Voortgang Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Voortgang Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Goed nieuws: Amsterdam Zuid wordt steeds een beetje groener! De voortgang van Tegels eruit in Stadsdeel Zuid op een rijtje, en ook in beeld.

Voortgang Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Na een zeer trage start door de lockdown en de zeer beperkende coronamaatregelen, is Tegels eruit in Stadsdeel Zuid nu op volle kracht bezig. Er wordt geadviseerd, tegels gewipt en hergebruikt en de bijvriendelijke planten die  veel bewoners aanvragen, kunnen binnenkort de grond in.

Advies

Er zijn ondertussen al een flink aantal tuinenbezitters geholpen met advies. Over bijvoorbeeld de aanpak van wateroverlast, het vogelvriendelijker maken van de tuin of hoe je poepende katten kunt voorkomen. Een aantal van hen gaat een regenton aanschaffen of een vijvertje uitgraven. Weer anderen gaan een boom plaatsen, en worden op weg geholpen met de subsidie-aanvraag. Iedereen wordt blij van het vooruitzicht binnenkort een groenere en meer biodiverse tuin te hebben!

Tegels wippen

Bovendien is er heel hard gewerkt om tegels te wippen. Door zowel tuinbezitters als door een ploeg vrijwilligers van GroeneBuurten. Allerlei soorten tegels kwamen langs; van gewone stoeptegels tot een paar klinkers, maar ook grote aantallen betontegels, sommige wel van 60×60 cm.

In sommige tuinen werden slechts de borders vergroot, bij andere alles weggehaald, geheel volgens de wensen van de tuinbezitters. In totaal zijn er tot nu bijna 1800 tegels verwijderd, met een vrijgekomen oppervlak van ongeveer 185 m2. Een impressie van enkele vrijgekomen stukken:

Tegels eruit in Stadsdeel Zuid 

Zand na het onttegelen  Tegels eruit in Stadsdeel Zuid

Gelukkig konden de tuinbezitters gebruik maken van de Tegelservice van de gemeente. Gewipte tegels konden worden aangemeld en aan de straat gelegd. Een speciale vuilniswagen kwam ze ophalen. Afgelopen maandag werd er de eerste keer gereden. Ga jij ook tegels wippen? Kijk dan wanneer de Tegelservice bij jou langs komt.

Stapelmuurtjes of verhoogde borders aanleggen

Nog duurzamer is dat een groot deel van de tegels ter plaatse wordt hergebruikt. Er werden stapelmuurtjes van gebouwd, of verhoogde borders. Een aantal gaat dienst doen als voet voor een regenton of plant. En er heeft zelfs iemand een heerlijke bank van gemaakt.

Dat hergebruik is heel fijn voor de biodiversiteit! Tussen de kieren en spleten kunnen kleine kruipplantjes groeien, en het is er heerlijk toeven voor allerlei insecten en bodemdiertjes. En laat dat nou ook weer heel fijn zijn voor de vogels.

Stapelmuur Tegels eruit in Satdsdeel Zuid    

Ook je tegels uit je tuin?

Als je ook nadenkt over een groenere tuin, maar niet goed weet hoe en wat, kijk dan of meedoen met Tegels eruit in Stadsdeel Zuid voor jou mogelijk is. De aanmeldtermijn is verlengd tot eind mei.