Natuuroever uitgebreid

De natuuroever bij de Zochervijver in het Vondelpark was al een bijzonder stuk met zijn onderwater-takkenril. Na het werk tijdens de Natuurwerkdag op 3 november is dit nog beter geworden. Met onder andere meer waterplanten én een ingezaaide bosrand.

Natuuroever Zochervijver is uitgebreid

De begroeiing bij de natuuroever aan de Zochervijver was de afgelopen maanden flink gegroeid. Tijd dus voor wat onderhoud. Verbaast je dat, omdat je denkt dat ‘natuur’ staat voor alles gewoon maar laten groeien? Helaas! Dan zou het al snel een heel eentonige begroeiing worden. Er slaat namelijk veel stikstof neer in het park, o.a. van het verkeer rondom en door de vele hondenpoep en -plas. Op die bemesting groeien vooral braam en brandnetel. Daarom wordt de bodem verarmd door dode vegetatie te verwijderen. Bovendien biedt het weghalen van de hoge begroeiing licht voor allerlei zaden en kleine plantjes om te kunnen gaan groeien. Zo wordt het geheel biodiverser.

Om nog meer kansen te bieden aan dieren, is niet alleen de oever gesnoeid en ingezaaid, maar ook de schaduwrijke bosranden rondom de oever. Met Boerenwormkruid en Gewone Berenklauw (deze inheemse soort is NIET giftig en heel goed voor insecten!), wordt de bloeiboog van die stukken sterk verbeterd. Ook is de vegetatie in de vijver uitgebreid met Gele Plomp, een mooi bloeiende waterplant.

Benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat? Bekijk dan het fotoverslag van de plons toen de gele Plomp te water werd gelaten, het handwerk om zaden van hun bloemresten te scheiden of het gesjouw en gezaag dat vooraf gaat aan takkenrillen maken.

Met dank aan de ploeg vrijwilligers die meehielp om de kwaliteit van de natuuroever te verhogen!

Bijna iedereen hielp graag mee met het lanceren van de Gele Plomp. Met een steen verzwaard werden de wortelstokken ver weg in het water geworpen. Zie de ringen en de plons waarmee het gepaard ging. Daaruit zullen in het voorjaar prachtige drijvende bladeren met gele bloemen groeien.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland.