Het werkt op Caspars balkon! (deel 2)

Een Amsterdams balkon, éénhoog achter, op een warme middag. Het staat er vol met bloeiende planten in potten en bakken. Caspar Janssen toont enthousiast zijn plantenoase. Hij noemt allemaal namen van inheemse soorten die vroeger zo gewoon waren in Nederland maar je nu nog zelden ziet in tuinen of akkers. Hommels en bijen gonzen rond de kleine bloemen. Tussen de uitleg door probeert Caspar een groot, bijzonder insect op de foto te krijgen zodat hij later kan determineren wat het precies is, maar het vliegt te onrustig en dan is het weer weg.

Nieuwsgierig kijk ik over de balkonreling. Een grote blauweregen groeit helemaal vanaf de grond omhoog over de reling heen. Caspar kijkt verlangend naar de tuin beneden: “Als ik een tuin zou hebben, dan zou ik daar eigenlijk heel weinig in doen. Dat zou dan een paradijs worden. Vol met planten en dieren. Gewoon een paadje erin om over te lopen, en verder zou ik het laten verwilderen. Maar ik heb geen tuin, dus dat was geen optie.

Daarom begon ik op mijn balkon. Ik was moe van alle discussies over dat het niet goed gaat met de biodiversiteit en niets helpt. Ik dacht: ik ga gewoon iets doen. Bovendien, er zijn misschien wel een 1.000.000 balkons in Nederland. Door artikelen te schrijven over het experiment op mijn balkon, wilde ik een positief verhaal bieden aan alle andere mensen die hier ook iets aan willen doen. Bij mij dus geen pretplanten of kermisattracties, maar planten om insecten en vogels te lokken.

Het begin was af en toe moeilijk. Als onervaren tuinier voelde ik me vaak klungelig. Het was complexer dan ik dacht. Ik was aan het plannen en aan het rekenen: dan bloeit dat plantje en dan daarna dat en dan moet ik dus nog zorgen voor bloemen daar weer na. En vervolgens was ik bang dat het niet groeide. Want het ging met ups en downs. De wanhoop die ik soms voelde wanneer een bepaalde plant niet aan leek te slaan; dan was de lol er wel even af.
Maar plots zag ik dat het wel effect had! Die plant stond opeens wel in bloei. Eerst ontwaarde ik een weidehommel, daarna een akkerhommel. Ik zag ze en herkende ze. En ze kwamen echt naar mijn balkon! Het werkte!”

Tips

Op het balkon van Caspar gonst en zoemt het tegenwoordig dat het een lust is. Jij kunt ook met weinig ruimte al prachtige resultaten boeken. Download hier de tweede aflevering van het GroeneBuurten-interview met Caspar Janssen met zijn tips om je balkon of (gevel)tuin insectvriendelijk te maken. En houd onze website in de gaten; na de zomervakantie gaat GroeneBuurten hem nogmaals interviewen om te horen wat je allemaal in het najaar kunt doen als insectenredder.