Hond en kat – Overlastgevers?

Huisdieren -Overlastgevers of ..

Overlastgevers of zwart schaap van de stad? Ontdek in deze rubriek de feiten en fabels achter vermeende overlastgevers. Ditmaal gaan we in op onze huisdieren: de hond en kat.

Hond en kat – overlastgevers of zwarte schapen?

Sommige stadsbewoners zijn dol op honden of katten, anderen ergeren zich er flink aan. Toch zullen we allemaal de stad moeten delen. Ongeveer een kwart van de Amsterdamse huishoudens heeft één of meer dieren. Het kan dus geen kwaad om ons eens te verdiepen in de argumenten van beide kanten. Want kloppen onze beelden over hond of kat wel? Lees meer over de feiten en fabels over deze huisdieren voor een ruimer perspectief. Om het wederzijdse begrip te vergroten en zo eventuele verhitte gesprekken tussen voor- of tegenstanders in goede banen te leiden.

Een breder perspectief

GroeneBuurten zet feiten en fabels rondom honden en katten graag in perspectief:

  • De liefde van jouw leven (niet die van de ander). Feit, voor een heleboel mensen is hun hond of kat belangrijk gezelschap. Met een vergelijkbare gevoelswaarde als kinderen of partner voor anderen. Onderzoek bevestigt het positieve effect: huisdierbezitters voelen zich minder eenzaam, bewegen meer en ervaren via het dier ook meer sociaal contact met mensen. Mooi! Het is wel goed om te beseffen dat niet iedereen dezelfde sterke liefde voor jouw hond of kat voelt. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn, of allergisch. Met zeggen dat jouw hond of kat echt niets doet -en daarmee toestaat dat het dier dicht bij hen komt-, neem je de ander totaal niet serieus.
  • Míjn huisdier is geen jager. Veel kattenbezitters beweren dat hun kat nooit jaagt. Hij ligt immers voornamelijk te luieren en komt ook nooit met een prooi thuis. Helaas is daar wel wat op af te dingen. Onderzoek met volgzenders laat zien dat velen er toch echt tussenuit knijpen en dat slechts 15% hun prooi mee naar huis neemt. Nog zo’n fabeltje: ook hondeneigenaren zeggen vaak dat hun loslopend dier geen kwaad kan in dat stukje natuur omdat het dier altijd op het pad blijft. Ze vergeten echter dat alleen de geur van de hond al voldoende is om wilde dieren flink te laten schrikken; die weten immers niet of ze met een poeslief of jagend exemplaar te maken hebben. Bovendien is het een slecht voorbeeld voor anderen met wel-jagende honden.
  • Alleen, is dat eenzaam of juist lekker veilig? De kans is groot dat jouw huisdier alleen thuis achterblijft als je de deur uit bent. Misschien overweeg je daarom om nog een huisdier aan te schaffen, omdat je dat zielig vindt. Denk daar dan echter nog eens goed over na, want het is een fabel dat je hond of kat daar automatisch blij mee zal zijn. Integendeel, de kans is groter dat hij het nieuwe dier ervaart als een rivaal en juist flink in de stress raakt. Houd het daarom liever bij één huisdier en lees hieronder andere oplossingen. Het mooie is dat het ook beter is voor jouw portemonnee en het milieu (en voor al diegenen die niet zo dol op honden en katten zijn als jij).
  • Ongelukkige hond of poes. Als je hond of kat zich niet gedraagt zoals je zou hopen, en een opvoedcursus of bezoek aan de dierenarts heeft niet geholpen, overweeg dan eens of jouw huisdier zich wel happy voelt. Een hond die naar mensen gromt of bijt, of een kat die zich de haren uittrekt, het zijn signalen van stress omdat het dier niet zijn natuurlijk gedrag kan vertonen. Is die kleine woning op driehoog wel geschikt, zeker als het de hele dag alleen zit? Vindt je hond of kat het wel fijn om in die boodschappentas of draagzak vervoerd te worden? Ook zijn 35% van onze honden en katten te dik, waardoor ze moeilijk kunnen bewegen en last krijgen van hun gewrichten. Bekijk het dus eens van hun kant, en pas jouw gedrag in plaats van dat van hen aan.
  • Pootafdruk verlagen. Ongeveer een kwart van de huishoudens heeft één of zelfs meerdere dieren. Met hun ecologische pootafdruk leveren zij een flinke impact op het milieu. Zo is de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot van een hond te vergelijken met een SUV-rit van bijna 3.700 kilometer, en die van een kat 1.400 km. Als je probeert om jouw voetafdruk te verminderen, kijk dan ook eens naar die van je huisdier. Een duurzamer alternatief is een niet-tropische vis (wel in een redelijk formaat aquarium natuurlijk!). Daarvan is de jaarlijkse vin-afdruk slechts een SUV-rit van 14 km.

Wat kun je nog meer doen

Als we al het voorgaande bij elkaar optellen, kun je concluderen dat meer huisdieren aanschaffen eigenlijk geen goed idee is. Toch vinden veel mensen het fijn om contact te hebben met dieren. Dus waarom delen we het zorgen ervoor niet wat meer? Neem je hond bijvoorbeeld eens mee naar je werk. Of, als je zelf geen huisdier hebt, pas op het dier van iemand die daar door de omstandigheden niet toe in staat is.

Ben je bang van overenthousiaste honden? Op bepaalde plekken mogen zij los lopen, wat ook noodzakelijk is voor hun welzijn. Zo is het gehele Vondelpark losloopgebied. Ook andere parken hebben hun zones. Misschien kun je deze plekken beter mijden tijdens de ochtend- en avondspits om confrontaties uit de weg te gaan.

En om ergernissen te voorkomen: ruim de poep van je hond gewoon op zodat niemand daar in trapt, houd hem aan de lijn waar het verplicht is en geef je kat tijdens het broedseizoen een fel gekleurd lintje om zodat vogels hem van ver aan zien komen. Dan kunnen we allemaal blijven genieten van het samenleven in de stad.