Waarde van groen voor tuinen

Studenten doen onderzoek naar groen in tuinen Museumkwartier

Een team van Wageningse studenten deed afgelopen maanden onderzoek naar de waarde van groen voor private tuinen in het Museumkwartier. Hun rapport biedt een helder overzicht van de positieve effecten van het groen op het stadsklimaat, de biodiversiteit en de gezondheid van bewoners.

De uitkomsten zijn zeker ook interessant voor bewoners uit andere delen van Amsterdam. Heel handig zijn de vele adviezen voor tuininrichting. Je vindt er als bewoner de nodige praktische tips & trics om zelf bij te dragen aan biodiversiteit en klimaatbestendige maatregelen in je tuin. Ook de Gemeente en woningcorporaties krijgen bruikbare aanbevelingen.

Een greep uit de adviezen. Zorg voor gelaagdheid in de begroeïng; dit heeft naast een esthetisch waarde ook voordelen voor verkoeling, fijnstofreductie en meer biodiversiteit. Leg een vijvertje of wadi aan in je tuin. De Gemeente zou stukken van gekapte bomen kunnen ronddelen onder tuinbezitters, omdat je met dit dode hout de biodiversiteit van allerlei waardevolle kleine dieren een impuls kunt geven. En woningcorporaties kunnen zorgen voor kleine doorgangen tussen binnentuinen en de straten, om het kleine zoogdieren en amfibiën mogelijk te maken nieuwe territoria te zoeken.

Belangrijk advies: minstens elke 200 meter bloeiende planten

Het belangrijkste advies is dat we allen gezamelijk dienen te zorgen voor bloeiend groen op kleine afstand van elkaar, omdat veel soorten insecten en kleine dieren die hubs nodig hebben om zich te verplaatsen door de stad. Een wilde bij bijvoorbeeld vliegt maximaal maar 200 meter voordat hij weer voedsel nodig heeft. Leg dus vooral veel (gevel)tuintjes aan, zet balkons vol met inheemse bloeiers en plaats klimplanten tegen gevels aan. Iedere plant draagt weer een steentje bij.

Diagram van Stepping stones, USDA National Agroforestry Centre, Saura et al. (2013), bewerkt door Team Biodiversituin 2019

Diagram van Stepping stones, USDA National Agroforestry Centre, Saura et al. (2013), bewerkt door Team Biodiversituin 2019

Meer weten over effecten en tips?

Wil je meer weten over de effecten en tips? Lees hier dan het volledige rapport: Rapport Biodiversituin ACT_Groep 2350

Mooi project van Academie van de Stad

Het team voerde het onderzoek uit in het kader van een project van Academie van de Stad, met als opdrachtgevers GroeneBuurten en Stadsdeel Zuid. Het is een waardevolle win-win-manier om actuele vraagstukken uit de samenleving te laten onderzoeken. De studenten doen consultancy-ervaring op, terwijl er antwoorden komen op vragen die anders moeilijk onderzocht zouden kunnen worden.

Het team

Het team Biodiversituin bestond uit studenten van verschillende disciplines, namelijk Jelle Visser, Johanna Schijvenaars, Kerstin Bouma, Mats de Boer en Sjoerd Blommestijn. Zij deden het onderzoek in het kader van het vak Academische Consultancy Training, en sloten hiermee hun masters af.

Foto: Sjoerd Blommestijn, foto van een ‘doorlaat schutting’