Winnaar bekend landelijke vlindertelling

De winnaar van de landelijke tuinvlindertelling 2020 is bekend gemaakt: de Atalanta is in veel van de tuinen gezien en staat ook qua aantallen aan top! De dagpauwoog, hier op de foto, werd nummer twee.

Tuinvlindertelling; mooi staaltje burgerwetenschap

Voor de 12e keer alweer organiseerde de Vlinderstichting de landelijke tuinvlindertelling. Iedereen in Nederland kon van 4 t/m 26 juli doorgeven welke vlinders ze in de tuin hadden geteld. Hiermee krijgt de Vlinderstichting beter zicht op waar vlinders voorkomen en of dit toe- of aanneemt. Met die informatie kunnen de vlinders beter geholpen en beschermd worden.

De winnaars

De onbetwiste nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta.

vlindertellingen

Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. De dagpauwoog (op de grote foto) eindigde op nummer 2, het klein koolwitje (hieronder) werd derde.

vlindertellingen Vondelpark

Is 2020 een goed vlinderjaar?

In vergelijking met de twee voorgaande jaren lijkt het in 2020 iets beter te gaan; er werden dit jaar meer vlinders geteld. Helaas is er nog steeds een daling te zien als je kijkt naar een langere periode (2009-2017); de aantallen vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit.

De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.

Jouw tuin kan bijdragen

Er zal nog het nodige gedaan moeten worden om de daling een halt toe te roepen. Als tuinbezitter kun je daar sterk aan bijdragen. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alle tuinen en balkons tezamen betekenen een grote uitbreiding van leefgebied voor vlinders (en andere insecten).

Wil je meer informatie, zoals wat je kunt doen op je tuin of balkon, kijk dan op deze pagina onder het kopje Vlinders.