Tegels Eruit in Stadsdeel Zuid

Heb je genoeg van je grotendeels betegelde tuin?

Zou je graag wat minder tegels in je tuin hebben, maar twijfel je omdat je denkt dat een groene tuin meer onderhoud kost? Zie je op tegen het verwijderen en afvoeren van de tegels? Of heb je geen idee hoe je een mooie tuin ontwerpt? Geen probleem, voorjaar 2021 gaat GroeneBuurten tuinbezitters in Oud Zuid hierbij helpen.

Ook jouw tuin kan een make-over krijgen. Dan wordt het in plaats van saai grijs een groene oase in jouw stijl. Want een groene tuin is niet alleen mooi, maar ook koeler in de hete zomer. Bovendien helpt het tegen wateroverlast bij hevige buien én voorkomt het droogte.

     

Voor en na: zo zou jouw tuin er ook uit kunnen gaan zien (Foto’s Ron den Dikken)

Hulp en planten!

Als je deelneemt, krijg je gratis begeleiding, hulp en advies op maat bij het onttegelen van je tuin. Zelfs voor nieuwe beplanting kan worden gezorgd.

Meer weten?

Lees snel verder over de redenen om je tuin te onttegelen, over wat wij voor jou kunnen doen en de voorwaarden! We hebben ook negen voorbeeldtuinen ontworpen, die je kunt gebruiken als inspiratiebron.

Als je je meteen wilt aanmelden of vragen hebt, neem dan contact op via info@groenebuurten.nl of 06-831 70 897.

Notabene: Inschrijven kan tot eind mei 2021!

7 redenen waarom elke tegel minder telt

Het was een poosje gangbaar om tuinen zoveel als mogelijk te betegelen. Gelukkig komen veel mensen tot inkeer en halen de tegels weer weg. Want er zijn genoeg redenen waarom je die tegels beter kunt vervangen voor groen.

De belangrijkste zeven voordelen van een groene tuin zijn:

 1. Het voorkomt wateroverlast in je buurt

De stad verdicht en versteent. Dat betekent dat er steeds minder ruimte is voor regenwater om in de bodem te zakken. Een groene tuin neemt wel regenwater op en voert het vertraagd af. Zo voorkom je overbelasting van de riolering tijdens hevige regenbuien.

 1. Het voorkomt hittestress

Steen en beton absorberen de warmte van de zon en houden dit lang vast. Daardoor loopt in hete zomers de temperatuur in de stad veel hoger op dan in landelijk gebied. Gemiddeld is het verschil vier °C, maar in compleet versteende straten is dat nog vele malen hoger. Dit wordt het hitte-eiland-effect genoemd. Een groene tuin daarentegen weerkaatst het zonlicht. Bovendien zorgt de verdamping door planten voor verkoeling.

 1. Het zorgt voor een stabiele grondwaterstand (goed voor de fundering van je huis!)

In een groene tuin kan regenwater infiltreren in de bodem in plaats van weg te lopen via het riool. Daardoor blijft de grondwaterstand stabiel en op peil. Dat is niet alleen belangrijk voor de bomen en struiken in je buurt, maar ook voor de fundering van huizen en gebouwen. De palen waarop Amsterdam gebouwd is, verrotten en verzwakken door de veranderende grondwaterstand.

 1. Het is goed voor de luchtkwaliteit

Planten filteren fijnstof uit de lucht waardoor de verontreinigde stadslucht in je omgeving een beetje minder vies wordt.

 1. Je helpt het herstel van de biodiversiteit

De vegetatie in jouw groene tuin biedt voedsel, schuil- en nestgelegenheid aan allerlei levende wezens. Vogels, vlinders, egels en insecten, maar ook allerlei nuttige bodemdiertjes en micro-organismen worden hiermee geholpen. Zo draag je bij aan het herstel van de biodiversiteit in ons land. Die verbetering van de natuurlijke balans komt ook jou ten goede.

