Bewoners aan het woord: Schinkelhavenkade

bewoners aan het woord Schinkelhavenkade

Voor wie het Vondelpark aan de meest zuidelijke kant verlaat (of inrijdt) is de fietsbrug over de Schinkel ongetwijfeld een bekend gezicht. Hier aan de Schinkelhavenkade, onder de rook van het Vondelpark, bevindt zich een groene én sfeervolle buurttuin. Bewoonsters Pia Kemper en Marjorie Bal steken er al een aantal jaren de handen uit de mouwen. Samen met een actieve groep medebewoners houden zij zich bezig met het onderhouden van de tuin. Ook de aanwezige jeu de boulesbaan trekt een hoop bezoekers.

Liefde voor groen en fijne plekjes

Het is een mooie zonnige voorjaarsdag wanneer ik met Pia en Marjorie heb afgesproken in de tuin. De bloesem is op haar top en de brem verspreidt een zoete geur. We maken een wandeling door de tuin en drinken daarna een kop koffie die Pia vers heeft gezet. “Ik geniet voornamelijk van het gezang van de vogels hier en probeer dan de soorten te onderscheiden.” Die liefde voor de natuur heeft Pia al vroeg meegekregen. “Ik groeide op in Amstelveen, op de basisschool gingen we dan geregeld naar het Vondelpark. Ik denk dat daar mijn interesse voor groen wel is begonnen.” Nu woont ze op nog geen 200 meter van het park vandaan.

Bij Marjorie gaat de verwondering vooral om wat zij zelf ‘plekjes’ noemt. Met een achtergrond in de kunst gaat haar oog uit naar mooie composities van licht, vormen en kleuren. Daarnaast heeft Marjorie veel affiniteit met duurzaamheid. Zo staan er planten in de tuin die helpen de lucht te reinigen. “Deze veredelde kamperfoelieplanten zijn gek op fijnstof.”

Een tuin met de vele gedaantes

Zowel Pia als Marjorie zijn al een flinke tijd betrokken bij de tuin. Marjorie vertelt over het begin van de tuin in 2004. “Toen was dit nog een tijdelijke plek voor woonwagens”. Het stukje kade heeft sindsdien vele gedaantes gekend. Marjorie heeft de geschiedenis van de tuin zorgvuldig bijgehouden. In een grote map laat ze artikelen en foto’s zien van de herinrichtingen. Sinds eind 2010 zijn omwonenden gestart met het beheer van de tuin als bewonersinitiatief. Inmiddels is het een prachtige weelderige plek waar je rustig een boekje kunt lezen of een potje jeu des boules kunt spelen met vrienden.

NLdoet en Burendag

Elk jaar met NLdoet en Burendag organiseren Pia en Marjorie een werkmiddag, waar de tuin samen met de buurt weer klaar wordt gemaakt voor een nieuw seizoen. Deze vrijwilligers-dagen zijn een initiatief van het OranjeFonds en GroeneBuurten helpt hen met het aanvragen van de subsidie en organisatie. Afgelopen maart kwamen er zo’n 10 mensen helpen met het snoeien van de rozenstruik onder begeleiding van een snoeiexpert. “Er zijn hierdoor al veel nieuwe mensen bij de tuin gekomen.” vertelt Pia. Zij coördineert de dagen, maar kon dit jaar helaas zelf niet aanwezig zijn i.v.m. corona. “Vanuit het raam heb ik toch een beetje kunnen meegenieten.”

Kom eens langs

Een bezoek aan de tuin is meer dan de moeite waard. Op donderdagochtend wordt er in de tuin gewerkt. Mocht je de rozen willen bewonderen dan heb je nog even geduld nodig, maar de eerste knoppen komen te voorschijn. Wil je meer weten stuur dan een mailtje naar info@groenebuurten.nl.