Op de bres voor meer plant en dier

insectvriendelijk balkon

Heb jij ook genoeg van al dat slechte nieuws over de achteruitgang van de biodiversiteit? Wil jij ook gewoon zelf wat doen om niet neerslachtig te worden, en heb je een klein stukje buiten waarop je planten kunt zetten, zoals een balkon of een (gevel)tuin? Dan kun je bij Caspar Janssen voldoende input halen om zelf geïnspireerd te raken. GroeneBuurten mocht hem interviewen op zijn balkon.

Wie van groen houdt en weleens een krant leest, kent hem hoogstwaarschijnlijk wel. Hij schrijft columns en artikelen in de Volkskrant. De laatste maanden neemt Caspar lezers mee op zijn ontdekkingstocht naar de veerkracht van de natuur op zijn balkon in Amsterdam Zuid.

Caspar was alle slechte berichten over de achteruitgang van de biodiversiteit meer dan zat, en besloot gewoon zelf aan de slag te gaan. Hij nam de schop en schoffel te hand en begon zijn balkon te vullen met groen. Nu is zijn balkon een oase van planten waaromheen bijen, vlinders en tal van andere insecten gonzen.

Als je nu denkt: ‘dat lukt mij nooit, want ik heb geen groene vingers’, of ‘mijn balkon is daarvoor veel te klein’, lees dan toch nog even door. Want het balkon waar Caspar zijn insectenparadijs geschapen heeft, is niet meer dan 1 x 8 meter. En ook Caspar begon als leek, en had de afgelopen jaren niet meer armzalige en verdorde plantenresten op zijn balkon. Dus als het hem is gelukt, kun jij het ook.

Laten we wel stellen dat zijn balkon HEEL ERG VOL staat. Bijna alle insecten vinden het hele jaar rond wel een bloeiende bloem naar wens. Maar er is geen ruimte meer om lekker tussen de groene weelde te gaan zitten. Caspar beaamt dan ook gretig dat zijn nieuwe hobby lichtelijk uit de hand gelopen is.

Het hoeft dus niet zo vol. Als je gewoon begint met enkele goed gekozen planten maak je al een goede start met het helpen van vlinder en bij. Caspar gaf ons meer dan voldoende tips over hoe je dit kunt aanpakken. In het eerste deel Weg met de kermisattracties vertelt hij zijn allerbeste tips voor beginnende insectenredders. In augustus volgt een nieuw deel met tips, dus houd onze website in de gaten.