Waterlelies planten in de Boelegracht

Wanneer je denkt aan groen in de stad is de Zuidas misschien niet de eerste plek die je te binnen schiet. Daarom besloten bewoners daar om waterlelies te planten in de Boelegracht, want naast een bedrijvengebied is de Zuidas ook hun woonwijk. Lees hier hoe het planten is vergaan.

De plantdag

Op 21 mei was het zover, het perfect plantseizoen voor de waterplanten was aangebroken. Op zaterdagochtend verzamelden ruim 15 bewoners zich op het George Gershwinplein om samen met initiatiefnemers Jos Akkermans en Crowne Plaza de waterlelies en zuurstofplanten aan te planten. Er werd gestart met koffie en cake. Daarna verdeelde de groep zich in een clean-up team, om gewapend met prikkers en zakken de Zuidas een stuk schoner te maken, en een waterplant-team. Dat laatste team ging het water op met twee bootjes.

Waterlelies en zuurstofplanten

Na de actie zal de Boelegracht 60 witte waterlelies en 60 zuurstofplanten rijker zijn. De zuurstofplanten, glanzend fonteinkruid en vederkruid, dragen bij aan een goede zuurstof-balans van het water en gaan algengroei tegen. De planten zijn geleverd door Waterplantenspecialist Van der Werf zij hebben bijvoorbeeld ook tijdens het planten van dotters met schoolklassen in het Vondelpark planten geleverd.

Heel fijn: Marcel van der Werf (van Waterplantenspecialist Van der Werf) is de hele ochtend aanwezig, zodat hij het plantteam uitleg kan geven. Marcel laat zien hoe je met een bamboe-stick door het worteldoek van de planten prikt en ze vervolgens langzaam in het water laat zakken. Deze actie vergt enkele handigheid; zowel het balanceren van de rubberboot als het vastzetten van de planten in de grond. Maar na ongeveer 2 uur planten is een stuk van ruim 200 m voorzien van om-en-om een waterlelie en een zuurstof plant. Op wat moddervlekken na staat iedereen heelhuids aan de kant, vol genot te kijken naar het begin van een groene gracht. “Wat een geweldige manier om bij te dragen aan de buurt” zegt één van de bewoners. Ook verschillende omwonenden kwamen geïnteresseerd kijken naar de actie en reageerden positief.

Hoe nu verder?

Of de planten allemaal zullen aanslaan hangt volgens Marcel van der Werf af van de vogels en de vissen, “die houden namelijk ook wel van vers groen”. Maar de condities lijken erg gunstig. “Als we het niet proberen weten we het natuurlijk nooit, het zo mooi zijn als er op meer plekken in de stad zulke initiatieven gaan plaatsvinden.” Marcel legt uit hoe hij kijkt naar bewonersinitiatieven als deze. “De kracht zit hem ook echt in het samen doen, dan krijg je een gedeelde verantwoordelijkheid voor het project.”

Ook hotel Crowne Plaza, één van de donateurs en mede-organisator van de dag kijkt naar het belang van de buurt. Marketingmanager Anais oppert een terugkeermoment voor alle bewoners die hebben geholpen. Over 6 weken zullen we gezamenlijk de prachtige leliebloemen gaan bekijken. Kom jij ook buurten?

Bekijk hier de aftermovie van de dag.

Ga zelf ook aan de slag

Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je zelf ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt? GroeneBuurten helpt je graag op weg. Stuur een mailtje naar info@groenebuurten.nl met jouw wens of idee en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.