 1. Je creëert een gezondere omgeving

Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen zich prettiger voelen en minder vaak ziek zijn in een groene omgeving. Men voelt zich minder gestresst. Ook herstellen patiënten sneller wanneer ze uitkijken op groen.

 1. En als laatste: groene tuinen zijn zoveel mooier!

Een laatste voordeel: iedereen geniet van het uitzicht op een groene tuin, ook jouw buren. Niemand kijkt graag uit op een saai grijze tuin met slechts tegels of steen, terwijl een levende, groene en bloeiende tuin bijdraagt aan een mooie en aangename stad. Dat gun jij de anderen toch ook!

Gratis hulp, begeleiding en advies op maat

Bij deelname kun je het volgende verwachten:

 • Begeleiding en advies op maat bij je nieuwe tuinontwerp, inclusief onderhoudsvriendelijk groen. Jij bepaalt hoe jouw tuin eruit gaat zien.
 • Vrijwilligers helpen met het onttegelen van je tuin wanneer jij dat zelf fysiek niet kunt. Ook kunnen ze helpen bij het hergebruiken van de tegels in de tuin en het planten van de nieuwe vegetatie.
 • Tegels worden afgevoerd.
 • Je kunt gratis planten krijgen voor de onttegelde stukken. Hiervoor kun je kiezen uit een assortiment inheemse en insectvriendelijke vaste planten en heesters, op basis van beschikbaarheid en zolang de voorraad strekt.
 • Je kunt deelnemen aan workshops tuinieren voor beginners op locatie (afhankelijk van de dan geldende coronaregels).
 • Ook is er aanvullende informatie en advies beschikbaar. Over bijvoorbeeld regenbestendige maatregelen, of een vogel- of insectvriendelijke tuin.

Hoe kun je meedoen- de voorwaarden

Geïnteresseerd in een make-over van je tuin? Lees hieronder hoe je in aanmerking komt:

 • Je tuin ligt in Oud Zuid.
 • Een groot deel van je tuin is betegeld, en je wilt die (deels) verwijderen.
 • Je hebt tijd in het voorjaar van 2021 om hiermee aan de slag te gaan.
 • Je blijft zelf actief betrokken bij het proces. Het is jouw tuin, dus jouw wensen staan centraal.
 • Wij ondersteunen je waar nodig, zowel bij het denkwerk als bij het fysieke werk.
 • De werkzaamheden worden in overleg met GroeneBuurten gepland en uitgevoerd. Bijvoorbeeld het ophalen van de tegels en het leveren van planten vindt op een aantal vaste data plaats.
 • We maken foto’s van je tuin voorafgaand aan, tijdens en na het onttegelen. Hiermee inspireer je anderen om hun tuin aan te pakken. Uiteraard gebruiken we de foto’s anoniem. Je geeft het vooraf aan ons door als je niet akkoord gaat met het gebruiken van de foto’s voor publicatiedoeleinden.
 • Je kan je aanmelden onder vermelding van je naam, adres, telefoonnummer en een schatting van de m2 tegels in je tuin. Mail naar info@groenebuurten.nl of bel 06-831 70 897.

We selecteren bij voorkeur tuinen die bij elkaar in de buurt liggen, liefst binnen een woonblok of een aantal omliggende straten. Heb je buren waarvan de tuin ook betegeld is? Vraag hen dan of ze zich ook aanmelden.

Let op: meld je aan voor voor eind mei om mee te kunnen doen!

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

 • Als je je aanmeldt als geïnteresseerde, nemen wij contact met je op om een afspraak te maken. Wij komen jouw tuin bekijken en jouw wensen bespreken.
 • We hebben een aantal voorbeeldontwerpen van tuinen gemaakt die als inspiratie kunnen dienen.
 • Aan de hand van de situatie in jouw tuin bekijken we hoeveel tegels verwijderd kunnen worden en hoeveel planten nodig zijn.
 • Je kunt gebruik maken van ons aanbod van inheemse planten > deze zijn gratis. Alle overige gewenste planten of materialen voor de inrichting van de tuin dien je zelf aan te schaffen.
 • Als duidelijk is hoe de nieuwe tuininrichting eruit gaat zien, plannen we samen een datum in om je tuin aan te pakken.
 • Op de dag zelf worden de planten geleverd en kunnen wij helpen met verschillende werkzaamheden. Lees hieronder met wat precies.

