Verborgen parels in Zuid

Verborgen parels in zuid

De zomer komt er weer aan. Heerlijk om dan buiten te zitten! Boekje erbij, een lekker drankje en, hoppa, alle drukte glijdt van je af. Daarom een overzicht van de verborgen parels in Zuid, voor iedereen die geen tuin, balkon of dakterras tot zijn beschikking heeft.

Verborgen parels in Zuid, ook bij jou in de buurt!

Zuid beschikt over meerdere publiekstuinen die een vrij verborgen leven leiden. Het zijn echter heerlijke plekjes om te vertoeven als je in onze drukke stad op zoek bent naar rust, ruimte en groen om je heen! In dit overzicht van verborgen parels kun je zien wat er te verwachten is en op welke tijden je er welkom bent:

Botanische tuin Zuidas: Deze verborgen parel op de Zuidas heeft naast de grootste collectie cactussen van Nederland, ook een rotstuin én een varentuin langs het water. Verder zijn er meerdere soorten bamboe en clivia’s te bewonderen. Wil je even weg uit alle drukte dan is dit een prachtige plek om even bij te komen. Ook open in het weekend! Je bent welkom van maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 en op zaterdag en zondag van 12:00-17:00 uur.

De Coenen: Bij buurtrestaurant de Coenen ligt sinds kort een extra stuk tuin, naast het al langer bestaande stuk bloementuin met een grote vijver. Leuk weetje: hier zijn tijdens de zaklampsafari 4 bruine kikkers en een kleine watersalamander geteld, naast de vele duizenden kikkervisjes. Het buurtrestaurant beschikt over een klein beschut en zonnig terras vanwaar je uitkijkt over beide borders in de schaduw. Een heerlijke plek om rustig een boek te lezen.

De Dufaytuin: Deze buurttuin ligt bij het Dufayhuis en DufayCafé, een buurthuis met gezondheidscentrum en buurtcafé, opgezet door Stadsdorp Vondelpark. Het voormalige schoolplein is omgetoverd tot een groene oase, met een bloemen- en moestuingedeelte, wadi’s en een waterpartij. Het buurtcafé is geopend van dinsdag t/m vrijdag tussen 09:00-17:00 uur. Als je zin hebt om een handje te helpen, in en rond de tuin zijn nog allerlei klussen te doen.

Tuin Lydia: Een aantal jaar geleden heeft het betegelde binnenplein van Buurthuis Lydia plaatsgemaakt voor een bloeiende tuin. Alles is ondertussen weelderig gegroeid en het is er heerlijk toeven aan de grote picknicktafel. Omdat een groot deel in de schaduw ligt, blijft het er lekker koel tijdens hete periodes. De tuin is toegankelijk van maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 uur. Naast koffie en thee kun je er fris, bier of wijn krijgen tegen buurthuis-tarief.

Groencafé Welkom

Groenpunt Welkom: Klein maar fijn! In de knusse binnentuin van Buurtkamer Welkom kun je genieten van de nieuwe beplanting tijdens activiteiten of elke woensdagmiddag van 14:00-16:00 uur bij het Groencafé. Je kunt er terecht met al je groene vragen. Of ga in gesprek met anderen over thema’s als composteren, duurzame beplanting of tegelwippen. Naast koffie en thee tegen zeer laag buurtkamer-tarief, kun je er op woensdagmiddag frisse (ijs)thee van eigen tuinkruiden krijgen.

Zelf een handje meehelpen?

De meeste tuinen zijn opgezet door bewoners. Ze worden onderhouden met behulp van een ploeg vrijwilligers. Water geven in droge tijden, af en toe wat woekerende plantjes wieden of snoeien. Daar kan altijd nog wel een helpende hand bij. Mocht je interesse hebben, vraag het dan na in de tuin zelf, of neem contact op via de hierboven genoemde websites en voor de Coenen en Welkom via info@groenebuurten.nl.