Stadsexpeditie op Koeienweide

Op de Koeienweide vond onlangs een heuse wetenschappelijke expeditie plaats. Marlene en Heko, twee vrijwilligers van de vaste onderhoudsploeg, namen hier aan deel samen met (internationale) experts, biologen en andere burgerwetenschappers. Marlene doet hier verslag:

Intrigerend begin

In de lente zagen we al regelmatig ingegraven jampotten staan bij de werkochtenden op de Koeienweide. Bovendien stond er een vreemde tent waarvan het doel ons niet helemaal duidelijk was. Onze gesprekken tijdens het werk en de rustpauzes gingen telkens over dezelfde vraag: “Waar zouden die dingen toch voor zijn?”.

Totdat we de mail kregen met de oproep om mee te doen met een stadsexpeditie. Toen werd alles duidelijk: een onderzoek naar nieuwe soorten in ons favoriete deel van het Vondelpark!

Stadsexpeditie met veel media-aandacht

De keuze was snel gemaakt. Ik plakte nog een week aan mijn vakantie vast en begon me in te lezen. Taxon expeditions, geleid door Menno Schildhuizen en Iva Njunjic, vinden normaal plaats op exotische plaatsen als Borneo, Panama of Montenegro, maar nu dus in het hart van Amsterdam. De opzet was het onderzoeken van de biodiversiteit op dit ecologisch beheerde eiland midden in de stad. De verwachting was verder dat er ook nieuwe soorten insecten gevonden zouden worden d.w.z. soorten die nog niet eerder beschreven zijn.

Dat is natuurlijk een uitstekende methode om veel media-aandacht te trekken. Er waren reporters van Quest, Radio NPO1, Leids dagblad, Trouw, RTL nieuws en er werden opnames gemaakt voor een documentaire van ARTE over urban ecologie. VroegeVogels en het Parool deden ook verslag. Uiteraard nam Menno het meeste mediageweld voor zijn rekening, maar buurtbewoners bleken ook interessant materiaal te zijn, iets wat we ons van tevoren totaal niet gerealiseerd hadden.

Download hier een omschrijving van onze spannende en intensieve dagen (PDF).

Foto: Trouw, Marlene en Heko bekijken hun eerste vangst