Zonnige regentuin-demoavond

Er viel op 11 juli in de avond helaas geen plensbui. De klimaatbestendige maatregelen die in de binnentuin van Huis van de Wijk Lydia genomen zijn, konden dus niet werkend bekeken worden. Toch waren er meer dan voldoende dingen te zien om ze wel inzichtelijk te maken.

Er werden demonstraties gegeven, zoals het slaan van een peilbuis om de grondwaterstand van je tuin te meten, of de installatie van een vulautomaat voor een regenton. Het groene dak met sedum was te bezichtigen als dak, maar ook als losse kant-en-klare stukken om heel simpel zelf te monteren. En door middel van een infraroodcamera konden de buurtbewoners zien wat een verschillen in temperatuur beplanting geeft: op hetzelfde stukje muur kon het verschil tussen volle zon en begroeide stukken wel oplopen tot 29 graden!

Bij de verschillende tafels met informatie was het een drukte van belang om alles te kunnen bekijken en vragen te kunnen stellen. Er waren regentonnen te zien, meerdere infiltratiesystemen en een heuse regendouche, die een geveltuintje van water voorziet door middel van kleine gaatjes in een regenpijp. Ook was een eenvoudig bevestigingssysteem te bezichtigen waarmee een kruipplant als klimop of blauweregen langs de muur kan groeien zonder in de gevel door te dringen. Een prachtige groene schaduw voor je buitenmuur, waarin vele insecten en vogels een tuin kunnen vinden zonder dat je bakstenen risico lopen!

Ook de heerlijke vegetarische pindasoep met brood viel in goede aarde bij de bezoekers.

Met dank aan alle vrijwilligers die bijdroegen aan deze avond, de deelnemende organisaties (Rainproof, tuinpomp.nl, regenwaterbuffer.nl en natuurlijk GroeneBuurten zelf), en vooral Joris Marsman van bewonersgroep Johannes Vermeerbuurt, die het overgrote deel van de organisatie op zich heeft genomen.

Wil je alsnog kijken of meer weten?

Mocht je die avond niet zijn geweest, maar toch de klimaatbestendige maatregelen willen bekijken, dan kan dat. De tuin is meestal vrij toegankelijk wanneer Huis van de Wijk Lydia open is. Vraag wel even toestemming aan de vrijwilligers bij de bar.

Bovendien organiseren we weer een regentuin-demodag in het najaar. Houd voor de juiste datum onze website en nieuwsbrief in de gaten.