar de wilde bij heeft het nog steeds moeilijk in Amsterdam, dit in tegenstelling tot de honingbij die concurreert met de wilde bij. Zet je daarom via GroeneBuurten in voor de wilde bij.

De volgende activiteiten worden georganiseerd:

1. BIJlessen voor schoolkinderen incl. het planten van dotterbloemen (4 april)

Twee schoolklassen van de Annie MG Schmidtschool en de Tobiasschool krijgen een BIJles van een bijen-expert van de Bee Foundation. Aansluitend planten de kinderen, onder begeleiding van een een ecologisch-groen-man  van de gemeente, honderden gele dotterbloemen die als een van de eerste voedselbronnen dienen voor de wilde bijen in het voorjaar.

De natuurlessen en plantactie vinden plaats op de ecologisch onderhouden Koeienweide. Rondom de Koeienweide loopt een natuureducatiepad met meerdere voorzieningen voor de bijen. Ook is er een grote diversiteit aan inheemse bloemen dus de perfecte locatie om wilde bijen in het echt te bestuderen.

2. Excursie voor volwassenen op de Koeienweide Vondelpark (8 juni)

Wat zoemt daar op die bloem? Wil je meer weten over wilde bijen, waarom zij zo belangrijk zijn en hoe je wilde bijen herkent? Of leren hoe je door goed beheer ervoor kunt zorgen dat de wilde bij blijft bestaan en er zelfs meer soorten bijkomen in de stad?

De deelnemers lopen over het natuureducatiepad rondom de ecologisch beheerde Koeienweide. Langs diverse bijvriendelijke inheemse bloemen en voorzieningen. Bijenexpert Sonne Copijn van de Bee Foundation en Luis Nobre Canha, ecologisch beheerder Koeienweide, vertellen uitgebreid over het belang van wilde bijen, goed beheer, biodiversiteit en wat jij kan doen om de wilde bij te helpen.

Datum/ tijd: woensdag 8 juni van 13.00 – ±15.00 uur (bij veel belangstelling wordt de excursie ingekort zodat er ruimte is voor een extra excursie).

Kosten: gratis.

Meedoen met deze inspirerende buitenexcursie? Aanmelden is verplicht via info@groenebuurten.nl .

3. Stapstenen voor de wilde bij – plantenpakketten voor bewonersinitiatieven (september)

Maar liefst zeventig (!) bewonersinitiatieven in Amsterdam Zuid, Oost, Centrum, Noord, Zuidoost en Nieuw West ontvangen een plantenpakket met nectarrijke biologische inheemse vaste planten. Deze buurtbewoners die gezamenlijk een stukje groen in de openbare ruimte onderhouden maken hiermee hun groenstrook nog biodiverser. Zij leggen daarmee verspreid door de stad tankstationnetjes aan voor insecten zoals de wilde bij. Die fungeren als stapstenen en bed-and-breakfasts om migratie van en naar grotere groengebieden zoals parken en natuurgebieden mogelijk te maken. Basis- en middelbare scholen kunnen helpen met het planten.

De verschillende bewonersinitiatieven worden door GroeneBuurten en onze partners benaderd. Het heeft dus geen zin om zelf contact met ons op te nemen.

4. Nectarrijke biologische planten voor het Vondelpark (maart en september)

Tijdens NLdoet (maart) en de Burendag (23 september) planten vrijwilligers biologische inheemse planten die goed zijn voor insecten als de wilde bij en vlinders.

Meer informatie over Amsterdam zoemt

Neem contact op met Simone van GroeneBuurten via info@groenebuurten.nl.