Hoe wapen je jouw tuin tegen droogte?

Wapen jouw tuin tegen droogte

Aan water geen gebrek in Nederland zou je denken. Toch hebben we in de zomer, en zelfs al daarvoor, vaker te maken met een watertekort. Dit zorgt ervoor dat planten verdorren, de bodem uitdroogt en beestjes niet voldoende te drinken hebben. Hoe zorg je ervoor dat jouw tuin is voorbereid op een droge periode? Hierbij een aantal richtlijnen.

Geef zorgvuldig water

De belangrijkste tip is wel: ga zorgvuldig om met water.

  • Kies voor het bewateren met een gieter in plaats van te sproeien. Tijdens het sproeien belandt namelijk veel water op plekken waar de planten er geen profijt van hebben en verdampt een deel direct weer. Met een gieter geef je gericht en gedoseerd water.
  • Beperk ook het aantal keren dat je water geeft. Want elke dag is echt alleen nodig in de eerste weken na het aanplanten, daarna werkt het averechts. Door planten slechts om de 4 √° 6 dagen te begieten stimuleer je de aanleg van een goed wortelstelsel.
  • Twijfel je over water geven tijden droogteperiodes? Toch echt doen! Lees hier waarom.

Vang regenwater op

Als er dan toch een zomerse bui valt, wil je dit water natuurlijk goed gebruiken. Je kunt denken aan het installeren van een regenton. Lees hier hoe je deze kunt aansluiten. Het neerzetten van een losse ton of emmer is natuurlijk ook al mooi meegenomen. Infiltratiekratten zorgen ook voor een betere infiltratie van regenwater. Hierdoor sijpelt water langzaam de grond en kan het goed worden opgenomen door planten.

Vervang tegels door planten

Een groene tuin houdt het grondwater op peil! In een tuin vol planten kan regenwater namelijk infiltreren in de bodem in plaats van weg te lopen via het riool. Een stabiel grondwaterniveau is niet alleen belangrijk voor de bomen en struiken in je buurt, maar ook voor de fundering van huizen en gebouwen.

Voorkom verdamping

Het helpt enorm als je de grond tussen de planten afdekt met mulch of houtsnippers waardoor het aanwezige water minder snel verdampt. Mulchen biedt sowieso voordelen in alle jaargetijden.

Vergeet de dieren niet

Veel dieren lijden ook onder de droogte. Wanneer planten geen water krijgen, kunnen de bloemen ook geen nectar produceren. En dat is cruciaal voor alle insecten die van deze voedselbron afhankelijk zijn! Je kunt dieren zoals vlinders en wilde bijen ook helpen met een drinkschaal.