4.500 liter water in regentonnen

Onze regentonactie van het voorjaar heeft meerdere Amsterdammers gemotiveerd om een regenton in hun tuin te plaatsen. De 20% korting gaf een goede impuls, maar ook de uitgebreide informatie over de aansluiting en hulp bij de berekening van de juiste toninhoud werd gewaardeerd. Een GroeneBuurten-team bezocht veel mensen thuis om advies op maat te geven. Daarnaast werden sommige bewoners geholpen bij het plaatsen van de ton.

Ondertussen zijn bijna alle regentonnen geïnstalleerd. Samen vangen deze tonnen ongeveer 4.500 liter regenwater op. Een mooie oogst van regenwater!

De reacties van de nieuwe eigenaren zijn zeer positief. Saskia schreef: “Afgelopen dinsdag is de regenton aangesloten en ik heb al een paar keer kunnen tappen! Ben er erg blij mee.” En Ria mailde ons: “De regenton werkt uitstekend! Ik heb zojuist gekeken en zag dat hij nu al tot bovenaan gevuld is! Dit gaat wel heel snel.”

Het regenwater wordt gebruikt voor het begieten van de tuin. Er is dus minder schoon water uit de kraan nodig. Bovendien betekent het minder gedoe met emmers of tuinslangen in huis. Toch is de belangrijkste reden om de ton aan te schaffen het nemen van rainproof maatregelen; de meeste eigenaren dragen graag een steentje bij aan de minder grote belasting van de riolering tijdens flinke regenbuien. Daarom bedankt voor jullie initiatief, namens de andere Amsterdammers!

Dank ook aan Rainproof en Tonnellerie Den Oude, die ieder 10% van de korting voor hun rekening namen. Het was een zeer prettige samenwerking. Met hun financiële bijdragen hebben we zeker veel meer mensen kunnen aanzetten tot de aanschaf van een ton!

Lessons learnt

Voor iedereen die graag wil weten hoe je in je eigen omgeving het plaatsten van regentonnen kunt stimuleren, hebben we enkele door ons geleerde lessen samengevat:

  • Veel bewoners zijn zich onvoldoende bewust van wie de regenpijp is waar de ton aangelegd zou moeten worden, en dat men eventueel toestemming nodig heeft (van bijvoorbeeld mede-eigenaren van de VVE of de woningcorporatie). Vooraf mensen hierover informeren, helpt hen om een reële beslissing te nemen.
  • Overleg met de woningcorporaties in jouw buurt. Zo zijn zij voorbereid op mogelijke vragen van hun huurders, en wordt voor iedereen duidelijk welke partij verantwoordelijk zal zijn voor de aansluiting (sommige corporaties staan dit alleen toe door hun eigen technische team). Een mooie bijkomstigheid: ons enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat een van de corporaties zelf een pilot met regentonnen is gestart op een Amsterdams plein.
  • Er zijn veel mensen die een regenton best leuk of handig lijkt. Er is echter weinig informatie te krijgen over waar je op moet letten bij jouw specifieke situatie regenpijp of tuin. Dus dan besluiten de meesten toch nog maar even niets te doen. Advies op maat helpt mensen een effectief besluit te nemen. Want in sommige gevallen is die regenton toch echt geen werkbaar plan.
  • Het advies op maat dat wij gaven, ging over de inhoud van de ton (op basis van een inschatting van de te verwachten watertoevoer en de hoeveelheid benodigd water voor de tuin), over de (on)mogelijkheden van de regenpijp (diameter, materiaal, afstand tot de muur, de stand van de pijp enzovoorts), en over het gebruiksgemak van de specifieke ton en vulautomaat (van hout of kunststof, met een kraantje of een los deksel, met of zonder zomer- en winterstand).
  • Weinig mensen weten dat een vulautomaat vaak noodzakelijk is om overstromingen in de tuin te voorkomen. Omdat men geen rekening gehouden had met de extra kosten hiervoor, valt dat nieuws zo tegen dat men helemaal afziet van de installatie van een ton, of voor de allergoedkoopste variant vulautomaat kiest. Beide opties zijn jammer.
  • De goedkopere vulautomaten zijn lastiger om te instaleren. De regenpijp moet dan op twee plaatsen doorgezaagd worden, en de vulautomaat ertussen geplaatst. Dat vereist precisie, redelijke ervaring als klusjesmens en vaak ook improvisatievermogen bij wat oudere huizen. Als de aansluiting niet goed lukt, is de wateropbrengst gering en de kans op lekken groot. Daar wordt niemand blij van (ook jij niet als organisator).
  • Vele malen handiger zijn de vulautomaten waarvoor alleen een gat geboord hoeft te worden in de regenpijp. Daarna kan het apparaat zelf er gewoon in geklikt worden. Lekken is bijna uitgesloten en wateropbrengst gegarandeerd. Je voorkomt als organisator een hoop gedoe en eventuele klachten achteraf wanneer er alleen met dit type vulautomaat wordt gewerkt. Ze zijn helaas duurder, waardoor weinig mensen hiervoor kiezen.
  • Om de hiervoor genoemde redenen gaat GroeneBuurten bij een volgende actie alleen dit type vulautomaat promoten en zelf aanleggen. Bovendien gaan we proberen de vulautomaat goedkoper of helemaal gratis aan te bieden. Waarschijnlijk zijn zo meer mensen te motiveren tot het plaatsen van een regenton.
  • En tenslotte: veel bewoners blijken hun keus te maken op basis van het uiterlijk van de ton. Hout is veruit favoriet, maar wel stukken duurder. En de wat saaie kleur van de goedkopere kunststof ton is soms de doorslaggevende reden om maar helemaal geen ton aan te schaffen. Wij hebben hier nog geen reële oplossing voor kunnen bedenken, dus mocht jij als lezer een goed idee hebben, dan horen we het graag.

Mocht je meer vragen hebben, neem dan contact met ons op via info@groenebuurten.nl of 020-6628 237.

Een reactie op “4.500 liter water in regentonnen

  1. Pingback: Hoe sluit je een regenton aan? - GroeneBuurten

Reacties zijn gesloten.