zonnepanelen op het Spinoza Lyceum

zonnepanelen op het Spinoza Lyceum
Op het Spinoza Lyceum komen ruim 500 zonnepanelen. Via Zuiderlicht kan iedereen mede-eigenaar worden van de panelen.

In april plaatst energiecoöperatie Zuiderlicht zonnepanelen op het Spinoza Lyceum. Dat is best bijzonder, want het schoolgebouw is een monument. Daar mag je zonnepanelen leggen, maar de regels zijn strenger.

Zonnepanelen op het Spinoza Lyceum voor alle Amsterdammers

Bijzonder is ook dat de zonnepanelen op het Spinoza Lyceum coöperatief zijn. Dat betekent dat ze niet van de school zijn, maar van Amsterdammers. Via Zuiderlicht kan iedereen mede-eigenaar worden van de panelen. Lid ben je al voor eenmalig een €1,-. Wie met leningen mee investeert krijgt rente en na circa 10 jaar zijn inleg weer terug. Ook wie zelf geen eigen dak heeft, of geen geschikt dak, kan zo tóch bijdragen een de Amsterdamse energietransitie.

543 + 3 zonnepanelen

In totaal komen er 543 zonnepanelen op het Spinoza Lyceum. De stroom gaat naar de school. Via een app en een beeldscherm op de gang kunnen de leerlingen straks dagelijks de stroomopbrengst monitoren. De school krijgt bovendien nog 3 extra panelen: niet voor op het dak maar voor op een door de leerlingen zelf te bouwen boot. Met de stroom van die panelen kun je varen. Racen. Andere scholieren verslaan. Als Corona het toestaat gaat de zonneboot van het Spinoza Lyceum in mei voor het eerst te water.

Leerlingen Spinoza Lyceum leren en varen met zonne-energie

‘Ik kijk nu anders naar elektronica’, zegt Milo Koene. Milo zit in 5 VWO en mag voor de tweede keer meebouwen aan zo’n boot op zonne-energie. Dat doet hij tijdens zijn Daltonuren: uren waarin je óf je huiswerk kunt maken, óf kunt werken aan een project. ‘Met elk elektriciteitsdraadje kan energie verloren gaan. Dat snap ik nu’, zegt Milo. Hij ontdekte bovendien hoe krachtig de zon is: ‘Als je de accu oplaadt via het stopcontact duurt dat best lang. Toen we de accu direct aansloten op goede zonnepanelen ging dat veel sneller’.

Je moet blijven rekenen

Docent en hoofdconciërge Huib van Maanen vult aan. ‘Je start de race met twee volle accu’s. Tijdens de race kun je die bijladen met energie van de panelen. Je moet weten hoe ver je daarmee komt. Je kunt niet vol gas van start gaan, je moet heel bewust varen. En je moet blijven rekenen.’

Maar de eerste uitdaging is om hem werkend te krijgen, besluit Milo lachend, en ‘dat is nog best ingewikkeld.’

Kijk voor meer informatie op https://www.zuiderlicht.nu/portfolio-item/spinoza-lyceum/.

De meest duurzame energie is bespaarde energie. Kijk voor tips op onze pagina Duurzaamheid.