In actie voor het insect

Ook een beetje moe van alle deprimerende berichten over insectensterfte? Wil je liever weten wat je er tegen kunt doen? Uitstekend! Ga dan samen met ons in jouw omgeving aan de slag met deze tips!

In actie voor het insect

Waarschijnlijk had je het al gehoord: het gaat niet goed met het insect. Dat heeft veel impact op andere diersoorten, die dan minder voedsel hebben, maar ook de mens is afhankelijk van insecten voor bijvoorbeeld de bestuiving van onze voedselgewassen. Als jij ook een beetje crisis-moe wordt van al dergelijke alarmerende berichten, dan is het heel fijn om te weten dat je er ook iets aan kunt doen. Jawel, jijzelf! Want uit onderzoek blijkt dat we met kleine maatregelen veel kunnen betekenen. Dus jij en ik kunnen gewoon aan de slag en zorgen voor die positieve omdraai!

Waar wachten we nog op?

Vogelbescherming heeft de belangrijkste tips heel mooi bij elkaar gezet, dus het best kun je gewoon hun artikel lezen. Voor wie eerst de highlights wil weten, is deze samenvatting bedoeld.

De tips zijn:

  • Maai je grasveld minder, en desnoods maar op een klein stuk. Daar komen vanzelf andere soorten op die veel meer te bieden hebben voor insecten dan simpel gras. Zoals madeliefjes bijvoorbeeld. Heel leuk toch!
  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Gebruik liever inheemse planten in plaats van alleen maar uitheemse soorten. Misschien ogen de bloemen ietwat kleiner maar ze hebben vaak veel meer nectar en pollen. En de insecten die hier leven zijn er dol op. Zet ze ook in potten op je balkon, het dak of zelfs in je vensterbank.
  • Gebruik geen gif. Het lijkt een open deur, maar moet toch gezegd. Gif doodt namelijk niet alleen de bladluizen en slakken of waar jij je dan ook aan stoort, maar álle insecten!
  • Doe overbodig licht buiten uit. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor alle nachtinsecten. Het kunstlicht trekt hen aan, waar ze sterven van uitputting of een gemakkelijke prooi worden voor jagers als de vleermuis.
  • Zorg voor water om te drinken. Ook insecten hebben (regen)water nodig. Kijk naar de leuke ideeën hoe je dat aan kunt bieden in het artikel van Vogelbescherming.
  • Voorkom insecten-angst bij kinderen. Een kind dat weet dat insecten alleen in hoge nood prikken of bijten, en ook allerlei nuttige en leuke dingen doen, wordt de natuurbeschermer van de toekomst.
  • Help mee om het imago van insecten te verbeteren. Ook wij volwassenen kunnen nog veel leren over alle nuttige en leuke dingen die insecten voor elkaar krijgen.
  • En voor wie nog meer wil doen: probeer het op de agenda te krijgen bij groepen die meedenken over groen in je buurt. Denk aan bewonersgroepen, VVE’s, woningcorporaties en schoolbesturen.

Nogmaals, waar wachten we nog op!