Digitale tool Tuinontwerpen

Digitale tool Tuinontwerpen

Heb je de negen voorbeeldtuinen al gezien? En was je toen benieuwd hoe jouw favoriete ontwerp er uit zou zien met die boom op een andere plek, met blauwe bloemen in plaats van gele of een andere tafel? Dat kan nu, met de Digitale tool Tuinontwerpen!

Maak jouw favoriete ontwerp met de Digitale tool Tuinontwerpen

In opdracht van GroeneBuurten ontwikkelden Bureau Binnentuinen en SkyGarden Care een digitale ontwerpset (die onder de creative commons cc-by-nc-sa beschikbaar gesteld wordt). Hiermee kun je nu jouw eigen tuinontwerp maken. Reuze leuk om zelf te doen!

Het bestaat uit drie templates waarop je heel gemakkelijk aan de slag kunt. In het menu vind je een ruime keus aan dingen om in je tuin te plaatsen. Kies uit verschillende soorten bomen, heesters, vaste planten of bodembedekkers. Selecteer welke halfverharding je wilt, en voeg de de leukste objecten toe om je tuin helemaal compleet te maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een vijvertje of een moestuinbak?

Met een klein beetje handigheid maak je zelfs je eigen tuin op schaal, waar je dan alle bovengenoemde dingen aan toe kunt voegen.

De drie templates

De templates zijn gebaseerd op drie van de bestaande negen voorbeeldtuinen (zie het desbetreffende tabblad). Je kunt ze downloaden door te klikken op onderstaande links:

Template 2. medium grote tuin, strak design, schaduwrijk

Template 6. Grote tuin, gemiddeld design, zonnig

Template 7. Kleine tuin, natuurlijk design, halfzonnig

Let op: maak altijd eerst een kopie voor jezelf voordat je aan de slag gaat!

Hoe ga je aan de slag

Voordat je aan de slag gaat, nog enkele tips:

  • Open het originele bestand via de link. Sla dan een kopie op voor jezelf, door het bestand een andere naam te geven. Want pas dan kun je het tuinontwerp zelf bewerken.
  • Je kunt zoveel kopieën maken als je zelf wilt.
  • Op pagina 1 staat de tuin, en op de volgende pagina’s alle planten en objecten die je in de tuin kunt plaatsen.
  • Je selecteert een object door er op te klikken waarna het in een omlijning verschijnt. Vervolgens kun je het kopiëren en plakken op de plek waar jij wilt. Schuif het naar een mooiere plek, of maak het groter of kleiner. Er is veel mogelijk en als je een beetje oefent kun je de mooiste dingen creëeren.
  • Mocht jouw tuinvorm afwijken van de drie templates, maak dan gewoon je eigen tuin op schaal.

PS: Mocht je leuke nieuwe objecten van internet halen om te gebruiken in je tuin, deel ze dan met ons! Want een stapelmuurtje of kruidenspiraal staat er nu nog niet in, maar zou wel een heel leuke toevoeging zijn.