Terugblik wilgen knotten en ooievaars Vondelpark

wilgen knotten 2021

Elk jaar is het een feest om een nieuw seizoen werkochtenden te starten met het knotten van de wilgen op de Koeienweide. Ook hier weer op gepaste afstand van elkaar wat gelukkig heel goed gaat op zo’n grote weide. Een deel van de groep knotte de wilgen, anderen ruimden de wilgentenen (takken) op en bonden ze tot bossen. Die bossen werden langs de waterkant in het water gelegd wat er voor zorgt dat de kanten niet verder kunnen afkalven. Want als je dat niet doet dan vallen de wilgen over 10 jaar allemaal in het water.

Herstel wilgentunnel

Ook werd een groot deel van de wilgentenen verwerkt in de nieuw gebouwde wilgentunnel. Deze tunnel is ooit gebouwd als onderdeel van het natuureducatie pad wat rondom de Koeienweide loopt. Maar de staanders van de tunnel waren na 10 jaar deels verrot. Dus hoogste tijd om een nieuwe te bouwen. De mannen van de gemeente hadden de grote verticale stammetjes al in de grond gezet. Aan de vrijwilligers de taak om wilgentenen te vlechten zodat er wanden ontstaan waar je doorheen kan lopen.

Een tweede ooievaarspaar in het Vondelpark

Na twee ochtenden was de klus weer geklaard. Het restant van de kleine wilgentenen lieten we liggen op de weide want……. precies naast de Koeienweide zit een nieuw ooievaarspaartje wat een poging doet om te broeden op de top van een kale boomstam. Tijdens het werken was het een waar schouwspel. Veel geklepper door het nieuwe paartje als wijze van elkaar begroeten. Maar ook zagen we het oude ooievaarspaar. Het mannetje, Manke Nelis, probeerde om te weide terug te veroveren. Want zij zijn gewend om zowel de Schapenweide, waar zij al jaren broeden, als de Koeienweide als foerageergebied voor zichzelf te hebben. Maar het jonge paar liet zich niet kisten en verjoeg het oude paar toch weer weg om een territorium voor zichzelf af te bakenen. Normaal zijn ooievaars best sociale dieren maar het oude paar moet er nog wat aan wennen.

IJsvogels

Het paartje ijsvogels wat leeft in het Vondelpark kan ook weer blij zijn. De ijsvogelwand op de Koeienweide is hersteld. Evenals de ijsvogelwand op de Schapenweide. Dus genoeg keuze om ergens te gaan broeden. Tijdens de werkochtend zijn bovenop de wand nog wat extra inheemse planten gepland zodat het een fijne plek is om te wonen.

Biodiversiteit en natuureducatie

Komend seizoen onderhouden de vrijwilligers, in samenwerking met een groenmedewerker van de gemeente, het natuureducatie pad. De biodiversiteit op de Koeienweide wordt elk jaar groter met vele honderden soorten planten en dieren. Een oase van rust midden in de stad en een fantastische locatie voor schoolkinderen om er een rondleiding te krijgen onder begeleiding van onze natuurgidsen.

Foto impressie wilgen knotten

Hieronder een impressie van het wilgen knotten en de ooievaars.

 

.