Win een vleermuiskast

Win een vleermuiskast

Komend weekeinde is de Nacht van de Vleermuis. GroeneBuurten verloot een vleermuiskast. Als je een geschikte plek hebt waar je deze kan ophangen, stuur dan voor zondag 6 september een bericht met de tekst ‘vleermuiskast’ naar info@groenebuurten.nl.

Wat is een geschikte plek?

Je kunt de vleermuiskast ophangen aan een buitenmuur, een een boom of op een voor vleermuizen toegankelijke schuur of zolder, minstens drie meter van de vloer. Verschillende vleermuissoorten kunnen van deze kast gebruik maken als overnachtingsplaats.
Verder hang je de kast het liefst op een zonnige plek, niet onder kunstlicht en beschermd tegen regen.

Wat is een vleermuiskast?

De vleermuiskast dient niet als overwinteringsplaats, maar als overnachtingsplaats. Veel soorten vleermuizen wonen van nature in holle bomen. Waar deze ontbreken, bijvoorbeeld in steden, kunnen vleermuiskasten dienen als kunstmatige verblijfplaats. Een vleermuiskast is geschikt als slaapplaats voor  onder meer de gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis of kleine dwergvleermuis. Gebouwbewonende vleermuizen geven de voorkeur aan open spouwmuren of ruimtes achter of onder daken en zul je niet aantreffen in deze vleermuiskasten.

Niet gewonnen?

Vleermuizen kruipen het liefst weg in allerlei kieren of spleten. Bevestig een plank of plexiglas-plaat net onder de dankrand. Als er net 1,5 tot 2 centimeter ruimte is tussen de muur kunnen vleermuizen achter deze plank wegkruipen. Vooral dwergvleermuizen en ruige dwergvleermuizen maken gebruik van dit soort constructies.
Zet inheemse struiken en planten in uw tuin die ook ‘s nachts geuren. Hier komen dan veel insecten op af die vleermuizen aantrekken. Kamperfoelie, teunisbloemen en marjolein zijn maar een paar voorbeelden. Ook natuurlijk ingerichte vijvers trekken insecten aan en dus vleermuizen. (Bron: vleermuis.net)