Planten water geven ja of nee?

Water geven aan je planten ja of nee, nu er een watertekort is? Ja natuurlijk! Lees hier waarom, en de 5 tips over hoe dan wel.

Waarom is watergeven toch echt nodig?

Nu de droogte en warmte maar voortgaan, wordt in het nieuws afgeraden om planten te besproeien. In de stad staan nu vele planten in potten en geveltuinen te verdorren, omdat mensen helemaal gestopt zijn met water geven.

Heel erg jammer is dat. En het werkt totaal averechts! Want als al het groen doodgaat wordt het nog veel warmer in de stad. Bovendien hebben insecten ook voedsel nodig in deze barre tijden. En zonder water geeft de plant geen nectar. Stoppen met water geven verergert dus de bestaande problemen van hittestress en afnemende biodiversiteit alleen maar. Bovendien is het telkens opnieuw kopen van planten ook niet erg duurzaam.

Daarom ons advies: stop inderdaad met sproeien, maar geef de planten wel water!

Hoe dan wel in 5 tips

Sproeien is inderdaad geen goed idee. Als het zo warm is, verdampt het meeste water namelijk voordat het de grond raakt. Bovendien belandt er dan veel water op plekken waar de planten er geen profijt van hebben. Maar hoe dan wel?

De 5 tips voor efficiënt water geven zijn:

  1. Geef water met een gieter. Daarmee kun je heel gericht geven en ook nog eens goed doseren.
  2. Giet het water vlak bij de stengel in plaats van over het hele oppervlakte van de aarde.
  3. Beperk het aantal keren dat je water geeft. Want elke dag is echt alleen nodig in de eerste weken na het aanplanten, daarna werkt het averechts. Stimuleer hen om een goed wortelstelsel te laten groeien, door ze slechts om de 4 á 6 dagen te begieten.
  4. Geef bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ochtend, zodat het water goed opgenomen kan worden. Doe het bij voorkeur nog voordat de plant in de felle zon staat, dat is erg inefficiënt door de snelle verdamping. Bovendien is de snelle temperatuurwisseling door de plens koud water op de warme aarde niet zo prettig voor de plant.
  5. De aarde in een pot droogt sneller uit dan de volle grond. En een kleine pot droogt nog sneller uit dan een grote. Geef planten in een pot dus wat vaker dan die in de geveltuin. Gebruik verder een schotel in droge periodes, dan heeft de plant wat langer de tijd om het water op te nemen.

Vergeet de dieren niet

Ook de stadse dieren lijden erg onder de hitte. Als jij je planten water geeft, kunnen de bloemen ook nectar produceren. En dat is cruciaal voor alle insecten die van deze voedselbron afhankelijk zijn!

Je kunt dieren zoals vlinders en wilde bijen ook helpen met een drinkschaal. Zorg wel voor verschillende niveaus door wat stenen en een plukje mos. Zo kunnen zelfs de kleinste insecten nog bij het water komen zonder te verdrinken. Zet deze leuke schaal vlak bij bloeiende bloemen, en je helpt de biodiversiteit in de stad enorm.

Een reactie op “Planten water geven ja of nee?

  1. Pingback: Hoe wapen je jouw tuin tegen droogte? - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.