Al het werk van de uitvoeringsdag op een rij

Op de geplande dag zullen wij met meerdere mensen tegelijk aan het werk gaan. We werken dan niet alleen in jouw tuin, maar ook andere tuinen in de straat. Zo kunnen we adviseren en helpen waar nodig. We verwachten wel dat je zelf ook actief betrokken bent.

Wat is er allemaal te doen:

 • De tegels worden verwijderd. Wanneer je dat zelf fysiek niet kunt, helpen vrijwilligers je hiermee.
 • De gratis planten worden geleverd. Vrijwilligers kunnen adviseren en helpen bij het aanplanten van de vegetatie.
 • Als je gekozen hebt voor hergebruik van tegels in je tuininrichting, helpen vrijwilligers je bij het aanleggen daarvan.
 • Verwijderde en overtollige tegels worden afgevoerd.
 • Je kunt deelnemen aan korte workshops tuinieren voor beginners; we organiseren deze als er meerdere bewoners geïnteresseerd zijn en de coronamaatregelen dat toestaan.
 • We zorgen dat er mensen aanwezig zijn die informatie en advies kunnen geven over regenbestendige maatregelen, of de inrichting van een vogel- of insectvriendelijke tuin, zodat je hen advies op maat kunt vragen.
 • Ook kun je bij ons tuingereedschap lenen als je dat zelf niet hebt.

9 voorbeelden van tuinen vol tips

Als je je afvraagt hoe jouw tuin er uit zou kunnen zien zonder al die tegels, kijk dan ter inspiratie naar onderstaande voorbeeldtuinen. GroeneBuurten heeft ze laten ontwerpen door Bureau Binnentuinen en SkyGarden Care. Beide bureau’s zijn gespecialiseerd in klimaatbestendige tuinen vanuit hun ervaringen in andere stadsdelen van Amsterdam.

Er is voor elke situatie wel wat te vinden, zodat elke Amsterdammer inspiratie kan opdoen voor de eigen tuin. Zo is er rekening gehouden met verschillende smaken, want de één houdt van een strakke stijl terwijl de ander het juist heel natuurlijk wil. Om je een idee te geven wat er zoal mogelijk is op jouw beschikbare opppervlakte, zijn er verschillende formaten. Bovendien hebben sommige van de voorbeeldtuinen een zonnig ligging en zijn andere juist schaduwrijk. Ook zijn allerlei aanvullende klimaatbestendige maatregelen toegevoegd en suggesties voor plantmateriaal.

Heb je veel last van een natte tuin door een hoge waterstand, kijk dan eens bij het derde tuinontwerp Groot-Strak-Schaduw. Deze tuin in speciaal ontworpen om te kunnen genieten van een groene oase terwijl jij zelf droge voeten houdt.

3 tuinen in strakke stijl:

3 tuinen in een stijl tussen beide extremen in:

3 tuinen in natuurlijke stijl:

Digitale tool: jouw tuin in eigen stijl

Er is een digitale tool in de maak waarmee je bepaalde elementen van de voorbeeldtuinen kunt aanpassen naar jouw wensen, zodat je een nog beter idee kunt krijgen van jouw toekomstige groene oase. Eind maart komt deze ter beschikking.

