Onttegel je tuin met hulp

Tuinbezitters met veel tegels in de tuin: opgelet!

In het voorjaar van 2021 gaat GroeneBuurten bewoners van Oud Zuid helpen om van hun grijze woestenijen groene oases te maken. Ook jij zou tot de gelukkigen kunnen behoren.

Hulp bij tuin-makeover

Denk je er wel eens over om de tegels misschien toch maar weg te halen? Maar twijfel je omdat je denkt dat een groene tuin meer onderhoud kost? Zie je op tegen het verwijderen en afvoeren van de tegels? Of heb je geen idee hoe je een mooie tuin ontwerpt? Dan is nu het moment om je op te geven voor een tuin-makeover. Deelnemers krijgen gratis advies, hulp en begeleiding op maat. Zelfs voor nieuwe beplanting kan worden gezorgd: je kunt kiezen uit een groot assortiment aan inheemse en insectvriendelijke vaste planten en heesters.

Elke tegel minder telt

Een groene tuin is namelijk niet alleen mooi, maar ook koeler in de hete zomer. Terwijl stenen en tegels de warmte absorberen en vasthouden, werkt vegetatie juist verkoelend door de schaduw en vochtafgifte.

Bovendien helpt een groene tuin tegen wateroverlast. Regenwater kan hier goed in de bodem infiltreren. Dat voorkomt dat de riolering overbelast raakt bij hevige buien, en het overtollige water de straten overstroomt. Ook blijft zo de grondwaterstand op peil, wat goed is voor de houten funderingen van de Amsterdamse woningen.

Allemaal goede redenen om te kiezen voor een groene tuin met zo weinig mogelijk tegels.

Hoe kun je deelnemen?

Ook jouw tuin maakt kans op zo’n metarmorfose. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

  • In principe kan iedere tuin in Oud Zuid meedoen, als er maar voldoende tegels liggen die verwijderd kunnen worden
  • Bij voorkeur doe niet alleen jij, maar ook andere tuinbezitters in jouw woonblok of straat mee, zodat we ons werk efficiënt kunnen organiseren. Probeer dus ook je buren over te halen om deze kans te grijpen.

Meld je tuin aan via info@groenebuurten.nl. Vermeld daarbij je adres, hoe groot je tuin ongeveer is en hoeveel tegels er liggen. Een foto van de tuin is ook erg welkom.