Nieuw! Composteren bij Groenpunt Welkom

Vanaf nu kun je jouw gft afval inleveren bij het Groenpunt Welkom op het Stadionplein 65. Zo maken we gezamenlijk en lokaal nieuwe vruchtbare grond.

Opening compost Groenpunt Welkom

Per jaar belandt er miljoenen kilo’s Amsterdams gft-afval in de verbrandingsoven. Zonde! Want dat dit ‘afval’ is enorm waardevol en kan 100% worden hergebruikt. Door middel van composteren kun je van groente- en fruitresten weer vruchtbare grond maken waar weer nieuw voedsel op kan groeien. Dat kan anders dachten wij en daarom zijn we hard aan de slag gegaan en hebben we met behulp van onze fantastische vrijwilligers Mustapha en Maddy een compost-locatie opgezet. 

Elke maandag en woensdag tussen 10-17u ben je welkom om jouw gft afval inleveren bij Groenpunt Welkom op het Stadionplein 65. Doe je ook mee of wil je meer weten? Mail dan naar floor@groenebuurten.nl of kom langs bij het Groenpunt Welkom. 

Hoe het werkt:

Je hebt vele manieren om te composteren. Je kunt dat doen in de buitenlucht met grote bakken, in een emmer op het balkon, met of zonder wormen, of je kunt je organisch afval fermenteren in een speciale bokashi-emmer. Bij het Groenpunt Welkom composteren we met een compost-trommel. Deze trommels houden warmte goed vast en door ze regelmatig te draaien versnel je het afbraakproces van het groenafval. Soms kan de temperatuur in de trommel wel oplopen tot 70 graden Celsius! Na 2-3 maanden is het afval bijna volledig gecomposteerd.

Wat kun je hier wel/niet composteren?

Per compost-methode zijn er producten die je beter wel of niet kunt composteren. In de compost-trommel die wij gebruiken kun je het volgende kwijt

  • ongekookte groente en fruitresten
  • ei-schillen
  • notendoppen
  • koffie- en theefilters
  • biologische planten en bloemen
  • eierdozen, toiletrollen en ander ongekleurd karton/papier

Wil je meer weten?

Dit voorjaar besteden we extra aandacht aan het composteren door middel van een korte workshop tijdens ons GroeneMiddag-programma, hou onze agenda in de gaten als je daar bij wil zijn! Ook kun je in de tussentijd contact opnemen met floor@groenebuurten.nl als je meer wilt weten over composteren bij Groenpunt Welkom.