Bewoners aan het woord: Bibi Rijken over Tegels eruit in stadsdeel Zuid

Het project ‘Tegels eruit in Stadsdeel Zuid’ van GroeneBuurten was voor buurtbewoner Bibi Rijken een stimulans om binnenkort nog meer tegels eruit te halen. Samen met zijn vrouw, Dali Stofberg, woont hij al 30 jaar in de Cornelis Krusemanstraat en zij willen graag met hulp van GroeneBuurten het groen in hun tuin nog wat meer ruimte geven.

Bibi Rijken en zijn vrouw Dali Stofberg

Fotograaf: Emmely van Mierlo

Zinkgaten

Het deels loskoppelen van een regenpijp die ondergronds een stuk de tuin in liep, leidde de laatste jaren tot zinkgaten. Er verschenen ratten in, dus heeft het stel die gaten steeds gedicht met grind en aarde. De pijp moet waarschijnlijk verder geleid worden naar een schelpenhoek waar het water beter weg kan lopen. Bibi: “Als het opgelost is, willen we een groen plannetje voor de ontstane kale plek maken en direct ook verder met onttegelen en alleen nog een klein zitje overhouden.”

Tegels eruit

Bibi: “We hebben in de loop der tijd steeds meer rijen tegels eruit gehaald, slechte grond afgegraven en goede tuinaarde aangebracht. Daar hebben we veel rozen geplant en er staat een James Greeves appelboompje. Die stond daarvoor in een teil op het terras maar hij doet het aardig in volle grond, ook al is het op het Noorden. We zien hier ook veel verschillende vogels in de tuin. Een keer kwamen we bij de jaarlijkse vogeltelling zelfs op twaalf soorten!”

Tegels eruit in stadsdeel Zuid

Daktuin met libelles

Op het dak hebben ze zo’n acht jaar geleden samen met de buurvrouw een daktuin aangelegd. Een sedumdak met kruidenbakken, veel rozen en zelfs wat fruitbomen. Bibi: “Het trekt allerlei insecten en bijen aan en sinds een paar jaar zien we zelfs weer libellen.”

Leven met de seizoenen

“Al dat groen om ons heen vinden we heerlijk. Het geeft ons het gevoel met de seizoenen te leven. Je verbazen over wat erop komt en wat knop krijgt. We zien het jonge groen, het herfstgroen. Zo leven we echt met de natuur en dat midden in de stad.” Bovendien waardeert Bibi het sociale aspect. Het samen in het groen werken schept een band met de buren. Ook aan de straatkant, waar ze nu ook actief zijn met boomspiegels. “Verrassend hoeveel je kunt doen met zo’n boomspiegel. We merken bovendien dat ook voorbijgangers er echt van genieten.”

Monique