Plantenzee in de Beethovenstraat

Buurtbewoonster Linda Grootfaam heeft een grote plantenbak op de hoek Beethovenstraat-Cornelis Dopperkade geadopteerd. In een paar maanden tijd is deze uitgegroeid tot een kleurige en geurende plantenzee die opvalt in de buurt.

Opgegroeid met groen

Linda: “Op een droevige dag in mei viel mijn oog op de bak. Alles zat erin, planten en aarde, maar totaal verdord. Ik dacht, dat gaat niet goedkomen deze zomer en met wat rondbellen kwam ik via de gemeente terecht bij David van GroeneBuurten. Met zijn hulp kon ik wat plantjes kopen. Ik heb geneeskrachtige kruiden en tuinkruiden gekozen, maar ook klimopsoorten en Japanse grassen voor wat hoogte en voor de winter. De zonnebloempitten wil ik volgend jaar weer in de grond stoppen. Ik ben in Suriname opgegroeid en we hadden een heel groot erf waarop alles groeide en bloeide. Mijn moeder zei altijd, stop het in de grond en het bloeit.”

Wateropvangbak     

“Het is een heel mooi systeem van losse bakken met daaronder een wateropvangbank. Van daaruit lopen een soort lonten naar de plantenbakken erboven waarmee water kan worden opgezogen. Het grote besproeien doet een dame uit de buurt met een tuinslang die precies tot de helft van de bak komt. Verder onderhoud ik het met mijn man en extra water halen we met gieters uit een buitenkraan hier verderop. ‘Kom, we gaan weer naar het landgoed!’, zeggen we weleens.”

Groen verbindt

“Eigenlijk denk ik dat de gemeente ook verbinding wilde creëren met deze bak. Het brengt zoveel teweeg. Als ik bij de bakken ben, zeggen mensen, oh, bent u dat! Mensen uit de appartementen, toeristen en voorbijgangers blijven staan en nemen foto’s. Mensen vragen me ook hoe ze zelf zoiets kunnen aanvragen. Dan vertel ik ze graag hoe ik het heb aangepakt.”

Slakkentip van Linda

Rijpe bananenschillen rondom de planten leggen. Slakken komen op de geur af en eten de schillen helemaal leeg waarna ze geen trek meer in je plantjes hebben.

Steun voor groen initiatief

Je kunt nog steeds financiële steun aanvragen voor het uitvoeren van jouw groene buurtinitiatief. Hier lees je hoe het werkt.