Toolbox ‘Klimaatbestendige maatregelen’

Je bent van plan om je tuin meer klimaatbestendig te maken, en wilt graag weten hoe. Al deze praktische informatie vind je hieronder. Bekijk bijvoorbeeld de instructie over het verwijderen van de eerste tegel. Zie hoe je tegels kunt hergebruiken in je tuin, of hoe je hoogteverschillen kunt maken. Je kunt ook allerlei aanvullende maatregelen nemen waarmee je jouw tuin extra klimaatbestendig maakt, zoals het loskoppelen van de regenpijp of het aansluiten van een regenton. Met dank aan o.a. Amsterdam Rainproof, huisjeboompjebeter.nl en anderen.

Klimaatbestendige maatregelen ter aanvulling op Tegels eruit

Doe-het-zelf instructies en filmpjes

Vrijwilligers gezocht voor het vergroenen van binnentuinen

Ook als je zelf geen tuin hebt, kun je je steentje bijdragen. Help ons dan mee als vrijwilliger om de tuinen te onttegelen en vergroenen, zodat de stad klimaatbestendiger en biodiverser wordt. Jouw groene handen, sterke biceps of gesprekken met bewoners zijn heel belangrijk om goede resultaten te bereiken.

We zoeken:

Sterke doeners:

Je helpt bewoners die dat zelf om fysieke redenen niet kunnen, met het verwijderen van tegels in hun tuin. Ook help je bij het hergebruiken van de tegels, bijvoorbeeld voor het aanleggen van borders of stapelmuurtjes.

Vooraf kun je deelnemen aan een praktische workshop waar je leert hoe je tegels kunt verwijderen en deze kunt hergebruiken. Je werkt sowieso altijd met meerdere mensen op een plek, waaronder een aantal met ervaring. Om te zorgen dat je je rug spaart, kun je instructies krijgen van een oefentherapeut over de juiste manier van tillen en kracht zetten.

Groene aanplant:

Je helpt bewoners die dat zelf niet fysiek kunnen met het poten van vaste planten, klimplanten en heesters.

Een klein beetje ervaring met planten is handig. Hoe dan ook werk je met meerdere mensen op een plek, waaronder een aantal met ervaring, dus je kunt er altijd een ander bij roepen als je het even niet weet. Je kunt instructies krijgen van een oefentherapeut over de juiste houding, om je rug te sparen.

Groen of biodivers advies:

Je geeft bewoners advies over tuinieren of het creëren van een diervriendelijke tuin. Tijdens de dagen dat een ploeg vrijwilligers bezig is met daadwerkelijk onttegelen, adviseer jij de tuinbezitters. Over hoe zij hun tuin kunnen onderhouden, hoe vaak en hoeveel water ze moeten geven, of wat ze kunnen doen om het er extra aantrekkelijk te maken voor allerlei dieren. En als je dat aandurft, geef je hier zelfs een kleine workshop over aan een groepje bewoners.

Omdat we aannemen dat jij al het een en ander weet over deze onderwerpen, geven wij je vooraf geen speciale instructie. Wel heb je toegang tot allerlei informatie en kunnen we je eventueel helpen met hulpmiddelen. En natuurlijk deel je onze uitgangspunten van chemievrij en biodiversiteitsbevorderend tuinbeheer.

Eén-op-één-gesprekken met tuinbezitters:

Je vraagt bewoners naar hun beweegredenen om hun tuin wel of niet te onttegelen. Ook ga je met hen in gesprek over hun wensen en de mogelijkheden voor de tuin. Deze gesprekken vinden deels plaats bij de mensen thuis.

Vooraf neem je deel aan een workshop om alle do’s and dont’s te leren. In de workshop maak je kennis met de andere teamleden, krijg je praktische training om goed zo’n gesprek te kunnen voeren en bekijken we alle benodigde informatie. De eerste gesprekken voer je gezamenlijk om goed ingewerkt te raken.

Enige ervaring met gespreksvoering is handig.

Aanmelden of meer weten?

Als je denkt dat één van de volgende werkzaamheden je wel ligt, neem dan contact met ons op, via info@groenebuurten.nl of 06-83 17 08 97.