Een blijere buurt met Fonds voor Zuid

Heb jij een plan voor een verbindende activiteit om van jouw buurt een blijere buurt maken? Dan kun je een aanvraag voor een financiële bijdrage doen bij het Fonds voor Zuid. Ook voor groene initiatieven dus! Een buurtbewonerscomité kiest maandelijks welke aanvragen gehonoreerd worden. Een aanvraag is laagdrempelig en een beslissing volgt snel.

Mensen maken Amsterdam

Fonds voor Zuid is onderdeel van de Stichting Mensen maken Amsterdam. Deze stichting zet zich in voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een mooiere, groenere, meer veilige, kleurrijke of schonere buurt. De verschillende buurtfondsen werven en verdelen lokaal geld.

Buurtbewoners beslissen

Een buurtlunch, burenworkshop tuinieren, complimentenproject, concerten voor ouderen tijdens de Corona lockdown. Het is maar een greep uit de mooie projecten die het fonds gehonoreerd heeft. Coördinator Maud Oonk: “Wat ik leuk vind is dat het bij ons fonds buurtbewoners zelf zijn die de aanvragen behandelen. Het buurtcomité van elf mensen weegt of een project de buurt echt verder helpt en kijkt ook naar het enthousiasme van de aanvrager.”

Creativiteit

“Een mooi project was bijvoorbeeld van een kunstenaar die in creatieve broedplaats ‘Old Skool’ leuke kunstprojecten met kinderen heeft kunnen doen”, vertelt Maud. “De resultaten zette zij voor de ramen waardoor de hele buurt kon meegenieten van het project. Inspirerend was ook de aanvraag van een poëziewedstrijd onlangs. Het project leek in het water te vallen door Corona, maar de aanvragers hebben hun tanden erin gezet en doorgepakt. Ze hebben het project opgeknipt in kleine events op pleintjes waardoor het toch door kon gaan. Dat vond ik heel creatief van deze aanvragers.”

Groene projecten

Ook voor groene projecten kan je dus aanvragen doen. Zo heeft buurgroentetuin De Spijteltuin onlangs een bijdrage aangevraagd voor een watertappunt. Loop je ook rond met een mooi, (groen) idee? Kijk op Fondsvoorzuid.nl hoe je een aanvraag kunt doen. Of juist kunt doneren aan het Fonds!